Logo van zuid amerika specialist Latin Travel Bart Limburg TravelXL

Bolivia & Peru

 

Peru – Ook wel bekend als het Koninkrijk van de Zon, Peru is één van de meest representatieve landen van Latijns Amerika door haar mix aan de Indiaanse, Afro Amerikaanse en Europese culturen. De grootste schat was de verborgen stad van de Inca’s: Machu Picchu. In Peru vindt u ook de beroemde Nazca Lijnen, een serie van mysterieuze grote afbeeldingen in de Nazca woestijn. Tot op de dag van vandaag weet niemand zeker hoe deze afbeeldingen daar zijn gekomen. De Tempel van Pachacamac in Lima, het Titikaka Meer in Puno, de Stad van Chan, het regenwoud en de Colca Canyon zijn andere voorbeelden van indrukwekkende bezienswaardigheden in Peru.

 

Bolivia – wordt vooral gekenmerkt door haar hoge ligging. Bolivia kent vele Nationale Parken; van tropische regenwouden in het noordoosten, tot uitgestrekte woestijnen in het zuiden. De kleurrijke markten maken de diversiteit compleet.

 

Beknopt reisschema:

Dag 1 – 3: Lima

Dag 3 – 5: Cuzco

Dag 5 – 6: Heilige Vallei

Dag 6 – 8: Machu Picchu

Dag 8 – 9: Arequipa

Dag 9 – 10: Colca Canyon

Dag 10 – 12: Puno & Titikaka Meer

Dag 12 – 13: La Paz, Bolivia

Dag 13 – 17: Uyuni

Dag 17 – 18: Potosí

Dag 18 – 20: Sucre

Dag 20 – 21: Santa Cruz

Dag 21 – 23: National Park Amboro

Dag 23 – 24: Santa Cruz – Amsterdam

Uitgebreide dag tot dag beschrijving:

 

Dag 1 - 3: Lima

• Intercontinentale vlucht Amsterdam – Lima

• Transfer luchthaven – hotel

• 2 nachten in bv. Hotel Britania Miraflores; inclusief ontbijt

• Transfer hotel – luchthaven

 

Na aankomst in Lima wordt u van de luchthaven naar het hotel gebracht. Hier verblijft u 2 nachten.

 

Lima - Het plein ‘Plaza de Armas’ bevindt zich in het historische hart van Lima.

Rondom dit plein zijn een aantal indrukwekkende gebouwen te vinden, zoals de kathedraal, het bisschopsambt en het presidentieel paleis. Ook kunt u een bezoek brengen aan het San Francisco klooster, hier vindt u de grootste collectie aan religieuze kunst van Zuid Amerika. Vervolgens zijn de moderne wijken van Miraflores en San Isidro langs de mooie kustlijn erg de moeite waard. Conclusie: Lima is een leuke, koloniale stad aan zee en heeft een mooie boulevard. Er zijn veel uitgaansgelegenheden, restaurants, winkels en pleinen.

Dag 3 - 5: Cuzco

• Binnelandse vlucht Lima – Cuzco

• Transfer luchthaven Cuzco – hotel Cuzco

• 2 nachten in San Agustin Internacional in Cuzco; inclusief ontbijt

• 2 dagen ter vrije besteding, wennen aan de hoogte

 

Cuzco de eens zo machtige Inca-stad is fascinerend en kent een ongekende mix van heden en verleden. Op het centrale plein ‘Plaza de Armas’ bevindt zich de indrukwekkende kathedraal van Cuzco, gebouwd op de fundamenten van een paleis van de Inca’s. De kathedraal wordt aan beide zijden geflankeerd door nog eens 2 mooie kerken. In het historische deel van de stad vindt u schitterende gerenoveerde koloniale gebouwen, die gedeeltelijk zijn opgetrokken uit nog originele Incamuren. Vanaf het incafort Sacsayhuaman dat op 3 kilometer afstand van Cusco ligt heeft u een prachtig uitzicht op de stad.

Dag 5 - 6: Cuzco – Heilige Vallei

• Inclusief: Excursie naar markt in Pisac en de ruïnes van Ollantaytambo

• 1 nacht in San Agustin Urubamba; inclusief ontbijt

 

Dagexcursie naar markt van Pisac en ruïnes van Ollantaytambo (6u)

U bezoekt u de indianenmarkt in Pisac, een dorp in de Heilige vallei met een pittoresk koloniaal karakter. De markt vindt op dinsdag, donderdag en zondag plaats en is werkelijk een schitterend en kleurrijk schouwspel. U ziet indianen te paard of lama’s die zwaar bepakt zijn met handelswaar dat in grote doeken is gewikkeld. U maakt kennis met allerlei eeuwenoude rituelen en er wordt onderling druk onderhandeld in het Quechua, de inheemse taal. U vindt er traditionele handwerkproducten zoals bontgekleurde doeken en tapijten, alpaca truien, sieraden etc.

Vervolgens brengt u een bezoek aan de ruïnes van Ollantaytambo inclusief bezoek aan het dorp en de heiligdommen en het inca-fort dat tegen een heuvel is gelegen en wordt omringd door indrukwekkende terrassen. Een belangrijke plek voor de Inca’s, want de intensieve landbouw die hier beoefend werd was van belang voor de voedselvoorziening. Zo zijn er in de omgeving vele bouwconstructies te vinden die de voorraad van voedsel mogelijk maakten. Het is zeer de moeite waard om naar de top van het fort te klimmen voor een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende bergen.

U verblijft vannacht in de heilige vallei.

Dag 6 - 8: Machu Picchu

• Transfer naar Machu Picchu incl. trein

• Rondleiding met gids Machu Picchu

• 1 nacht in Casa Andina Machu Picchu; inclusief ontbijt & diner

• 1 nacht in San Agustin Internacional Cuzco; inclusief ontbijt

 

Vroeg in de ochtend staat u op en vertrekt de bus naar Ollantaytambo treinstation voor de trein naar Aguas Calientes / Machu Picchu. U maakt een uitgebreide wandeling over het complex met de gids. De begeleide rondleiding duurt ca. 2 uur en daarna heeft u vrije tijd om op eigen gelegenheid rond te wandelen. Na het bezoek blijft u in de buurt van Machu Picchu om de volgende ochtend in alle rust Machu Picchu een tweede keer te kunnen bezoeken. In de middag neemt u de trein van Aguas Calientes terug naar Ollantaytambo en vandaar wordt u terug naar het hotel in Cuzco gebracht. U verblijft nog 1 nacht in Cuzco.

 

Machu Picchu - De citadel is gelegen op een hoogte van 2360m en kijkt uit over de Urubamba vallei. Machu Picchu is nimmer door de Spanjaarden ontdekt en tot vandaag de dag alleen per trein of te voet bereikbaar. Het  is één van de meest indrukwekkende plekken in de wereld. U zult versteld staan van de bouwwerken die zijn opgetrokken uit grote stenen die feilloos op elkaar aansluiten zonder dat daarbij enige vorm van cement is gebruikt.

Dag 8 – 9: Arequipa

• Transfer hotel Cuzco - luchthaven Cuzco

• Binnenlandse vlucht Cuzco – Arequipa

• Transfer luchthaven - hotel in Arequipa

• 1 nacht in Hotel Casa Andina Classic Arequipa; inclusief ontbijt

 

Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar Arequipa. Bij aankomst wordt u naar het hotel gebracht.

 

Arequipa - Deze mooie koloniale witte stad wordt omringd door 3 imposante vulkanen, het is een charmante stad met prachtige koloniale gebouwen, gezellige pleinen en vele terrasjes en restaurantjes. Vanaf het Carmen Alto district kunt u genieten van een mooi uitzicht op de stad en de omgeving van het berglandschap, valleien en Incaterrassen. Het Santa Catalina Klooster is het meest imposante religieuze gebouw van Peru. Het is midden in de koloniale stad Arequipa gelegen en het leven van de kloosterzusters staat in groot contrast van wat men zou verwachten van hen die hun kloostergelofte hebben uitgesproken. Het klooster is in september 1579 opgericht door de beschermheiligen van St Catherina van Sienna en de deuren van dit klooster zijn pas in 1970 voor de rest van de wereld geopend. Het indrukwekkende klooster is verspreid over een gebied van 20 km2 en het 16e en 17e eeuwse ontwerp is geheel intact gebleven.

 

Optioneel: Halve dag stadsexcursie Arequipa inclusief Santa Catalina klooster

Nadat u in het hotel in Arequipa bent ingecheckt volgt een stadstour. Deze mooie koloniale witte stad wordt omringd door 3 imposante vulkanen, het is een charmante stad met prachtige koloniale gebouwen, gezellige pleinen en vele terrasjes en restaurantjes. Vanaf het Carmen Alto district kunt u genieten van een mooi uitzicht op de stad en de omgeving van het berglandschap, valleien en Incaterrassen. Vervolgens bezoekt u de residentiële wijken

San Lázaro and Yanahuara, waarvan de laatstgenoemde een mooie kerk herbergt.

Vervolgens staat Arequipa´s kathedraal en de "Plaza de Armas" op het programma met aansluitend de jezuïetenkerk ‘Compania de Jesus’ met Spaanse en inheemse decoraties.  Het Santa Catalina Klooster is het meest imposante religieuze gebouw van Peru.

Het is midden in de koloniale stad Arequipa gelegen en het leven van de kloosterzusters staat in groot contrast van wat men zou verwachten van hen die hun kloostergelofte hebben uitgesproken. Het klooster is in september 1579 opgericht door de beschermheiligen van St Catherina van Sienna en de deuren van dit klooster zijn pas in 1970 voor de rest van de wereld geopend. Het indrukwekkende klooster is verspreid over een gebied van 20 km2 en het 16e en 17e eeuwse ontwerp is geheel intact gebleven.

 

• Middag is ter vrije besteding

Dag 9 – 10: 2-daags arrangement Colca Canyon

• 2-daags arrangement Colca Canyon

• 1 nacht in Casa Andina Classic Colca; inclusief ontbijt, lunch & diner

 

2-daags arrangement naar de Colca Canyon, inclusief lunch en diner

 

Dag 9:

Vandaag vertrekt u vroeg in de ochtend voor een 2-daags arrangement naar de Colca Canyon.

Deze vallei is twee keer zo diep als de Grand Canyon met een lengte van meer dan 100km in de Verenigde Staten. Het is een adembenemend gebied met ontelbare landbouwterrassen en prachtige Andesdorpjes. U doorkruist een desolaat landschap van meren, grazende lama’s, alpacas en guanacos en reist naar de plaats Chivay waar uw hotel is gelegen. De weg leidt u langs de vulkanen Misti, Chachani, Ampatao en Sabancaya. Verder rijdend naar het dorp Chivay ziet u de spectaculaire kleurrijke terrassen van de Colca Vallei. Hier checkt u in in het hotel. In de middag kunt u een wandeling vanuit Chivay maken en genieten bij La Calera hot springs. De entree hiervoor is ca. €12,- per persoon.

 

Dag 10:

Na een vroeg ontbijt bezoekt u El Mirador (de Uitkijk) op een hoogte van 3800m genaamd ‘Cruz del Cóndor’. Hier heeft u een fantastisch uitzicht over de vallei en kunt u de immens grote Andes Condor aanschouwen, die in dit gebied leeft. Aansluitend reist u door naar Puno, de hoofdstad van het Peruaanse hoogland dat aan het Titikaka meer is gelegen. Dit is de leefomgeving van lamasoorten zoals vicuñas en alpacas, maar ook van een kleurrijke indianenbevolking.

Dag 10 – 12: Puno & Titikaka Meer

• 2 nachten Hotel Casa Andina Puno Tikarani; inclusief ontbijt

• Inclusief: Excursie Uros & Taquile (duur circa: 8 uur, lunch inclusief)

 

Dag 11:

Dagexcursie Uros & Taquile

U vertrekt voor een dagexcursie naar het Titicaca meer met bezoek aan de drijvende eilanden van de Uros en daarna Taquile eiland. De Uro’s zijn de oudste bewoners die de leefgewoonte van hun voorouders de Aymara’s in stand houden. Hun huizen zijn van riet en gebouwd op rieten eilanden, zelfs de boten zijn uit hetzelfde riet vervaardigd. U vaart vervolgens naar Taquile, een eiland (6km2) met interessante pre-inca en inca-ruines. Hier zijn geen motorvoertuigen te vinden en het land wordt nog met de ploeg bewerkt. De  inwoners gaan traditioneel gekleed en de mannen staan bekend om hun breikunsten, de vrouwen spinnen en weven. Op het hoofdplein kunt u kennis maken met de bijzondere weefkunst van de bewoners, hier ziet u ook de typische klederdracht.

 

Dag 12 – 13: La Paz, Bolivia

• Transfer vanuit hotel Puno, via Kasani (de grens tussen Peru & Bolivia) naar La Paz, Bolivia

• 1 overnachting in Hotel Rey Palace 3* La Paz; inclusief ontbijt

Per transfer wordt u via de grensplaats Kasani naar Copacabana gebracht. Op de grensovergang wordt u geholpen met de grensformaliteiten. Bij aankomst in Copacabana brengt u een bezoek aan de Cathedraal van de zwarte Madonna en het centrale plein. Vervolgens reist u per boot naar het zuidelijke deel van Sun Island, Pilcocaina genoemd. Pilcocaina is een leuke plaats waar een echte Andes maaltijd met de naam Apthapi voor jullie klaar staat. Ook bezoeken jullie de ruïnes van het Inka Paleis. Vervolgens wordt u per transfer naar La Paz gebracht. La Paz ligt prachtig tussen de bergen en is een unieke samensmelting van verschillende culturen.

 

La Paz - de hoofdstad van het departement La Paz en de administratieve hoofdstad van het land Bolivia. La Paz ligt in een kloof, beneden een vlakte, op een hoogte van 3600 meter aan de rivier La Paz. Bovenop de vlakte ligt de stad El Alto met de internationale luchthaven van La Paz, ook El Alto genaamd. La Paz wordt vaak aangezien voor de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, maar de officiële hoofdstad is Sucre.

Dag 13 – 17: Uyuni

• Transfer hotel La Paz – luchthaven

• Binnenlandse vlucht La Paz – Uyuni

• 2 nachten in hotel Girasoles Annex in Uyuni; inclusief ontbijt

• Inclusief:

o Dagtour Uyuni zoutvlakten per 4wd jeep

• Optioneel:

o Dagtour naar Tahua, Coquesa en Thunupa in 4wd jeep

• 2-daagse tour: Ojo de Perdiz & National Park Eduardo Avaroa per 4wd jeep incl. 1 nacht Ecolodge Ojo de Perdiz; inclusief ontbijt

• Na de 2-daagse tour, nog 1 nacht in hotel Girasoles Annex in Uyuni inclusief ontbijt

 

De stad Uyuni - werd opgericht in 1890 en heeft ongeveer 10.000 inwoners. De stad ligt op de rand van het Hoogland van Bolivia en een bergketen op 3670 meter boven de zeespiegel. De stad was oorspronkelijk een handelsplaats en is nu een verzamelpunt voor toeristen die de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld, bezoeken. Net buiten de stad is een kerkhof van afgedankte treinstellen (cementerio de trenes).

Inclusief: Dagtour naar Uyuni Zoutvlakten: inclusief lunch

Na het ontbijt staat er een bezoek aan de Uyuni gepland.

U gaat eerst langs bij de treinenbegraafplaats. Hier ziet u treinstellen uit het begin van de railroad dagen. Vervolgens gaat u naar Colchani, een dorpje aan de rand van de zoutvlakten. En natuurlijk gaat u één van de zoutvlakten op; erg indrukwekkend! Ook bezoekt u Incahuasi Island, bekend om de gigantische cactussen. Ook gaat u de Galaxy grotten bezoeken, ontstaan door vulkaanerupties.

 

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de op een na grootste zoutvlakte van de wereld (de grootste zijn de Makgadikgadizoutvlaktes). Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie soorten Zuid-Amerikaanse flamingo's.

 

Inclusief: 2-daagse tour naar Ojo de Perdiz & National Park Eduardo Avaroa: inclusief lunch (2x) & diner

De belangrijkste bezienswaardigheden in Eduardo Avaroa National Park zijn de vulkanen in het natuurgebied (waarvan sommige vulkanen nog altijd actief zijn). Verder heb je waterbronnen met heet water, de lagoons of meren, de vele bergen en de flamingo’s die je in het natuurgebied kunt zien.

Er komen drie verschillende soorten flamingo’s voor in Eduardo Avaroa National Park, die in bepaalde perioden van het jaar erg goed te zien zijn en vele toeristen naar het park trekken.

Een andere bezienswaardigheid in het natuurpark, is Árbol de Piedra, ook wel de ‘stone tree’ genoemd. Dit is een bijzondere steenformatie die maar liefst zeven meter hoog is. Het heeft zijn unieke vorm gekregen door het zand dat in Eduardo Avaroa National Park wordt meegenomen door de wind en tegen de steenformatie aan wordt geblazen.

Optioneel: Dagtour naar Tahua, Coquesa en Thunupa: inclusief lunch

Vandaag maakt u een dagtocht per 4WD langs verschillende hoogtepunten rondom Salar de Uyuni.

Het dorpje Coquesa is beroemd vanwege de heilige begraafplaats met mummies in een heilige grot aan de voet van de Tunupa-vulkaan. Ze worden geschat op duizend tot drieduizend jaar oud. De lokale bevolking herdenkt hen nog steeds en ze leggen cocabladeren bij de mummies. Het dorpje ligt op 3.679 meter hoogte.

De slapende Tunupa-vulkaan is een overblijfsel van de geologische activiteit miljoenen jaren geleden die onder meer de Andes omhoog heeft gedrukt. Hij is 5.432 hoog en torent boven Salar de Uyuni uit. Tunupa is een heilige berg, waar in het verleden ook mensen werden begraven. Nog steeds zie je er de inmiddels gemummificeerde lichamen van families op de bergwand.

Ook bezoekt u het Chantani museum. Een bijzondere expositie van gevonden voorwerpen en overblijfselen uit te region.

 

Dag 17 – 18: Potosí

• Transfer naar busstation Uyuni

• Lokale bus van Uyuni naar Potosí (zonder gids)

• Transfer van busstation Potosí naar hotel

• 1 nacht Hotel Santa Teresa; inclusief ontbijt

• Optioneel:

o City Tour inclusief bezoek aan Royal Mint

 

Na het hotel vertrekt u met de bus naar Potosí waar u 1 nacht zult verblijven.

 

Potosí - deze stad dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. De stad Potosí ligt zeer hoog (4090 meter) en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. In 1987 verklaarde de UNESCO de stad Potosí tot "Werelderfgoed" vanwege zijn rijke historie en de koloniale architectuur. De Royal Mint is op zondagmiddagen en maandag gesloten.

Dag 18 – 20: Sucre

• Optioneel:

o Bezoek aan de mijnen bij Potosí in de ochtend op dag 18

• Transfer naar busstation

• Lokale bus van Potosí naar Sucre (zonder gids)

• Transfer van busstation naar hotel

• 2 nachten in Hostal Sucre; inclusief ontbijt

• Optioneel:

o Stadstour Sucre op dag 19

 

Optioneel op dag 18: Bezoek aan de Potosí mijnen in de ochtend op dag 18

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de beroemd & beruchte silvermijnen van Potosí, beoremd omdat het de grootste van Zuid-Amerika zijn, maar ook berucht door de (nog steeds) erg slechte werkomstandigheden. De mijnen dateren uit het jaar 1600 en zijn toen vele jaren operationeel geweest met werkkrachten uit Afrikaanse landen en India.

 

Indien u voor deze tour kiest, vertrekt u na de tour richting Sucre; anders vertrekt u al na het ontbijt richting Sucre.

Sucre - is de wettelijke hoofdstad van Bolivia en hoofdstad van het departement Chuquisaca. Hoewel Sucre officieel de hoofdstad van Bolivia is, is de regering in La Paz gevestigd. De enige overheidsinstantie van belang in Sucre is het hooggerechtshof. Sucre bevindt zich in het zuiden van Bolivia. Het is een charmante, koloniale stad. Sucre is prachtig onderhouden dankzij de status van Werelderfgoed door UNESCO. Sucre is altijd een invloedrijke stad in de kunst en wetenschap geweest ondanks het feit dat het een kleine stad is.

 

Optioneel op dag 19: Stadstour Sucre

Na opfrissing in het hotel gaat u mee met de tour inclusief gids door de stad. Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met zeer veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam ‘La Ciudad Blanca’).  In 1991 werd deze binnenstad dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Dag 20 – 21: Santa Cruz

• Transfer naar luchthaven

• Binnenlandse vlucht Sucre – Santa Cruz

• Transfer van luchthaven naar hotel

• 1 nacht in Hotel Las Americas; inclusief ontbijt

 

Vandaag reist u door naar Santa Cruz in het noordoosten van Bolivia waar uw laatste avontuur van de mooie reis wacht: een 2-daagse jungle tocht naar Amboro National Park.

 

Santa Cruz is een handelscentrum voor producten die in de omgeving verbouwd worden, zoals katoen, suikerriet en koffie. Het centrum ademt ondanks de moderne gebouwen een koloniale sfeer uit. Op het centrale plein staat een enorme kathedraal. Op korte afstand ligt het Museo Etno Folklorico en het stadspark El Arenal. ’s Avonds is het heerlijk vertoeven op de schaduwrijke bankjes. Doordat de stad ruim 1,5 miljoen inwoners heeft, zijn er ’s avonds veel culturele activiteiten. Vraag ernaar bij de receptie. Of stort je in het bruisende nachtleven op Avenida Monseñor Rivero, waar je cafés vindt met live muziek. Bij locals bekend als de Boulevard.

Dag 21 – 23: National Park Amboro

• 2-daags arrangement inclusief verblijf in Mataracu Tent Camp; inclusief volpension

• Na het 2-daagse arrangement: nog 1 nacht in Hotel Las Americas Santa Cruz; inclusief ontbijt

 

U verblijft 2 dagen op basis van Volpension in het nationaal park en gaat verschillende hikes maken in deze prachtige omgeving.

 

Het Amboro National Park in het centrale deel van Bolivia is ook een fantastisch natuurgebied, met naar schatting wel 800 vogelsoorten. Het bevindt zich tussen de Andes, het Amazonegebied en de Chaco-woestijn, waardoor het een grote biodiversiteit heeft. Naast de vele vogels komen er ook poema's, brilbeertjes en de zeldzame ocelot voor.

 

Dag 23 – 24: Santa Cruz - Amsterdam

• Transfer hotel - luchthaven

• Terugreis naar Amsterdam, aankomst volgende dag

 

Helaas zit uw mooie rondreis door Peru & Bolivia er al weer op en u wordt terug naar de luchthaven gebracht.

 

Deze reis kwam tot stand in samenwerking met onze collega's van Latin Travel.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Maandag gesloten

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Logo van zuid amerika specialist Latin Travel Bart Limburg TravelXL
Logo van zuid amerika specialist Latin Travel Bart Limburg TravelXL
Logo van zuid amerika specialist Latin Travel Bart Limburg TravelXL