Azoren, eiland met prachtige landschappen.

 

Door Bart Limburg, TraveXL Limburg Nijmegen

Wij landen stipt om 09.00 met Arke fly op de luchthaven van Terceira. De landing op zich is al spectaculair, als passagier zie je de landingsbaan nou eenmaal pas op het laatste moment. Het eerste wat opvalt is dat alles er modern en goed verzorgd uit ziet. Direct na aankomst blijkt de kleinschaligheid een voordeel, de koffer is er snel en voor je het weet zit je in de transferbus naar Angra do Heroismo ( de hoofdstad). Ons programma is strak, na ons even te hebben opgefrist is het weer de bus in op naar ons eerste uitzicht over Terceira vanaf de Monte Brasil.

Tevens de plek waar een groot fort gebouwd is door de Spanjaarden, de pousada die in het fort gevestigd was sluit helaas haar deuren. Inderdaad is het zo als wij tevoren al dachten: De Azoren zijn groen, alle kleuren groen. Het regent er steeds heel kort, de temperatuur is het hele jaar door gematigd en dat is dus groeizaam weer. Terceira is wel gecultiveerd en het bestaat grotendeels uit akkertjes die door de uit de grond gehaalde stenen worden afgescheiden, een lappendeken is het gevolg. In het noorden zijn wat meer bossen. Na het bezoek aan de Monte Brasil rijden wij naar Praia da Vitoria de plaats met de langste zandstranden van de Azoren., ook stoppen wij nog bij het uitzichtspunt Serra Do Cume. Wederom prachtige groene landschappen.

Na de lunch in een verrassend design restaurant gaan wij naar Biscoitos waar wij een bezoek brengen aan het wijnmuseum, een kleine proeverij hoort er natuurlijk bij. Over smaken valt te twisten en de meesten van ons waren niet over enthousiast, de Aqua Dente daarentegen was voortreffelijk. Buiten de wandelingen boven de grond kan je ook nog prachtige grotten bezoeken, er is een entreekaart met korting voor 2 in de buurt van elkaar gelegen grotten. Wij bezoeken de Algar do Carvao een prachtige grot die je echt volledig de diepte in laat kijken 100m.

Wij bezoeken ook nog de natuurlijke rots/lava strand zwembaden die ’s zomers vanwege de basaltkleur lekker warm zijn en uit de wind liggen. Daar krijgen wij helaas te horen dat de walvis excursie van de volgende dag geen doorgang kan vinden vanwege de ruwe zee. Veiligheid staat voorop natuurlijk. De Tip is dus deze excursie zeker niet op je laatste vakantiedag te plannen. Na afloop van deze bezoeken rijden wij door de lappendeken terug naar ons hotel. Het diner vind plaats in een typisch lokaal restaurant Beira Mar, specialiteit: vissoep uit een mega ( pan vormig)brood, aansluitend krijgen wij grote stukken stoofvlees met salade en aardappelen.

Vanwege de weinige nachtrust gaan wij niet op zoek naar het nachtleven. Overdag was echter al gebleken dat er niet veel vertier is. De volgende ochtend neemt onze gids Paula een klein gezelschap op sleeptouw door de stad Angra. De tour start in ons hotel dat aan de achterkant grenst aan een prachtige tuin. Deze tuin is weer onderdeel van een oud klooster en wordt langzamerhand omgevormd tot een botanische tuin. Oude mooie gebouwen, kloosters etc vormen de kern van Angra do Heroismo. Leuke ouderwetse winkeltjes vormen het afwisselende decor. Ook zijn er goede koffie tentjes met de lokale zoetigheden als specialiteit. Het prijsniveau is laag.

Foto Bart Limburg Ouderwetse winkel Angra do Heroismo
Bart Limburg van Reisburo Bart Limburg Nijmegen

Angra kent ook een klein strand. Doordat Angra al vroeg als havenplaats diende zijn er ook veel scheepswrakken te vinden, waarvan je sommige zelfs al snorkelend kunt waarnemen. Deze plaats heeft een VVV dat de reiziger graag op weg helpt met wandelroutes en dergelijke. Resumé: Terceira was ten tijde van ons bezoek nog ( koud) ongeveer 15 graden. Dit zorgde ervoor dat er weinig terrassen te vinden waren en dat er weinig bloeiende planten/struiken waren.( helaas). Dat versterkte de indruk dat dit eiland het meest geschikt is voor de natuur/rustzoekers onder ons. De vlucht met SATA van Terceira naar Sao Miguel nam maar een klein halfuur in beslag, het toestel was van goede kwaliteit. Er werd geen stoelnummer toegewezen dus het was free seating.

Sao Miguel:

Wederom een prachtige moderne luchthaven met voldoende faciliteiten en voordelige winkels. De dames kochten op de dag van vertrek bij kans de tassen winkel leeg. Vanwege het niet doorgaan van de Walvis excursie kregen wij 2 keuzes voorgelegd een excursie naar Sete Cidades een vulkanisch bergmeer of op eigen gelegenheid de hoofdstad Ponta Delgada verkennen.Ik koos samen met enkele collega’s voor dat laatste. Vanuit ons hotel Do Collegio loopje direct de binnenstad in. Winkeltjes en indrukwekkende oude gebouwen wisselen zich af. De haven en kade van P.D. zijn daar en tegen gemoderniseerd en voorzien van aanleg faciliteiten voor cruiseschepen. Er is zelf een grote pier de haven in met allerlei winkels en restaurants van zeer goede kwaliteit naar later bleek. In de haven lagen 2 prachtige cruiseschepen t.w. de Crown Princess en de Norwegian Epic (die had ik afgelopen jaar nog aan klanten voor een huwelijksreis verkocht). Onder de kade is een grote parkeer garage aangelegd.

Twee motorig toestel Sata Reisburo Bart Limburg
Foto van schepen Crown Princess en  Norwegian Epic in de haven van Sao Miguel

Onze laatste dag staat in het teken van een bezoek aan de diverse plaatsen en accommodaties. Wat direct al opvalt is dat er in tegenstelling tot Terceira hier geen sprake is van een lappendeken. Wij beginnen met de zuidkant en rijden naar Vila Franca do Campo de oude hoofdstad van Sao Miguel. Onze chauffeurs zijn ware kunstenaars als het er op aankomt om de bussen door de soms zeer smalle straten te manoeuvreren. De meeste plaatsjes zijn redelijk uitwisselbaar qua uitstraling en aanwezige bezienswaardigheden. Vanuit  gaan wij naar de Furnas vallei: een vulkanisch gebied met zwavelbronnen en nog steeds thermisch actief. Hier wordt ook onze warme lunch bereid. In gaten in de grond worden pannen vol eten gestopt die langzaam garen door de constante temperatuur van rond de 98 graden. In ons bijzijn worden de pannen uitgegraven en naar de lunch locatie gebracht. Het eten bestaat uit een diversiteit van gestoofd vlees en groenten, de porties waren enorm. Wij brengen ook nog een bezoek aan een kuuroord met een prachtige parkachtige tuin. Het Terra Nostra Park.

Na de lunch bezoeken wij nog een uitkijkpunt en vervolgen onze weg naar de Theeplantage Cha. Omdat de thee niet beschermd hoeft te worden tegen insectenplagen of plantenziektes is de thee zeer zuiver en dus zeer gewild. Al met al is Sao Miguel niet alleen groter maar ook mondainer, afwisselender qua natuur maar dus ook drukker, zeker als er een paar cruise schepen aanleggen. Het prijsniveau is laag, dus alles is voordelig, met name: schoenen, kleding en uit eten gaan. Opvallend is verder de goede kwaliteit van de wegen en de bewegwijzering. Een huurauto is aan te raden hoewel er wel degelijk bus diensten zijn. Parkeren kan lastig zijn in de steden Angra do Heroismo en Ponta Delgada.

Je gaat niet naar de Azoren voor een uitbundig uitgaansleven, de veelheid van de terrassen of de aanwezigheid van prachtige stranden. In de hotels zijn geen flatscreens of Nederlandse zenders. Je gaat voor het ongerepte, de kleinschaligheid, de unieke fauna en flora en ook voor de rust. Lekker op jezelf zijn, een beetje wandelen, genieten van een kop koffie met de lokale specialiteit (lekker zoet), wellicht duiken of snorkelen en natuurlijk de Walvis excursie. De lokale bevolking is zeker niet de hele dag met het toerisme bezig (je wordt dus niet lastig gevallen) maar zijn wel zeer behulpzaam. De informatie voorziening VVV’s zijn goed en hebben veel materiaal. Het eten en drinken is van goede kwaliteit, smaken verschillen, maar er is voor ieder wat wils. Kraan water is veilig te drinken.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Foto Bart Limburg Ouderwetse winkel Angra do Heroismo
Bart Limburg van Reisburo Bart Limburg Nijmegen
Twee motorig toestel Sata Reisburo Bart Limburg
Foto van schepen Crown Princess en  Norwegian Epic in de haven van Sao Miguel
Foto Bart Limburg Ouderwetse winkel Angra do Heroismo
Bart Limburg van Reisburo Bart Limburg Nijmegen
Twee motorig toestel Sata Reisburo Bart Limburg
Foto van schepen Crown Princess en  Norwegian Epic in de haven van Sao Miguel
Foto Bart Limburg Ouderwetse winkel Angra do Heroismo
Bart Limburg van Reisburo Bart Limburg Nijmegen
Twee motorig toestel Sata Reisburo Bart Limburg
Foto van schepen Crown Princess en  Norwegian Epic in de haven van Sao Miguel