Costa Rica, Pura Vida…… Het Goede Leven

Je kan alles over Costa Rica lezen en horen maar je moet het echt zelf gezien hebben om het Pura Vida gevoel te krijgen. Het land van de jungles, gifgroene kikkers, ara’s, luiaards en fenomenale natuur in combinatie met vriendelijke inwoners.

Het leven in Costa Rica begint vroeg, bij zonsopkomst om 06.00 uur komt alles in beweging en al rond 18.00 uur is het donker. Ook valt er vaak tegen het eind van de middag een tropische regenbui, dus vroeg uit de veren is zeker aan te raden.  Al snel blijf je in dit ritme om vroeg op te staan en ook het uit eten gaan is vroeger dan in andere warme landen, de meeste restaurants en Soda’s sluiten rond 21.00 uur.  Alleen enkele bars blijven nog iets later open.

Overal in Costa Rica vindt men Soda’s, plaatselijke restaurantjes waar men voor een lage prijs de heerlijkste lokale gerechten  kan eten. Ga je naar dit land dan moet je in een Soda hebben gegeten en genieten van de vriendelijke ontvangst en uiteraard de meest uiteenlopende pure vruchtensappen: Bebida’s Natural.

Natuur- en dierenliefhebbers en  levensgenieters komen hier zeker aan hun trekken, ieder stukje van dit land laat je weer iets totaal anders zien.

Houd er rekening mee dat er in Costa Rica veel tweebaanswegen zijn waar men 60 – 80 km mag rijden zodat je over 300 km al gauw 5 uur doet. Het is zeker veilig om zelf te rijden maar het is aan te raden om dit met een 4 WD te doen met GPS en een goede all inclusive verzekering.

 

Na aankomst in donker San Jose, de hoofdstad, wacht ons gelukkig de vooraf besproken chauffeur met gids die ons in ongeveer 20 minuten naar de binnenstad brengt door de chaotische drukte heen. We voelen meteen de Zuid Amerikaanse sfeer en slapen in  een comfortabel en imposant koloniaal hotel. De gids informeert ons over het verloop van de reis en geeft ons tips.

 

Met een heerlijke nachtrust achter ons staan we om 5 uur op om aan ons eerste avontuur te beginnen, het Tortuguero National Park.

We vervolgen onze weg  per bus en links en rechts trekken bergen en watervallen onze aandacht en zeker 2 uur verder komen we bij de aanlegplaats van de bootjes aan die ons naar de lodge brengen midden in de jungle. Onze gids laat ons onderweg de mooiste plekjes zien en we stoppen regelmatig om al leguanen, vogels, apen  en ara’s te spotten.

We pakken een klein koffertje in omdat de reis deels per boot zal worden afgelegd en laten de grote koffers in een depot onderweg achter.

Na een busrit van ongeveer anderhalf uur maken we een stop voor het ontbijt in een restaurant wat bij de door ons geboekte lodge in Tortuguero hoort en genieten van de ananas, water meloen en gebakken eieren met natuurlijk  de koffie die hier vandaan komt.

De overweldigende natuur neemt ons totaal in beslag en we vergeten onmiddellijk dat we zo vroeg  zijn opgestaan. Alle soorten beplanting door elkaar heen, zoiets hebben we echt nog nooit gezien en zelfs bij het restaurant staan de mooiste rode bloemen en we blijven foto’s maken.

Dan komen we aan bij de lodge en we zijn even stil van de pracht die ons omringt, in de 37 jaar dat ik dit werk doe heb ik zelden zoiets wonderbaarlijks gezien, een prachtige weelderige tuin waar  bijzondere houten bungalowtjes liggen. Na de lunch vertrekken we met onze gids voor een wandeling langs het strand naar het kleine plaatsje Tortuguero. Bij terugkomst genieten we van een heerlijke cocktail  ( er is altijd en overal happy hour in Costa Rica) op het terras van onze bungalow waar schommelstoelen en hangmatten aanwezig zijn. Na een heerlijk diner worden we overmand door de slaap en gaan we naar bed want om 06.00 uur vertrekken we per boot dieper de jungle in.

Om 5.30 uur verzamelen we bij de receptie waar onze gids Chris op ons wacht met verse koffie. Een half uur later vertrekt onze kleine groep om het ochtendgloren van de regenwouden te ontdekken. Zachtjes glijdt ons bootje een van de zijrivieren in en Chris vertelt ons over het beschermde Nationaal Park Tortugeuro. In de jaren 80 kwam Costa Rica er achter dat ze de mooie gebieden moesten beschermen en zo staat het hele land in het teken van de eco cultuur.

De 2e gids die ons bootje bestuurt heeft de bijnaam Eagle Eye en wijst ons op ara’s, reigers, geelstaart vogels, apen en kaaimannen. Vol verwondering luisteren we naar alle uitleg en kijken onze ogen uit. Na 2 uur keren we naar de lodge terug voor het ontbijt maar om 09.00 uur vervolgen we onze jungle tour verder, er is nog zo veel te zien en te ontdekken, we krijgen er geen genoeg van. In de middag neemt Chris ons mee voor een Garden tour. Wat een schitterende tuin, zo groot als een park met de mooiste bloemen, planten en bomen. Zelfs een vlinder en  kikkertuin. We zien prachtige vlinders en kikkers met 7 kleuren zoals felgroen,oranje en blauw.

’s-Avonds trekken we met een ranger van de lodge naar een strand waar schildpadden broeden.

De broedtijd loopt van juni tot en met eind oktober en het is een  bijzonder gezicht om de grote schildpadden de weg uit de zee af te zien leggen en nesten te maken.

 

Onze tijd in de lodge zit er helaas op en met weemoed stappen we in het bootje voor de terugreis naar het opstappunt waar onze auto wordt afgeleverd. Verder met het grote avontuur: we trekken naar de Zuid Caraibische kust naar Puerto Viejo.

Het dorpje Puerto Viejo laat ons de Caribische kust zien met heerlijke muziek, relaxte zeer vriendelijke mensen en heerlijk eten. Het sfeertje van de hippies en surfers  doet ons tot rust komen. We slapen in een tropisch resort vlakbij zee met weer een weelderige tuin.

Dineren in het restaurantje El Mundo is een genot en smullen van de verse oesters en kreeft op bijzondere wijze klaargemaakt en een heerlijk chocolade toetje. Costa Rica is niet voor niets het land van de chocolade.

We worden om 09.00 uur opgehaald en naar het dorpje Cahuita gebracht om hier aan boord te gaan van een klein vissersbootje en na ongeveer drie kwartier varen kunnen we midden op zee snorkelen bij een prachtig rif. Mooie felblauwe en geel gestreepte vissen schieten ons voorbij.

We varen terug naar de kust waar de ranger verse ananas en watermeloen voor ons schoonmaakt en serveert op een palmblad. We genieten van het fruit en de bijzondere omgeving. De ranger neemt ons mee de jungle in voor een hiking en wijst ons op de apen, wasberen , slangen en blauwe krabbetjes.

Park Nationaal de Cahuita is zeker een bezoek waard, het ervaren van de jungle maar aan de zijkant genieten van de Caribische zee. We waden dwars door een rivier om bij het punt te komen waar onze chauffeur weer wacht om ons naar Soda Elizabeth te brengen voor een overheerlijke schotel van rijst , zwarte bonen, cocos kip en gebakken bananen chips.

Na dit avontuur trekken we ons weer terug op het terras om onder het genot van een drankje te luisteren naar de regen die klettert op ons rieten dak. Aan het eind van de dag valt er regelmatig een bui in Costa Rica, maar daarna klaart de lucht weer heerlijk op en het blijft lekker warm.  Dan stralen de regenwouden en bloemen je weer toe. We trekken weer verder voor een lange rit naar La Fortuna de Arenal, het binnenland en de hoogvlakte in het Noorden. En weer passeren de mooiste groene landschappen. In de middag komen we aan bij een schitterend resort waar we verblijven in een sublieme bungalow met weer een heerlijke veranda waar we ons na het eten in Soda Colossos II ( echt een aanrader terug kunnen trekken om te genieten van al het moois van deze dag. De volgende ochtend gebruiken we vroeg het ontbijt en zijn stil van het uitzicht vanaf ons tafeltje in het restaurant.

Ons gezelschap splitst zich op, de jongeren gaan ziplinen en worden opgehaald om naar de Ecoglide te gaan voor een Canapy tour met de Tarzan sling. Ze worden per Jeep naar boven gereden en glijden aan kabels honderden meters door de jungle naar beneden.

Wij ouderen rijden naar Baldi om te genieten van de prachtige buiten Spa met Termale baden, wat een luxe.  In het gebied rond La Fortuna waar de prachtige vulkaan Arenal  overal bovenuit steekt, in wolken gehuld, zijn veel Termaal baden te vinden.

Hierna voegt ons gezelschap zich weer samen voor een wandeling over de hang bruggen ( 3 km ) even buiten La Fortuna en hierna nog lekker een keer te genieten van de voortreffelijke maaltijd en vriendelijke bediening in Soda Colossos II. We zoeken ons bed op om de volgende morgen heel vroeg  te vertrekken  naar natuurpark Rincon de la Vieja, nog een stukje noordelijker. We rijden langs de lagune van Arenal en laten de imposante vulkaan achter ons. De weg slingert rond het prachtige meer en het landschap verandert in weilanden gelegen in glooiende gebieden. Dan klimmen we door de bergen steeds hoger en  2 ½ uur later komen we aan in onze Hacienda gelegen midden in het park. Bij de ingang  van het park wordt onze naam gecheckt op een lijst van bezoekers en gaat de slagboom omhoog.

Ook deze Hacienda overtreft onze stoutste dromen. De vriendelijke receptioniste legt ons door middel van een kaart uit wat we hier kunnen ondernemen. We moeten een keuze maken omdat we hier maar 1 dag blijven en we kiezen de waterval,  hiking door het Nationaal Park  met zwavel baden en de warm water bronnen. Eerst moet onze maag  gevuld worden en zelfs in het park is een soda waar we Hugo ontmoeten, welke zich voorstelt als lokale gids en biedt ons zijn diensten aan. Na de lunch vertrekken we met Hugo die ons de mooiste vogels, killer tree’s laat zien en zwavelbaden die door de vulkaan Rincon de la Vieja verwamd worden. Na de hiking tour van 1 ½ uur wandelen we nog 30 minuten door naar de waterval waar we genieten van een verkoelend bad. Het pad is best avontuurlijk en zelfs het laatste gedeelte gaat via stenen in het water. Niet aan te raden dus voor mensen die slecht ter been zijn.

Dan stappen we in onze 4WD (gelukkig want die heb je hier wel nodig) om naar de hotsprings te gaan. Ook hier wandelen we 30 minuten door de jungle waarna we aankomen in een stukje paradijs. We steken de rivier over via een hangbrug en komen bij 4 schitterend gelegen Hotsprings (temperatuur ca 39 graden) aan de rivier Rio Grande. Hier zijn 2 gidsen welke ons adviseren om ons met zwavelmodder in te smeren welke in grote stenen potten klaar staan, wat we ook braaf doen. We hebben de grootste lol en bestrijken elkaar met kwasten. Na 10 minuten is de modder opgedroogd en kunnen we ons afspoelen in de koele rivier of voor de minder dappere onder ons de buitendouche. Hierna volgt een heerlijk warm bad in een van de Hotsprings. We zijn aan het einde van de dag, zijn de laatste bezoekers en genieten van de rust terwijl de gids ons uitleg geeft over het ontstaan van de bronnen. Vlak voor het donker wordt gaan we terug naar de Hacienda en zien onderweg een prachtige zonsondergang.

We gaan door naar de Pacific Coast voor een strand verblijf in Tamarindo. Tamarindo is een luxe surfdorpje bestaande uit een hoofdstraat met winkeltjes en restaurantjes en een zijstraat voor het uitgaansleven met enkele bars. We verblijven in een luxe hotel direct aan het strand en genieten van zon, zee strand en een heerlijke massage in de tuin met op de achtergrond het geluid van de zee.

 We verkennen de omgeving en rijden naar enkele afgelegen stranden waar op zondag de lokale bevolking heerlijk geniet in hangmatten onder de palmbomen. Playa Grande is een van die heerlijke stranden. We verlaten Tamarindo na heerlijk tot rust te zijn gekomen en staan weer vroeg op om naar Manuel Antonio te gaan, een afstand van ca 300 km.

Manuel Antonio is een rustig dorpje  waar alles draait om het Nationaal Park en het surfen. We checken in bij een alleraardigst Hacienda achtig hotel en nemen vanaf onze  gemeenschappelijke veranda met schommelstoel de levendigheid van het restaurant en personeel waar. Voor we de auto inleveren rijden we naar Quepos, een gezellige plaats en zeker een bezoekje waard. De auto laten wassen is geen luxe maar een must want van de witte kleur is niets meer over. De “wasstraat” bestaat uit een aantal jongens die bij een uitrit  de auto totaal onder handen gaan nemen terwijl zij vol  nieuwsgierigheid ons bekijken.

Aan de overkant zie ik een brandweerkazerne en vraag aarzelend of ik een foto mag maken van de bijzonder mooie brandweerauto. Vriendelijk word ik uitgenodigd om alles op de foto te zetten. Een rondleiding volgt en neem alles met verbazing in me op. Weer omringt mij de gastvrijheid en warme onthaal van de Costa Ricanen.

’s-Morgens om 07.30 uur komt onze gids ons halen om naar Nationaal Park Manuel Antonio welke vlakbij ons hotel gelegen is. Je kunt het park zelf bezoeken maar het is zeer aan te raden om een gids te huren en dit zeker in de vroege ochtenduren te doen. De gidsen uit het park hebben een telescoop bij zich en zijn zo getraind om de dieren te spotten waar we echt zelf voorbij zouden zijn gelopen. Een 3 uur durend avontuur begint en onze gids maakt de meest bijzondere foto’s via de telescoop. Het is wat prijzig maar dat is het geld dubbel en dwars waard.

We nemen een pauze om wat fruit te eten en een verfrissende duik te nemen want midden in dit park tref je de mooiste stranden aan. Na een heerlijke lunch steken we de weg over naar het surfstrand van Manuel Antionio en de jongeren gaan body boarden en surfen terwijl wij genieten van de spelende aapjes om ons heen en de ondergaande zon, een heerlijk schouwspel.

Het einde van onze reis komt in zicht en we vertrekken naar San Jose voor onze laatste overnachting. We maken een wandeling door de stad en komen bij de lokale markt om nog enkele souvenirs in te slaan als aandenken aan dit onvergetelijke land. Na een laatste ontbijt nemen we met weemoed afscheid van Costa Rica in de hoop dat we het Pura Vida gevoel nog lang mogen blijven koesteren. Een land waar  je ziel en je lijf tot rust komt, een land wat je in je hart sluit.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Maandag gesloten

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required