Hong Kong

Inleiding

Hong Kong betekent ‘geurige haven’. Waarom dit zo is, zul je snel genoeg ontdekken als je er bent.

Nergens komen Azië en de westerse wereld dichter bij elkaar. Hong Kong is een speciale administratieve regio van de communistische Volksrepubliek China. Het is een relatief moderne metropool die zeker niet onder doet voor westerse wereldsteden. Deze moderniteit heeft Hong Kong te danken aan het feit dat het gedurende lange tijd een kolonie van Groot-Brittannië is geweest. Om deze reden zijn zowel Chinees als Engels de officiële talen in Hong Kong. De stad telt inmiddels meer dan 7 miljoen inwoners en is nog steeds groeiende. Hong Kong bestaat uit 236 eilanden, maar slechts een paar hiervan zijn bewoond.

Klimaat/weer

Aangekomen op het vliegveld van Hong Kong, komt de overweldigende warmte je meteen tegemoet. Vanaf mei is het hier 30 graden Celsius en de luchtvochtigheid is erg hoog. Op één dag van de reis was deze zelfs 95%! Voor verbranden hoef je in Hong Kong niet bang te zijn, want door de smog breekt de zon niet heel vaak door. Ook je zonnebril heb je hier dus niet vaak nodig. Het weer kan wel wisselvallig zijn, want af en toe komt er opeens een gigantische regenbui. De lokale bevolking van Hong Kong is hier perfect op voorbereid: iedereen tovert direct zijn parapluutje tevoorschijn en gaat door met waar hij of zij mee bezig was. Een half uur later is de bui meestal alweer voorbij en is het alsof er niks gebeurd is.

Westerse metropool in Azië

Als je Hong Kong komt binnenrijden vanaf het vliegveld, is het eerste wat je opvalt de gigantische wolkenkrabbers. Laagbouw zul je in deze stad niet snel vinden en daarom lijkt Hong Kong wel het New York van Azië. Sterker nog, Hong Kong heeft zelfs méér wolkenkrabbers dan New York! Veel westerse winkel- en restaurantketens hebben ondertussen een vestiging in Hong Kong, dus ook voor een Big Mac zit je hier gebakken. Cantan Road is een van de duurste winkelstraten in Hong Kong. Veel Chinezen van het vasteland komen hier naartoe om inkopen te doen.

Toch zijn er ook veel verschillen met de westerse wereld. Het tempo ligt hier veel lager dan je op het eerste gezicht zou verwachten van zo’n wereldstad. Je zult mensen hier zelden zien rennen over straat, want ze doen gewoon lekker rustig aan. De instelling van mensen is dus heel anders. Daarnaast komt er in Hong Kong nog veel van de Chinese cultuur door. In de stad zijn tempels te vinden en veel authentiek Chinese restaurantjes.

Eten in Hong Kong

Hierboven vermeldde ik al dat er genoeg westers eten te vinden is in Hong Kong. Ketens als McDonald’s, Pizza Hut en Burger King zijn in Hong Kong altijd binnen handbereik. Hier vind je ook McDonald’s-vestigingen waar je zelf je hamburger samen kan stellen. Zeker leuk om een keer te doen! Probeer echter ook eens de authentieke keuken van Hong Kong. Wat door de bewoners veel gedaan wordt en zeker niet mag ontbreken aan een trip naar Hong Kong, is hotpotten. Een hotpot is een  soort Chinese fondue, waarbij je van tevoren een soort soepje kiest om vervolgens allerlei groenten en stukken vlees in te garen. Naast het feit dat dit heel lekker is, is het natuurlijk ook heel gezellig om te doen.

Koop als lunch eens een pineapple bun. Dit is een broodje in de vorm van een ananas, gevuld met roompudding. Erg lekker! Daarnaast vind je in Hong Kong overal streetfoodkraampjes met lokale lekkernijen zoals fishballs of fruit in rijstdeeg. Dat laatste is zeker een aanrader, maar kijk uit naar welk kraampje je gaat. Onze westerse maag is niet zoveel gewend als de Aziaten.

 

Stadstour

Via het systeem van HK Free Walk kun je gratis (!) een gids regelen. Een lokale gids zal je dan op vrijwillige basis gedurende twee tot drie uur rondleiden door Hong Kong en je met onuitputtelijk enthousiasme alle hotspots van de stad laten zien. De gids kent de stad en zijn geschiedenis op zijn duimpje. Bij alle hotspots vertelt de gids dan ook een praatje en tussendoor kun je rustig foto’s maken. Het praatje is interessant en luchtig en je komt dingen te weten die je niet in iedere reisgids kan lezen. Zeker de moeite waard dus! De gids leidt je ook naar een streetfoodkraampje, waar hij vertelt over het aanbod lokale lekkernijen en waar je iets kan proeven. De gids is in principe gratis, maar het wordt gewaardeerd om na afloop van de tour een kleine fooi te geven.

Vervoer en geld

De stad is het makkelijkst en snelst te verkennen per metro. Hiervoor koop je geen losse metrokaartjes, maar een Octopus Card. Deze kaart is vergelijkbaar met de OV-chipkaart, want je checkt in waar je opstapt en checkt uit waar je uitstapt. Maar je kunt met deze kaart ook op veel andere plekken betalen, bijvoorbeeld bij supermarkten en cafés. Let erop dat er aan het eind van je verblijf in Hong Kong geen geld meer op deze kaart staat, want je krijgt dit niet terug. In Hong Kong betaal je met de Hong Kong Dollar (HKD). De koers wisselt voordurend, maar gemiddeld is één euro ongeveer 8,5 HKD. Het bij je hebben van contant geld of een credit card is erg handig, want pinnen met een wereldpas kan hier bijna nergens.

Bezoek een markt!

Shopaholics kunnen hun hart ophalen in Hong Kong. Zoals gezegd zijn er genoeg winkelstraten met zowel leuke Aziatische als westerse winkels. Daarnaast zijn er heel leuke marktjes te vinden in Hong Kong. Aanraders zijn de Ladies Market en Temple Street Night Market. Op deze markten kun je ‘s avonds uren rondstruinen om de leukste souvenirs te kopen voor het thuisfront (en voor jezelf!). Van kleding en tassen tot gadgets en Chinese eetstokjes, alles vind je hier. Ook lekkere eettentjes en waarzeggers zijn te vinden op deze markten. Afdingen wordt als normaal gezien, doe dat dus vooral. Ga op in het spel, maar bied niet te weinig. Dat vinden de verkopers onbeleefd en ze zullen je dan ook gewoon met lege handen hun kraampje laten verlaten.

Happy Valley Racecourse

Eenmaal per week vinden de paardenraces plaats bij de Hong Kong Jockey Club. Dit circuit is in 1845 gebouwd door de Britten. Voor €5 kun je een avond genieten van dit spektakel. Veel westerlingen zijn hier op de tribunes te vinden om te netwerken of om te wedden op welk paard zal winnen volgens hen. Zelf kun je natuurlijk ook een gok wagen en genieten van een verfrissend drankje, terwijl je opgaat in de opgewonden menigte.

The Peak

De Victoria Peak is met zeven miljoen jaarlijkse bezoekers de populairste attractie van Hong Kong. Het is een berg dat gelegen is in het westen van Hong Kong. Vanaf 552 meter hoogte heb je een perfect uitzicht over de stad. Je kunt hier komen met de taxi en de mooiste foto’s maken van de skyline van Hong Kong.

Tian Tan Boeddha

Op Lantau Island, goed bereikbaar met de metro, staat de Tian Tan Boeddha. Dit is een 34 meter groot bronzen beeld van een Boeddha op een lotustroon. Deze Boeddha wordt omringd door acht kleinere beelden: goden en onsterfelijkheden. Je komt bij deze Boeddha door middel van een gondel, wat zo’n gaaf uitzicht biedt dat het al een attractie op zich is. Het beeld zelf is erg indrukwekkend en biedt een mooi contrast met het moderne centrum van Hong Kong. Op Lantau Island kun je ook prima terecht voor wat ontspanning op het strand. Hier kun je gebruik maken van openbare BBQ’s. In de buurt zitten winkeltjes waar je lekker vlees kunt kopen om hierop te garen.

10.000 Buddha’s Monestery

Trouwe kijkers van Wie is de Mol zullen deze trekpleister wellicht herkennen. Het Monestery bestaat uit een berg met wel 10.000 goudkleurige Boeddha-beelden. Halverwege deze berg ligt een indrukwekkend klooster, met daarin nog veel meer Boeddha’s. Het klooster werd in 1949 gebouwd door de vrome boeddhist Yuet Kai. De materialen voor de bouw werden door de monnik zelf met zijn leerlingen te voet de berg op naar boven gedragen. Het bouwen van het klooster heeft dan ook ruim acht jaar geduurd. De omgeving vullen met tienduizend Boeddhabeelden duurde nog eens tien jaar. Het klooster is de laatste rustplaats geworden van Yuet Kai. Zijn lichaam ligt daar nog tot op de dag van vandaag.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required