volledige reisbeschrijving van de rondreis In de voetsporen van

Mandela

(deel 2 van uw onvergetelijke tijd in Zuid Afrika)

De Drakenbergen

Dag 10

Three Trees at Spioenkop Three Trees at Spioenkop

Luxury Room Full Board. Incl Tea & Coffee

Met de machtige Drakensbergen als achtergrond kijkt u uit over de Mfazimnyama Vallei van het Spioenkop Game Reserve. Hier ligt  Three Trees at Spioenkop (ook bekend als  Three Tree Hill lodge). Deze  Eco-vriendelijke  lodge, die het keurmerk van  Fair Trade in Tourisme en Green Leaf draagt,  hecht grote waarde aan verantwoord tourisme en biedt niet alleen een prachtige omgeving maar combineert lokaal geteelde producten met superieure gastvrijheid. De ideale plek om te relaxen en de motor weer goed op te laden.

Dag 11

Three Trees at Spioenkop

Spioenkop

Spioenkop Battlefield Tour (morning)

Romantisch gelegen op de top van een heuvel met uitzicht over 'Big Sky Country', de tour vertelt over de bloedigste dag van de oorlog. Op die heuvel waren Louis Botha (de 1ste minister-president van de Unie van Zuid-Afrika), Winston Churchill (uitgeroepen tot de meest bekende Brit van de 20e eeuw) en Mohandas Gandhi (de toekomst Mahatma). Het resultaat van deze strijd bevestigd dat die vroege rampen van 'Black Week' niet alleen beginners geluk waren. Spioenkop is misschien wel de meest bekende van alle gevechten tussen de Britten en de Boeren.

Dag 12

Self-drive from Spioenkop to Champagne Castle ± 70 km

Champagne Castle Hotel Drakensberg Deluxe room Full Board

 

Dit is een buitengewone accommodatie op een buitengewone locatie namelijk de voetheuvels van de Centrale Drakensbergen in KwaZulu Natal.  Het uKhahlamba Drakensberg Park is een Wereld Erfgoed gebied en versterkt daar mee het motto van dit 4-sterren hotel: ìSense of Placeî. Kortom, dit hotel wordt gezien als heel speciaal. Het hotel zal in alle opzichten een geweldige indruk maken maar de nabijheid van en het uitzicht op de Drakensbergen zal dit overtreffen. De toppen van de bergen vormen een altijd interessant decor. U kunt hier kortere en langere wandelingen maken, paard rijden, vissen, tennissen, bowlen en golfen met altijd de berg die de omgeving beheerst.

 

De geologische vorm van Zuid-Afrika kan heel simpel beschreven worden als  een binnenlands hoogland, in het westen, oosten en zuiden omringd door berghellingen. De bergketen van de Drakensberg maakt deel uit van de oostelijke glooiingen, die ongeveer 4000 m hoog zijn. De Bergen van de Draken zijn niet door tektonische opstuwing gevormd maar door erosie.

De basis van de berg was oorspronkelijk deel van het supercontinent Gondwanaland dat ongeveer 300 tot 100 miljoen jaar geleden uiteen viel om de nieuwe continenten, zoals Afrika, Antarctica, India en Zuid Amerika te vormen. De vorming van continenten nam miljoenen jaren in beslag en werd vergezeld door opstuwing, breuken, afsplitsingen en vele vulkanische uitbarstingen. Het land van het hedendaagse KwaZulu-Natal was vroeger bedekt met een 1000 m dikke laag lava.  Deze gestolde massa van zware granieten stenen drukte op de lagen van zandsteen eronder. Vanwege het hoge reliÎf en de daarmee gepaard gaande steile hellingen naar de Indische Oceaan, ontstond er veel erosie. Alluviale stroompjes en rivieren deponeerden puin onderaan de glooiingen en droegen het fijnere materiaal weg. De ruige steile bergwanden van de Drakensbergen werden zodoende gevormd door miljoenen jaren van erosie.

 

Umhlanga Coastlines

Dag 14

Caza Beach Guest House Umhlanga

Standard Room Bed & Breakfast

 

Self-drive from Champagne Castle to Umhlanga Rocks  ± 240 km

 

Gedurende de Grote Trek, toen de Nederlandse kolonisten naar het binnenland van Zuid-Afrika trokken, volgden zij het pad van de minste weerstand.  Het eerste grote obstakel dat zij tegen kwamen was het gebied van de Mgenirivier.  Ze vonden wel een geschikte doorwaadbare plaats maar tegen 1850 was het hier zo druk dat een nieuwe doorgang een prioriteit werd.  Deze werd net boven de 93m hoge waterval gebouwd.  Hieruit ontstond  de behoefte  aan een dorp met faciliteiten voor de transportrijders.

 

Het nieuwe dorp werd vernoemd naar burggraaf Howick (later Earl Grey, Brits Minister van KoloniÎn). De regering nam de lokale kastelein in dienst om de veerboot te bedienen, maar dit eindigde in een ramp toen zijn zoon in een overstroming werd meegesleurd (over de waterval heen) terwijl hij bezig was een paard over de rivier te leiden.  Een stapel stenen onderaan de waterval markeert zijn graf.  Hij was niet het enige slachtoffer.  In de jaren erna werden meer reizigers en hun voertuigen in de watervallen meegesleurd. Het werd ook een nogal modieuze maar lugubere zelfmoordplek en ongeveer 20 mensen verloren op die manier hier hun leven.  In 1872 werd een houten brug gebouwd om de doorgang te vervangen maar deze bleek gevaarlijk en bleef mensenlevens eisen.  Uiteindelijk werd de brug zelf weggespoeld in vreselijke overstromingen.  Een nieuwe brug werd in 1903 gebouwd.  Vandaag is Howick een welvarend stadje, bekend om zín houtplantages, veehouderijen en zuivelproductie.

 

Geschiedenisliefhebbers en mensen die geinteresseerd zijn in het leven van Nelson Mandela moeten er zeker voor zorgen dat zij hun pelgrimstocht naar het Mandela Capture Monument maken. Deze belangrijke plaats is waar 's werelds meest bekende anti-apartheid activist, Nelson Mandela, werd aangehouden terwijl hij incognito reisde van Durban naar Johannesburg. Deze belangrijke gebeurtenis was een levensveranderend moment voor hem, want het was het begin van zijn 27 jaar opsluiting voor zijn politieke idealen.

 

Het kustplaatsje Uhmlanga Rocks was oorspronkelijk deel van de suikerplantage van Sir Marshall Campbell. Hij was het die de kleurrijke riksja introduceerde op de boulevard van Durban. Toen een verbinding werd gemaakt tussen Mount Edgecombe en Umhlanga Rocks, werd het gebied populair bij de lokale boeren die kleine kavels van de kust

huurden en er vakantiehuisjes op bouwden. In 1931 werd Umhlanga Rocks tot dorp uitgeroepen en meer huizen, hotels, pensions en winkels werden bijgebouwd.  Het eerste hotel, het Victoria Hotel, werd herbouwd en werd het Umhlanga Rocks hotel genoemd.

 

Het eerste strandhutje, de Oyster Box, werd in 1869 gebouwd en is nu het Oyster Box Hotel.  Het tinnen dak van dit huisje werd gebruikt als navigatiebaken totdat in 1953 de automatische vuurtoren werd gebouwd.  De Natalkust is ëGreat White Sharkí territorium waar aan het einde van de 50íer jaren een paar ernstige aanvallen door haaien plaatsvonden.  Daarom werden er in 1962 haainetten gespannen.  Nu kunt u met een gerust hart heerlijk zwemmen en zonnebaden op de prachtige stranden.

 

Caza Beach is een luxe Guest House gelegen in La Lucia nabij Umhlanga Rocks. Het heeft een tuin met inheemse planten en een mooi zwembad voor de warme dagen. De sfeer is relaxed en gastvrij. Het strand ligt op 20m afstand. Caza Beach biedt u een actieve zowel als een ontspannen vakantie.

 

Dag 15

Umngazi River Bungalows

Port St Johns Upper Bank Sea View Room Full Board

Self-drive from Umhlanga Rocks to Port St. Johns  ± 380 km

 

Zoals de naam al aangeeft is het een ruw en bergachtig gebied met talloze scheepswrakken langs de uitgestrekte verlaten stranden. Het heeft vrijwel geen infrastructuur vergeleken met de rest van Zuid Afrika. Het was een zwart thuisland in het apartheid tijdperk en werd niet de moeite waard gevonden om te ontwikkelen. Het is nog steeds een arm gebied met traditionele hutjes en vee dat vrijelijk rond loopt en zelfs langs de grote weg graast. Het is een vrijwel onbedorven paradijs.

Een ecologisch zeer interessant rotsachtige gebied, een puur Afrikaanse kustlijn met lange witte verlaten stranden, grote wouden  en watervallen die vanuit de rotsen de zee in tuimelen. Het is de parel in de kroon van de toch al zo prachtige Oost Kaap. De zon schijnt hier vrijwel altijd en u kunt vissen, wandelen, veilig zwemmen, vogels bestuderen enz.  Een extra  bonus  is dat er geen malaria voorkomt.

Gelegen aan de zogeheten Wild Coast in de Oostelijke Kaapprovincie. De naam Port St. Johns komt van het Portugese schip Sao Joao dat in 1552 strandde in de monding van de rivier Umzimvubu. Het stadje ligt aan de oever van deze rivier, die zich in de loop der eeuwen een weg door de oerrotsen baande Hierdoor ontstonden er twee 300m hoge bolwerken aan weerskanten van de rivier. In 1905 was de rivier diep genoeg en werd beschouwd als een van de beste havens in Zuidelijk Afrika, maar het open houden van de riviermonding kostte te veel geld en hierdoor ging de industriÎle ontwikkeling aan het stadje voorbij.

Het staat nu bekend om zín ongerepte natuurlijke schoonheid en ontspannen levensstijl. Port St Johns biedt ook een unieke samensmelting van culturele rijkdommen De Xhosa cultuur, zowel traditioneel en modern, is altijd aanwezig. Op straat zult u een sangoma (traditionele genezer) in al zijn mooie kleren zien lopen, de klanken van kwaito muziek uit een meubelzaak horen en de eeuwig aanwezige minibusjes moeten ontwijken. De schelle geluiden en kleuren contrasteren sterk met de herinneringen uit de koloniale geschiedenis. U zult Xhosa, Afrikaans en Engels in de straten horen, alsook buitenlandse talen uit de monden van de vele toeristen. Het dichtbegroeide bos grijpt elke kans aan om het stadje in te dringen zodat een korte wandeling u snel de stille bossen invoert. En de zee is altijd aanwezig met het geluid van de brekende golven tegen de ruwe rotsen die de stille baaien bewaken. Port St Johns biedt u wat u maar wilt: zonnebaden op ongerepte stranden of deelnemen aan een van de vele eco-vriendelijke bezigheden tot comfortabele accommodaties en unieke activiteiten.

De Wild Coast is misschien wel Zuid Afrikaís meest spectaculaire & minst toeristische regio met zijn rotsachtige kustlijn, grote wouden, afgeschermde grotten en riviermondingen. Het is slechts op korte afstand van Umngazi, een prijzenwinnende familie resort & spa. De met riet bedekte bungalows liggen te midden van de tuinen en bieden een perfect verblijf om heerlijk te relaxen. Hier kunt u heerlijk aan het strand liggen en naar de zee luisteren, of een begeleide wandeling maken, of wellicht zelf gaan wandelen, de moerassen verkennen, met de kano de rivier op, vogels spotten of gewoon de prachtige natuur bewonderen die dit gebied te bieden heeft.

Mthatha & East London

Dag 18

Mthatha & East London

Nelson Mandela Freedom Trail Tour

Self-drive from Umngazi to Mthatha ± 100 km

 

Dit is een historische rondleiding die u meeneemt naar de stad , in het voetspoor van Nelson Mandela. Het hoogtepunt van deze tour is een bezoek aan Qunu Village waar president Mandela opgroeide en zijn laatste rustplaats is.. Ook word het dorp van Mqhekezweni bezocht waar hij een groot deel van zijn levensjaren in het Great Place onder de Regent Koning Jongintaba Mtirara leefde. Dit is de plaats waar hij leerde over leiderschap

 

Self-drive from Mthatha to East London ± 230 km

East London is gelegen aan de kust van de oostelijke Kaapprovincie en heeft de grootste rivierhaven van Zuid-Afrika. De haven is gelegen aan de mond van de Buffalo rivier. Er bevindt zich een prachtige baai met een mooi surfstrand. Het toeristenbureau kunt u vinden aan de Argyle street achter het stadshuis

Aan het strand is een aquarium dat absoluut een bezoek waard is. In het ìEast London Museumî kunt u het enige dodo ei ter wereld bezichtigen. De dierentuin en de botanische tuinen zijn in het Queens Park te vinden. Als u culturele belangstelling heeft, kunt u in het ìGuild Theaterî terecht voor ballet, theater, etc. De winkels en restaurants zijn aan de rivierbedding in het ìLatimer Landingî gebied. Voor zwemmen en surfen kunt u natuurlijk naar het strand en de rivier.

 

Quarry Lake Inn East London Standard Room Bed & Breakfast

In een rustige buitenwijk van East Londen ligt het 4 sterren guesthouse Quarry Lake Inn. Met een mooi uitzicht op een steengroeve, de natuurlijke omgeving van bomen en planten en een overvloed aan vogels en dieren maakt het verblijf bij Quarry Lake Inn de moeite waard.. Quarry Lake Inn beschikt over elegante en ruime kamers met elk een balkon of een tuin en uitzicht op het zwembad.

Port Elizabeth

(Nelson Mandela Bay)

Dag 19

Cape Flame Guest House Port Elizabeth

Standard Room Bed & Breakfast

 

self-drive from East London to Port Elizabeth (Nelson Mandela Bay) ± 300 km

 

Port Elizabeth is gelegen op steile heuvels met uitzicht op de ëNelson Mandela Bayí. PE, zoals de stad wel genoemd wordt, ligt aan de kust in de oostelijke Kaapprovincie. Het is een vriendelijke stad, met in het centrum parken en stranden. Tevens heeft de stad veel gebouwen in historische stijl. In 1976 is in deze stad de legendarische Steve Biko zodanig mishandeld dat hij in coma geraakte en drie dagen later overleed in een cel in Pretoria.

In het centrum bevindt zich een toeristenbureau. PE heeft een groot aantal mooie parken. Het ëSettlersparkí is gelegen in de vallei van de Baakensrivier. Dit park heeft prachtige inheemse planten en bomen. De vogelliefhebbers kunnen zich er prima vermaken. Ten noorden van dit park ligt het ëSt. George Parkí. Dit is het thuishonk van de lokale cricketclub. Hier bevinden zich tevens zwembaden en tennisbanen. Het ëPort Elizabeth Museumí is een groot en mooi museum met archeologische en antropologische tentoonstellingen. Het bevat tevens een tropenhuis, een slangenpark en een dolfinarium. Het strand biedt genoeg mogelijkheden tot ontspanning zoals zwemmen en windsurfen.

 

Het Nelson Mandela stadion, op de oever van het North End meer gelegen, is het eerste stadion in deze omgeving dat alleen voor voetbal gebruikt gaat worden. Het stadion, een van de nieuwe, speciaal voor het WK gebouwde stadions, was een heel jaar voor het begin van het grootste sport evenement in de wereld, gereed,  een grootse prestatie voor de stad.

Het stadion heeft een opvallende, unieke dakconstructie en een spectaculair uitzicht op het North End Meer. Voor de bouw van dit stadion werden alle internationale voetbal wedstrijden in het Oostelijke Provincie rugby stadion, het EPRU Stadion gespeeld. Het speelveld is natuurlijk gras en er omheen ligt kunstgras. Een van de eerste grote gebeurtenissen was de begeerde Soweto derby tussen Orlando Pirates en Kaizer Chiefs - een wedstrijd die altijd een maximaal aantal supporters trekt in Zuid-Afrika.

Dit Guesthouse combineert de luxe van een klein hotel met de persoonlijke service van een guesthouse. Op korte afstand van het strand in de luxe woonwijk Summerstrand ligt het guesthouse toch niet al te ver van het zakencentrum, de luchthaven, restaurants en cinema's.

 

Cape Town

Dag 20

Four Rosmead Cape Town Luxury Room Bed & Breakfast

 

Fly from Port Elizabeth Airport to Cape Town (AAA Travel can make these arrangements for clients)

 

Collect car at Cape Town International Airport

Self-drive from Cape Town International Airport to Four Rosmead ± 20 km

 

Kaapstad is een van de mooiste steden van de wereld. De lengte van het verblijf maakt geen verschil, iedereen komt in de ban van de schoonheid van bergen, zee en wijngaarden. Kaapstad is de hoofdstad van de westelijke Kaapprovincie. Het is een stad met twee gezichten, Europees en Afrikaans. Het is een mengeling van eerste en derde wereld. Er zijn weinig plekken waar arm en rijk zo dicht naast elkaar leven. Ondanks deze verschillen is Kaapstad een ontspannen en veilige stad, die zeker niet overgeslagen mag worden.

 

Het toeristenbureau waar informatie over Kaapstad en het Kaaps Schiereiland verkregen kan worden, bevindt zich in de Waterfront in het gebouw ëDe Clock Towerí.

Bezienswaardigheden

 

 

Kaapstad bevat een aantal interessante musea zoals het South African Museum met planetarium, het Bo-Kaap Museum en de National Gallery. In het centrum van de stad aan de Grand Parade bevindt zich het Castle of Good Hope. Dit fort is in 1666 door Van Riebeeck in de tijd van de VOC gebouwd en is nu nog steeds het hoofdkwartier van de Western Cape Military. De Tafelberg is gelegen aan de zuidkant van Kaapstad. Deze berg met zijn, de naam zegt al, tafelvorm geeft ueen prachtig uitzicht over de gehele stad. De kabelbaan of lopend is de weg naar boven en daar zijn heerlijke wandelingen te maken. Het Victoria & Alfred Waterfront is een sfeervol winkelcentrum aan de haven van Kaapstad. Het is er dag en nacht druk.  Winkelen, eten, uitgaan en leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het Aquarium, waar het zeeleven van Zuid-Afrika wordt vertoond. Vanuit het Waterfront vertrekken tevens boten naar Robben Island, waar in de tijd van de VOC de gevangenen opgesloten werden en waar Nelson Mandela vele jaren heeft doorgebracht. Het is raadzaam van te voren te boeken (Tel: 021 419 5111). Ook rondom Kaapstad is er veel te zien, zoals de Botanische Tuinen van Kirstenbosch. Het schiereiland waar Kaapstad op ligt is een prachtig gebied met schitterende flora, heerlijk om te wandelen. Een bezoek aan Cape Point en Kaap de Goede Hoop is absoluut de moeite waard. Onderweg is een stop bij de Boulders in Simonís Town om de pinguÔns begroeten een aanrader

 

Four Rosmead heeft alle karakteristieken van een bijzonder hotel. De ligging, stijl en persoonlijke service maken het tot een speciale ervaring in Cape Town. Het werd gebouwd in 1903 en hoewel gerenoveerd, werd het tot nationaal monument verklaard.   Het resultaat is een klassiek Cape hotel met een rijke geschiedenis.

Dag 21

Cape Town

Half Day Cape Town Tour incl. Castle, District 6, Table Mountain Cable Car & Coffee

 

U bezoekt de Tafelberg, Kasteel de Goede Hoop, District Six, de Bo-Kaap (Maleise Wijk), een kopje koffie in de Company Gardens en u bent er als de oudste traditie in Kaapstad wordt uitgevoerd om 12.00 uur - De Noon Gun.

 

Dag 22

Cape Town

Robben Island Tour

U kunt een boottocht over Table Bay nemen, bezoek dan het beruchte Maximum Security Gevangenis. Ga mee op een 45 minuten durende bustour met een gids, u heeft de mogelijkheid om de Murray's Bay Harbour te verkennen net zoals politiedistrict attracties:  de islamitische heiligdom, of Kramat, en de Museum Shop.

 

Dag 23

Cape Town

Full Day Cape Point Tour incl. entrance fees: Penguins & Cape Point

Een bezoek aan Kaapstad zonder het zien van Cape Point is ondenkbaar. Wij bieden deze ervaring met als hoogtepunten: De Twaalf Apostelen, Lions Head, Cape Town City Bowl, Victoria and Alfred Waterfront, Robbeneiland, Bloubergstrand en het zuidelijke schiereiland.

 

Dag 24

Cape Town

Half Day Wine Tour incl. Cellar tour with 2 wine tastings

Een wijnproeverij in de Kaapse Wijnlanden is iets om van te genieten. Dicht bij Kaapstad vindt u wijngaarden zoals Constantia, Stellenbosch, Paarl en Franschhoek alle deel uitmakend van de Kaapse Wijnlanden. We bezoeken een aantal van deze bekende landgoederen. De Middellandse zee klimaat schept de juiste combinatie van zon en regen en de lokale wijnen zijn vaak bekroond met een gouden certificaat in internationale wedstrijden. Kom en doe mee op een Kaapse wijn tour

 

Dag 25

Check out and self-drive to Cape Town International Airport  ± 20 km

Terms and conditions

As detailed in the AAA Travel Terms & Conditions.

This quote is subject to availability and is based on the specified properties and room types detailed in the itinerary.

 

Includes

Route Description

Transfers as detailed

Accommodation for 24 nights

12 nights on a bed and breakfast basis

2 nights on a dinner, bed and breakfast basis

10 nights on a full board basis

Activities and excursions, game drives and game walks as per the above itinerary

 

Excludes

Daily conservation fees and entrance fees into national parks and private reserves

Car hire

Flights

Drinks, telephone, tips, gratuities and all other items of a personal nature

Kijk ook eens op te doen

 

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 32    6511CK Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   email: nijmegen@travelxl.nl

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

volledige reisbeschrijving van de rondreis In de voetsporen van

Mandela

(deel 2 van uw onvergetelijke tijd in Zuid Afrika)