CUBA

 

Cuba is een land dat het eiland Cuba, evenals enkele kleine eilandengroepen omvat. Het is gelegen in het noordelijke Caribisch gebied, waar de Caribische Zee, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. Havana is de grootste stad en de hoofdstad. Het is een multi-etnisch land waarvan de mensen, cultuur en gewoonten voortkomen uit verschillende achtergronden, zoals de inheemse volkeren, de lange periode van het Spaanse kolonialisme, de invoering van de Afrikaanse slaven en een nauwe relatie met de Sovjet-Unie in de Koude Oorlog. Cuba is een marxistisch-leninistische een-partij republiek. De economie wordt gedomineerd door de uitvoer van suiker, tabak, koffie en geschoolde arbeidskrachten. Toerisme wordt elk jaar belangrijker. Cuba is aantrekkelijk voor toeristen over de hele wereld vanwege zijn natuur, cultuur, geschiedenis en mooie stranden. Zoeken naar verschillende provincies en regio's op het eiland.

STOP EEN

Havana

 

Havana City is een fascinerende mix van vergane architectuur en een levendige cultuur. Voeg daarbij de oldtimers en sigaren en je hebt Havana City. De fascinerende geschiedenis van de hoofdstad van Cuba duikt op achter elke hoek; in de geplaveide straten van Old Havana, in de prachtige Cubaanse barokgebouwen, de historische forten, musea, herenhuizen en levendige openbare pleinen. Maar haar grootste troef, echter, zijn toch de lokale “Habaneros” die de stad die onmiskenbare Cubaanse charme geven. De inwoners, vriendelijk en openhartig, zijn trots op hun eigen culturele Caribische stad en zijn blij om deze historische schatten en verborgen juweeltjes met je te delen. Havana is in 6 specifieke wijken te verdelen zoals Old Havana, Vedado, Miramar, Central East Havana en Santa Fe.

 

Van Havana tot Viñales

Totale reistijd: 02:25

Totale rijafstand: 178,02 km / 110,62 mijl

STOP TWEE

Viñales

Het kleine plaatsje Viñales ligt centraal in de Viñales vallei, die op de Werelderfgoedlijst staat. Je vindt er enkele hotels, maar ook homestays. Een homestay is een Cubaanse B&B, ideaal voor reizigers die het echte Cubaanse leven willen proeven. Het stadje bestaat voor een groot deel uit houten huisjes met veranda's. Beroemd zijn ook de kleine tabakshuisjes net buiten het stadje. Neem onderweg van Havana naar Viñales niet de snelweg langs de bergketen Cordillera de Guaniguanico, maar de ‘binnendoor’ route naar Viñales. Een fantastische rit door afgelegen en met mogotes bezaaide gebieden.

Van Viñales tot Las Terrazas

Totale reistijd: 01:22

Totale rijafstand: 114,28 km / 71,01 mijl

Kenmerkend voor de mogotes is de toren-achtige vorm. De hoogte van deze torens is vaak minder dan 25m; de diameter ligt tussen de 10 en 200 meter. De structuur vormen zijn langwerpig met een uitgesproken, lange verticale as. Ze zijn geclassificeerd als kegelkarst. De lagen zijn oorspronkelijk gevormd in ondiep water, daarna zijn ze 'gevouwen' tijdens de gebergtevorming. Opwaartse tektonische bewegingen hebben ervoor gezorgd dat de kalksteenlagen aan de oppervlakte kwamen waar zij aan regen, wind en golfenergie blootgesteld werden.

STOP DRIE

Las Terrazas

Las Terrazas ligt in de biosfeer van Sierra del Rosario, Cuba ‘s eerste UNESCO-biosfeerreservaat. Toen de Franse kolonisten uit Haïti hier arriveerden in de 18e eeuw, houwden ze terrassen uit de steile heuvels en legden ze koffieplantages aan. Die plantages bestaan al lang niet meer, maar het is nog steeds mogelijk om de ruïnes ervan te verkennen en vervlogen tijden in te beelden. Het reservaat is het thuis van 83 soorten vogels en is perfect voor wandelingen in de natuur en zwemmen onder de watervallen van Baños del San Juan en La Cañada del Infierno. Of het nu een canopy-wandeling, paardrijden, een bezoek aan het Ecologische Centrum of relaxen aan het meer is, Las Terrazas heeft veel te bieden. Een levendige artistieke gemeenschap gedijt hier, en je kunt een bezoek brengen aan ateliers en workshops voor houtbewerking en keramiek en kunstenaars ontmoeten die een passie hebben voor dit verborgen juweeltje van Cuba.

 

Van Las Terrazas tot Cienfuegos

Totale reistijd: 04:43

Totale rijafstand: 310,40 km / 192,87 mijl

De naam Las Terrazas is een verwijzing naar de aangelegde terrassen voor de pijnbomen waar het gebied bekend om staat. verder vindt je hier ook oude koffieplantages van en een mogelijkheid om bijvoorbeeld d oude slaven verblijven te bezoeken. Het ecotoerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor de bewoners van Las Terrazas. Beleef de omgeving en ook voor niet geoefende wandelaars is het echt heerlijk om door de groene natuur te wandelen. Natuurlijk zijn er vele andere mogelijkheden om de natuur te verkennen. TravelXL Bart Limburg vertelt u graag meer over alle mogelijkheden om van uw Cuba vakantie een echte belevenis te maken!

STOP VIER

Cienfuegos

 

De stad Cienfuegos, de hoofdstad van de provincie Cienfuegos, wordt vaak omschreven als de 'Parel van het Zuiden' vanwege de prachtige baai. Het is ook een van de belangrijkste zeehavens in Cuba. In 2005 heeft de UNESCO het historische centrum van Cienfuegos op de Werelderfgoedlijst geplaatst als het beste voorbeeld van 19e-eeuwse Spaanse stedenbouw uit de Verlichting. De stad beschikt over vele schaduwrijke parken en villa's, waaruit de sterke Franse invloed blijkt die in veel van de culturele kenmerken en gebruiken van het gebied voorkomt. Om deze reden heeft de stad ook de enige Arc de Triomphe in Cuba. Cienfuegos beschikt ook over de grootste en meest uitgebreide botanische tuin van het land. Een levendig carnaval wordt jaarlijks gehouden in augustus.

 

Van Cienfuegos tot Trinidad

Totale reistijd: 01:10

Totale rijafstand: 82,01 km / 50,96 Mijl

STOP VIJF

Trinidad

 

Wie door de straten van Trinidad wandelt, krijgt de indruk dat de tijd er heeft stilgestaan sinds de koloniale periode. Deze charmante stad staat bekend om haar prachtige open ruimtes, klassiek ontworpen pleinen en neoklassieke en barokke architectuur. Kasseistraatjes doorweven de historische stad en knipogen naar een rijke geschiedenis en nog onontdekte geheimen. In 1988 voegde UNESCO Trinidad en het nabije Valle de los Ingenios toe aan de Werelderfgoedlijst. In de 18de eeuw werden slaven geïmporteerd vanuit Jamaica, dat toen een Britse kolonie was, en bestond de voornaamste industrie uit vee en tabak. De 19de eeuw was getuige van een golf van Fransen die een slavenopstand ontvluchtten in Haïti. De Franse vluchtelingen bouwden suikermolens en rijke families bouwden landhuizen. Barokke architectuur, Carrara marmervloeren, gevlochten ijzerwerk en kasseistraatjes geven bezoekers een indruk van een vervlogen tijdperk. Playa Mayor is een must-see, en een uitstekend startpunt voor een verkenningstocht. De parochiekerk, het huis van de Sanchez Iznaga-familie, Palacio Brunet en het Museo Romàntico bevinden zich allemaal op een wandelafstand van het prachtige plein. Aan de oostkant van de stad ligt het Plaza de Santa Ana, een voormalige Spaanse gevangenis die omgebouwd is tot een complex dat plaats biedt aan een kunstgalerij, keramiekwinkeltjes, een ambachtelijke markt, een restaurant en een cafetaria. Het is de perfecte plek om te stoppen voor een pauze en te genieten van wat Canchanchara, een traditioneel Cubaans drankje van rum, honing en citroen. Voor een spectaculair zicht over Valle de los Ingenios klim je de Ermita de Nuestra Señora de la Candelario-heuvel op en zet je je tocht verder via de 180 meter hoge Cerro de la Vigía. Een uitstapje met de stoomtrein door Valle de los Ingenios biedt een kans om La Torre Manacas Iznaga te bezoeken. De ruïnes van suikermolens en koloniale landgoederen tekenen de plantages van Manacas en geven een impressie van Trinidads turbulente verleden.

 

Van Trinidad tot Santa Clara

Totale reistijd: 01:14

Totale rijafstand: 89,87 km / 55,84 Mijl

 

STOP ZES

Santa Clara

Santa Clara is de hoofdstad van de provincie Villa Clara. De stad is vooral beroemd vanwege Che Guevara en de Cubaanse revolutie. Het was de plaats waar de laatste veldslag geleverd werd. Het stoffelijk overschot van Che en zijn kameraden die in Bolivia sneuvelden is ondergebracht in een mausoleum dat open staat voor het publiek. De architectuur in Santa Clara is voornamelijk koloniaal, met smalle straatjes. Santa Clara heeft ook een tabaksfabriek. De fabriek neemt een hele stadsblok in beslag en produceert sigaren (Montecristo, Partagas, Romeo & Julieta, Punch en Robaina) van hoogstaande kwaliteit.

 

Van Santa Clara tot Varadero

Totale reistijd: 03:08

Totale rijafstand: 220,34 km / 136,91 Mijl

STOP ZEVEN

Varadero

Varadero is de grootste badplaats in de Caraïben en bevindt zich 140 kilometer ten oosten van Havana, aan het einde van de Vía Blanca. Varadero werd al gebouwd in 1872, maar werd pas een echte toeristische trekpleister toen rijke Amerikanen het ontdekten in de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Eén van de vele beroemdheden die dit stukje paradijs toen bezochten was Al Capone. Witte stranden van wel 20 kilometer lang strekken zich uit langs de Atlantische zijde van het schiereiland; wat van Varadero een beroemde en spectaculaire strandbestemming maakt. Het heldere zeewater verandert van kleur naargelang het tijdstip van de dag en het ecologisch reservaat zorgt ervoor dat de natuur goed beschermd blijft. Kliffen, grotten en kleine meertjes zijn verspreid over het hele schiereiland. Vlakbij bevindt zich Cárdenas, vroeger het hart van Cuba ‘s suikerteelt en de eerste stad die ooit de Cubaanse vlag hees. Behalve zonnen op het strand zijn er tal van andere activiteiten mogelijk. Zo kan je in het Cayo Piedras del Norte Marine Park duiken en snorkelen en biedt Dolphin Marina je zelfs de kans om te zwemmen met dolfijnen. Bij Cueve de Saturno kun je grotduiken, of voor wie liever aan golf doet is er de Varadero Golf Club, met een van de beste golfbanen in de Caraïben. Parque Josone biedt een kalkstenen villa vlak naast een klein, kunstmatig meer, en er is ook een fantastische selectie van restaurants. Vara Hicacos Natural Park heeft een uitgestrekt bos, Hicacos Península heeft een goed bewaard ecosysteem en Mangon Lake is het grootste meer van de regio. De Ambrosio-grotten gunnen een unieke blik op de archeologie van het gebied. Wie genoeg heeft van het ontspannen kan het tempo weer opdrijven door te proeven van het nachtleven in Varadero. Veel hotels hebben dansclubs die zowel traditionele als populaire muziek spelen, zoals Disco La Bamba (Avenida de las Americas), Cabaret Continental (Varadero International Hotel), Cueva del Pirata en El Palacio de la Rumba.

 

Van Varadero tot Havana

Totale reistijd: 03:47

Totale rijafstand: 153,04 km / 95,09 Mijl

STOP ACHT

Havana

 

Na uw rondreis brengt u de huurauto terug naar de luchthaven van Havana en neemt u afscheid van dit fascinerende eiland.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required