Maatwerk rondreis Zuid Afrika, u kiest de stops en het aantal dagen.

Stop 1: Johannesburg

 

Johannesburg ligt in de provincie Gauteng en is de thuisbasis van ‘s werelds grootste stedelijke bos van ongeveer 10 miljoen bomen. Johannesburg is een interessante stad van tegenstellingen en buitengewone charme. De stad is de economische motor van Zuid-Afrika en heeft dus naast de vele high society winkels ook de lokale straatventers en informele Afrikaanse spaza-winkels.

 

De stad heeft een verrassend gevarieerd aanbod aan activiteiten: populair zijn het indrukwekkende Apartheid Museum, Constitution Hill, Nelson Mandela Square en Sandton City. Townships tours worden o.a. per fiets aangeboden.

 

Soweto ligt in het zuidwesten van Johannesburg en is de grootste township van Zuid-Afrika. De bruisende moderniteit op straat, gecombineerd met de beladen politieke geschiedenis, creëert een gedenkwaardige ervaring van contrast en bezinning.

 

Het Apartheid Museum is een inzicht in het donkere en raciale verleden van Zuid-Afrika en de overgang naar een niet-raciale democratische samenleving. De reis van het apartheidsregime naar wat Zuid-Afrika vandaag is, was Nelson Mandela’s lange wandeling naar vrijheid en wordt afgebeeld in dit museum.

 

Maboneng Precinct: Dit district in de binnenstad is een centrum van cultuur, kunst en bedrijven. Het is één van Johannesburg’s meest opkomende plaatsen en is een plek die het waard is om ontdekt te worden. Gold Reef City is een themapark rond de laat-19e-eeuwse goudkoorts in Johannesburg. Het heeft een themapark, een casino, een hotel en een amusementscentrum onder 1 dak.

 

Neighbourgoods-markt: Deze markt is een paradijs voor fijnproevers. De markt beslaat twee verdiepingen en heeft kraampjes met verse groenten en fruit, gebak en zelfgemaakte producten. Zelfs geopend op zaterdagochtend. Constitution Hill district is de thuisbasis van een erfgoedmuseum. Ook zetelt hier het Constitutionele Hof van Zuid-Afrika. Het gebouw was ooit een beruchte gevangenis.

 

Stop 2: Pretoria

 

Pretoria is het administratieve centrum van Zuid-Afrika en staat bekend als een aantrekkelijke stad met groene buitenwijken en in oktober en november van elk jaar krijgt de stad een paarse tint als de jacarandas bloeien. Pretoria is geen wereldstad zoals Johannesburg, maar juist daar zit de charme van deze stad. Je vindt er een indrukwekkend scala aan bars en restaurants, die heerlijke lokale gerechten serveren en de sfeer is er één van Zuid-Afrikaanse gastvrijheid.

 

Pretoria was ooit het hart van het apartheidsregime en sinds die donkere dagen in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, heeft de stad zich getransformeerd tot de ware vertegenwoordiger van de regenboognatie.

 

Ann van Dyk Cheetah Center: Dit is een heel bijzonder onderzoekscentrum, dat als eerste de zeldzame koning cheeta heeft gefokt. Het heeft ook in gevangenschap geboren wilde honden gefokt en vrijgelaten in het wild. Ann van Dyk heeft vele prijzen ontvangen voor haar bijdrage aan natuurbehoud.

 

Voortrekkermonument: Dit monument is gebouwd om de historische Grote Trek te herdenken toen de boerenfamilies, die het Britse bewind ontvluchtten, een zeer gevaarlijke reis ondernamen door de nog onontgonnen Kaapkolonie in het midden van de 19e eeuw.

Natuurreservaat Rietvlei: Dit natuurreservaat biedt een scala aan activiteiten, variërend van safari’s en vogels kijken tot wandelen en paardrijden. Het is één van ‘s werelds grootste stedelijke natuurreservaten.

 

Museum van Nationale Geschiedenis:

Dit museum werd opgericht in 1892 en is vandaag de dag één van de grootste natuurhistorische musea in Zuid-Afrika. De collectie omvat fossielen, skeletten, huiden en opgezette exemplaren van zoogdieren.

Stop 3: Pilanesberg - Sun City

 

Sun City is vaak beschreven als één van de meest opmerkelijke bestemmingen in Afrika. Het uitgestrekte Sun City resortcomplex is een plek vol luxueuze hotels, amusementscentra, restaurants, speelzalen en winkels. Allemaal in prachtig aangelegde tuinen. Sun City heeft een eigen jungle van vijfentwintig hectare en een zwembad dat bijna twee meter hoge surfgolven creëert.

 

Het Pilanesberg Game Reserve grenst aan de wonderlandspeeltuin van Sun City. Het is gelegen in een uitgedoofde vulkaankrater en is de thuisbasis van Afrika’s favoriete beesten, de Big Five. Dit gebied is de perfecte combinatie van een luxe resort en ongetemde Afrikaanse wildernis. Kwena Crocodile Farm: Deze krokodillenboerderij is de grootste commerciële krokodillenboerderij op het zuidelijk halfrond en is een geweldige manier om dichtbij deze geduchte roofdieren te komen. Er zijn meer dan 1000 krokodillen.

 

Lost City Golfbaan: Deze golfbaan is ontworpen door de beroemde Zuid-Afrikaanse golfer Gary Player. Deze spectaculaire par-72 baan is een parcoursbaan met een ultramodern clubhuis en ligt op korte loopafstand van het Paleis van de Verloren Stad (***** de luxe hotel).

Stop 4: Hoedspruit

 

Hoedspruit betekent naar hoeden kreek en werd vernoemd naar een lokaal verhaal over hoe een pionier zijn hoed in de rivier gooide en een impulsieve beslissing nam om hier een stad te stichten. Hoedspruit bevindt zich in de nabijheid van enkele van de best bekende wildreservaten in het land, namelijk het Timbavati Game Reserve en het Klaserie Wildreservaat dat deel uitmaakt van het Grote Krugerpark.

 

Moholoholo Wildlife Rehab Center: Dit centrum is een non-profitorganisatie, die een toevluchtsoord biedt voor gewonde of verlaten dieren in het wild. Het centrum staat bekend om zijn succesvolle fokprogramma van de Serval (wilde kattensoort) en herbergt een verscheidenheid aan fascinerende dieren.

 

Hoedspruit Endangered Species Center: Dit centrum is één van de toonaangevenste particuliere onderzoeks- en fokfaciliteiten voor bedreigde diersoorten in Zuid-Afrika.  Rondleidingen, studentenprogramma’s en allerlei activiteiten worden hier aangeboden.

Stop 5: Hazyview

 

Hazyview ligt in de provincie Mpumalanga en fungeert als toegangspoort tot het Kruger National Park. Het dankt zijn naam aan de glinsterende waas die zich tijdens de hete zomermaanden over het landschap verspreidt. Deze kleine stad ligt op korte rijafstand van drie toegangspoorten tot het Kruger National Park. Hazyview heeft meerdere restaurants, winkels en accommodaties. Je kunt hier allerlei activiteiten beoefenen, van ziplinen en rafting tot paardrijden en quadrijden.

 

Perry’s Bridge Trading Post en Reptile Park: Dit is een unieke winkel- en eetervaring in één. Het is een oude citrusboerderij en heeft alles, van meubels tot kleding en heerlijk eten. In het reptielenpark zijn meer dan 80 soorten reptielen te vinden.

 

Shangana Cultural Village: Dit traditionele dorp nodigt je uit om deel te nemen aan de manier van leven van de Shangaan-bevolking. Het is een spectaculaire en ontroerende ervaring.

 

Stop 6: Komatipoort

 

Komatipoort ligt in een gebied waar de Krokodil Rivier en de Komati Rivier samenkomen. Komatipoort ligt op een steenworp afstand van het Kruger National Park, het legendarische wildpark van Afrika waar het tegenkomen van de Big Five een avontuur op zich is. De stad zelf is klein en schilderachtig en de tijd heeft er stil gestaan. De stad is ook doordrenkt van lokale geschiedenis en werd ooit gebruikt als uitvalsbasis voor huursoldaten, die door de Britten waren ingehuurd tijdens de Anglo-Boeren Oorlog.

Stop 7: Mbabane

 

Mbabane is de hoofdstad van Swaziland en is vernoemd naar een opperhoofd die in het gebied woonde toen de Britse kolonisten arriveerden. Je zult onder de indruk zijn van de vriendelijkheid en de respectvolle benadering van de Swazi-bevolking. De Mlilwane Wildlife opvang wordt beschouwd als het pioniersgebied van Swaziland en werd al in 1961 opgericht. Wat ooit begon als een onmogelijke droom op een boerderij, is de populairste eco-bestemming van het Koninkrijk geworden.

 

Hlane Royal National Park: Dit nationale park beschikt over de grootste kuddes wild in Swaziland en omvat ongeveer tweeëntwintigduizend hectare land. Het is de thuisbasis van 4 van de Big 5: leeuw, olifant, neushoorn en luipaard.

 

Mbabane Traditional Swazi Markets: Swazi-markten zijn iets speciaals en de mannen en vrouwen van dit kleine land stoppen hun hart en ziel in hun creaties. Je vindt er alles, van mandwerk en stenen beeldhouwwerk tot glaswerk en sieraden. Swazi-ambachten zijn een prachtige explosie van kleuren.

 

Ngwenya Glass: Dit is misschien wel de meest populaire attractie in Swaziland. Je kunt getuige zijn van de ingewikkelde glasblaaskunst en zien hoe prachtige glazen objecten worden gemaakt. Er is een showroom waar je sommige van deze items kunt kopen.

 

Stop 8: Hluhluwe

 

Hluhluwe is de toegangspoort tot het beroemde wildreservaat Hluhluwe-iMfolozi. Het ligt aan de oevers van de rivier de Hluhluwe, tussen het Hluhluwe-iMfolozi-park en het iSimangaliso-moerasland. Het reservaat heeft een uitstekende diversiteit aan flora en fauna, waaronder de Big 5.

Het werd in 1895 opgericht en is het oudste natuurreservaat in Afrika. Het is ook de thuisbasis van operatie Rhino in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw, waardoor het wereldberoemd is vanwege zijn behoud van de witte neushoorns. Dit nationale park is tevens de plek waar grote Zulu-koningen uit het verleden op wild jaagden, waaronder de machtige Shaka Zulu, één van de beroemde krijgers van de Zulu’s. Het Hluhluwe-gebied is ook het centrum van de ananasproductie in het land, tot wel 95% van de ananassen in Zuid-Afrika worden hier geteeld!

Stop 9: St. Lucia

 

St. Lucia is een klein kustplaatsje gelegen aan de oostkust van KwaZulu-Natal en de thuisbasis van het iSimangaliso Wetland Park, een UNESCO-werelderfgoed. ISimangaliso betekent “een wonder” of “iets wonderbaarlijks” in Zulu. De stad is een uitvalsbasis voor het verkennen van de St. Lucia Estuary - Afrika’s grootste estuarium - en het iSimangaliso Wetland Park.  Meer dan honderd zoogdiersoorten zijn hier te vinden, evenals een veelvoud aan vogels. Ook zijn er ongeveer 800 nijlpaarden en 1200 krokodillen die deze plek hun thuis noemen. Een nijlpaard- en krokodillenboottocht door het estuarium, of op het prachtige meer van St. Lucia,  is één van de vele excursies die wij aan kunnen bieden om de gevarieerde flora en fauna te bekijken. Van oktober tot maart komen de lederschildpadden aan land om hun eieren te leggen. De vrouwtjes keren, na jaren op zee, terug naar dezelfde plek waar ze zijn geboren om hun eieren te leggen. Dit gebied is ook een paradijs voor vogelliefhebbers en heeft een grote verscheidenheid aan unieke en interessante soorten. Het Crocodile Center is de plek waar je deze, uit de oertijd stammende, dieren in alle verschillende vormen kunt zien. Informatieve tentoonstellingen geven het leven van deze dieren weer. Tevens heeft het centrum een indrukwekkende verzameling slangen.

Stop 10: Eshowe

 

Eshowe ligt op een heuveltop, die uitkijkt over de schoonheid van Zululand aan de kust. De stad wordt omringd door het Dlinza-woud. Deze stad is naadloos in de natuurlijke omgeving opgenomen en dit gebied staat bekend om zijn natuurlijke diversiteit. Machtige Zulu-koningen hebben in de loop van de eeuwen, op enig moment tijdens hun bewind, in Eshowe gewoond. In het Dlinza woud zijn vervet apen, wilde zwijnen en de blauwe en rode duiker te vinden. Brouwerij Zululand: Deze brouwerij is de kleinste brouwerij op de brouwerijroute KwaZulu Natal en bevindt zich in het George Hotel. Het staat bekend om zijn Vlaggenschipbier en het beroemde Zulu Blonde. Shakaland is een levend monument voor de Zulu-cultuur. Hier komen mensen van over de hele wereld om de levensstijl, het sociale systeem en de rijke cultuur van de Zulu-natie te ervaren.

Stop 11: Drakensbergen

 

De Drakensbergen vormen de grens tussen Zuid-Afrika en het bergkoninkrijk Lesotho. Het is in het echt nog indrukwekkender dan op foto’s. Het is een Werelderfgoedgebied. De meest bekende natuurlijke bezienswaardigheid ligt in de Noordelijke Drakensbergen en staat bekend als het Amfi-

theater, dat wordt beschouwd als één van de meest indrukwekkende rotswanden op aarde. De Drakensbergen zijn een gebied van uitzonderlijk natuurlijke schoonheid, waar Moeder Natuur meesterwerken heeft gecreëerd, die bezoekers van over de hele wereld naar deze regio trekken.

 

In de zuidelijke Drakensbergen zijn de A San Rotstekeningen goed bewaard gebleven. De afbeeldingen vertellen de verhalen van de oude bewoners in dit wilde en ongetemde land. De Drakensbergen zijn ook bekend om het Drakensberg Boys koor, die de heuvels tot leven brengen met het geluid van hun muziek. Het Spioenkop-natuurreservaat biedt niet alleen een geweldige safari-ervaring en is doordrenkt van de geschiedenis van de Boerenoorlog. Om precies te zijn, Spioenkop Mountain is de plek waar de beruchte strijd plaatsvond tijdens de Anglo-Boer Oorlog. Cathedral Peak Wijn landgoed: Dit wijndomein is een rustig toevluchtsoord. Met de Drakensbergen als spectaculaire achtergrond, is dit waar de charme van het land zorgt voor onvergetelijke herinneringen aan goed eten, wijn en landschappen.

 

Wandelen: Er is geen betere manier om de Drakensbergen te ervaren dan te voet. Er zijn talloze paden die wandelaars naar beekjes, dammen, watervallen, grotten en zelfs naar A San Rock-kunstschilderlocaties brengen. Avontuurlijke activiteiten: De Drakensbergen zijn een speeltuin voor adrenalineverslaafden. Er zijn micro-light vliegtuigjes, abseilen van watervallen, mountainbikeroutes, white river rafting en kajakken, allemaal bedacht om het bloed sneller te laten stromen.

Stop 12: Umhlanga

 

Ten noorden van Durban vind je Umhlanga, een Zulu-woord voor “Place of Reeds” (rietvelden). Met zijn prachtige helder blauwe zee en het hele jaar door heerlijke klimaat is het een toeristisch paradijs.

 

Deze chique voorstad heeft een fantastisch nachtleven met restaurants en bars en één van de grootste winkelcentra van het land: het Gateway Theatre of Shopping. Een echte aanrader is de schilderachtige Umhlanga Promenade, een drie kilometer lange geplaveide loopbrug langs het strand, die je naar de iconische vuurtoren aan de rechterkant brengt. Waar deze wandeling eindigt, begint de Umhlanga Lagune Nature Trail.

Dit natuurpad slingert zich door prachtig kustbos langs promenades direct naar het Umhlanga Lagoon-natuurreservaat.

Het is ook populair om langs de “Umhlanga-rotsen” te wandelen en het zeeleven tussen de rotsen te observeren, of om te gaan surfen, diepzeevissen, walvissen of dolfijnen te spotten. Net landinwaarts van Umhlanga wachten eindeloze suikerrietvelden. Geniet van heerlijke maaltijden in één van de kwaliteitsrestaurants, speel in stijl in het casino, verwen jezelf met een spa-sessie in de Mangwanani Day Spa of geniet van een show in het iZulu Theater.

Stop 13: Durban

 

In Durban en omgeving stap je in de wereld van de Zulu’s, ook wel bekend van Koning Shaka. De stad heeft een grote Indiase gemeenschap en dat komt onder andere door het zeer aangename, warme klimaat dat het gehele jaar door blijft. Hoewel de stad veel minder bekend is dan Kaapstad en Johannesburg, is het zeer zeker de moetite waard om de stad te bezoeken. In combinatie met de omgeving is het ideaal voor een langer verblijf. De stad heeft veel te bieden; zo is er uShaka Marine World, een grote boulevard met winkels, restaurants en zelfs een groot zwemparadijs. In Grey Street en Warwick Triangle vind je vele lokale winkels, markten en de botanische tuinen. Naast dat je hier bijzondere flora vindt, worden er speciale ‘Music by the Lake’ avonden georganiseerd door het Filharmonisch orkest. In het centrum van Durban staan prachtige historische gebouwen.

Het heeft altijd bekend gestaan als één van de gevaarlijkste steden van Zuid-Afrika, maar de stad is flink onder handen genomen voor het WK van 2010. De haven van Durban is één van de grootste natuurlijke havens ter wereld, waar tegenwoordig zelfs cruiseschepen aanleggen. In de omgeving van Durban kun je binnen ca. 1 tot 3 uur rijden allerlei activiteiten beleven. Van safari’s in Hluhluwe-Umfolozi tot culturele ervaringen in Zululand, ooit geregeerd door Koning Shaka. Duik de geschiedenis in van de slagveldenroute en wandel door de indrukwekkende heuvels en bergen van het Drakensberg gebied. Luieren aan het strand van Umhlanga of genieten van een gezellig potje golf op één van de uitstekende golfbanen die deze provincie rijk is.

Stop 14: Port Edward

 

We laten Durban achter ons om de Wild Coast van de Eastern Cape provincie in te duiken. De Wild Coast in Zuid-Afrika strekt zich uit langs de kustlijn van de provincie Oostkaap. De naam geeft het al aan; deze kuststrook, die loopt vanaf de rivier de Mtamvuna in het noorden tot de rivier Great Kei in het zuiden, is een ongetemde wildernis. Hier geniet je van de meest spectaculaire vergezichten: de indrukwekkende kustlijn, de grillige rotspartijen, de beschutte baaien, ruwe stranden en de golvende heuvels en dalen. Transkei, één van de vroegere thuislanden, maakt deel uit van de Oostkaapse Wild Coast.

Dit is een onderontwikkeld gebied met een eenvoudige bevolking, dat niet gemakkelijk toegankelijk is. Het is echter een paradijs voor hikers en leent zich ook prima voor paardrijden. Dit is één van de gebieden die het hardst is bevochten door Engelse kolonisten. Wild Coast staat bekend als één van de mooiste plekken op onze planeet en is het thuisland van het Xhosa-volk. In de oeroude bossen met palmvarens en geelhout bomen wemelt het van de vogels en dieren. Vogelaars kunnen hier op zoek gaan naar de ongeveer 320 soorten die hier thuishoren.

Visliefhebbers kunnen hier een flinke vangst doen met verschillende vismethodes.: diepzee, rots, surf, vlieg of speer. Ook zijn hier veel fourwheel drive-trajecten uitgezet. De stranden zijn verboden gebied voor automobilisten vanwege hun ecosysteem. De Wild Coast is ook bekend vanwege de vele scheepswrakken; de erfenis van een wild en ontembaar gebied. Via de Wild Coast Hiking Trail kan de hele kustlijn te voet worden gevolgd.

Wateractiviteiten, zoals snorkelen en duiken, staan garant voor een spectaculaire beleving tijdens een zoektocht naar verloren schatten en andere restanten van scheepswrakken. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om wild te spotten door het maken van een game-drive in één van de wildparken.

Stop 15: Mbotyi River lodge-Pondoland

 

In Pondoland vind je één van de meest vruchtbare streken in heel Zuid-Afrika: warme temperaturen, een rijke grond en geen vorst. De populaire gevlochten kapsels van vele Afrikanen zouden van hier afkomstig zijn. Onverharde wegen vol met kuilen, leiden door een mooi gebied met theeplantages, naar Mbotyi River Lodge, waar je na deze hobbelige rit op de sfeervolle veranda in de zon van een lunch kunt genieten. In de middag is het mogelijk om een wandeling te maken door het dorp, om tegen zonsondergang terug te keren naar de lodge met uitzicht op de Oceaan.  Deze kleinschalige lodge heeft een prachtige locatie aan zee, waarbij je niet alleen kan genieten van de rust en het fantastische uitzicht, maar ook van de leuke activiteiten in de omgeving. De lodge is gelegen aan de monding van de Mbotyi-rivier, 26 km van het dorp Lusikisiki. Op slechts 10 km ligt de Magwatheeplantage, één van de grootste plantages ter wereld. De mogelijkheden tot het maken van uitstapjes zijn eindeloos: je kunt wandeltochten maken, paardrijden, vissen, walvissen, dolfijnen en vogels spotten, kanoën en mountainbiken, alles uitgaand van de lodge zelf. Ook voor kinderen zijn er uitgebreide faciliteiten. De eenvoudige kamers zijn gelegen in houten gebouwtjes met uitzicht op de rivier of de oceaan. Het beste geheim van Pondoland is gelegen aan de monding van de Mbotyi rivier, waar je vanuit de lodge een bezoek kunt brengen aan de Magwa Falls. De watervallen vallen van 140 meter hoogte naar beneden en zijn bereikbaar over een zandweg door een theeplantage. Er staat niet eens een bord bij deze prachtige natuurlijke bezienswaardigheid. In andere delen van de wereld zou er minstens een uitzichtplatform en een restaurant bij gebouwd zijn, maar hier niet; bij Magwa Falls heb je een schitterende waterval helemaal voor jezelf! Het is een spannende klautertocht door de rivier om er te komen, maar het uitzicht is het zeker waard!

Stop 16: Coffee Bay-Hole in the Wall

 

Vanuit Mbotyi loopt de route verder richting de stad Mthatha. Hier is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Nelson Mandela Museum. Het Mandela Museum in de hoofdstad van de Oostkaap provincie Mthatha, staat geheel in het teken van Nelson Mandela. Zuid-Afrika’s grootste president is geboren in Mvezo op 30 kilometer afstand van Mthatha. De strijd om bevrijding van Apartheid is voor Madiba (Mandela) aan de Oostkaap begonnen. De rondleiding door het museum laat zien hoe de Apartheidsstrijd zich heeft ontwikkeld en welke rol Mandela hierin heeft gespeeld.

Ook zijn medestrijders komen uitgebreid aan bod. De exhibitie is gebaseerd op het levensverhaal van Mandela, zoals hij dit zelf heeft verteld in zijn boek Long Walk to Freedom. Tot het museum behoren tevens het bezoekerscentrum in Qunu waar Mandela is opgegroeid en het openluchtmuseum in Mvezo waar Mandela is geboren. Qunu kan zonder problemen zelf bezocht worden. Voor een bezoek aan Mvezo dient een lokale gids meegenomen te worden.In Coffee Bay, de volgende plaats in ons programma, is er de mogelijkheid om surfles te krijgen. Een geweldige ervaring op een prachtige locatie. Coffee Bay dankt zijn naam aan een schip dat hier voor de kust gezonken is met koffiebonen als lading. Deze zijn hier aangespoeld en velen zijn spontaan ontkiemd. Je ziet dan ook veel wild groeiende koffieplanten in deze omgeving.

Coffee Bay heeft prachtige zandstranden afgezet met zwarte rotsen.  Net voor de kust, op een half uur rijden van Coffee Bay, ligt een grote rots waar door erosie in het midden een gat uitgesleten is en inmiddels uitgegroeid is tot een (lokaal) bekend fenomeen en het indrukwekkende toonbeeld van de Wildcoast, Hole in the Wall. De Xhosa naam hiervoor is esiKhaleni, oftewel plaats van het geluid. Je kunt de Hole in the Wall bereiken per auto vanaf Coffee Bay,  maar als je geen haast hebt is het ook leuk om er naartoe te wandelen (ca. 8 km) en eventueel één van de (altijd aanwezige) kinderen als gids mee te nemen. Als je op het kiezelstrand staat en de dreunende echo in de Hole hoort, begrijp je waar die naam vandaan komt.

Stop 17: East Londen

 

East Londen, ook wel bekend als Buffalo City met de enige rivierhaven van het land. Het warme water van de Indische Oceaan en het subtropische klimaat, maken de stad een geliefde bestemming voor zowel de Zuid-Afrikaanse als internationale toeristen. Na de kleine kleihuisjes met rieten daken van de afgelopen dagen, lijkt het wel of je in Beverly Hills terecht bent gekomen, met prachtige huizen en joggende mensen in de mooie straten en parken. De stad heeft één van de meest ongewone winkelplaatsen ter wereld, Lock Street Gaol - een voormalige Victoriaanse gevangenis waarin tegenwoordig een verscheidenheid aan winkels, een vlooienmarkt, kunst- en handenarbeid stalletjes en een restaurant te vinden zijn. De originele galgen vormen een lugubere herinnering aan het verleden.Het East London Museum herbergt het enige Dodo ei in de wereld en een reconstructie van deze uitgestorven vogel die niet kon vliegen. Lang voor de geschreven geschiedenis waren de Buffalo River en de kustlijn reeds bewoond door de mens. Er zijn fossiele voetstappen gevonden van 200.000 jaar oud. De oudste menselijke voetstappen ter wereld.

In East London zijn de Nahoon duinen ideaal om te ‘duneboarden’, waarbij men op een houten board van de zandduinen glijdt.  Circa 45 minuten ten oosten van East London ligt het Inkwenkwezi Private Game reserve. Het malariavrije reservaat is 4000 hectare groot en is een ideale bestemming om een reis in dit gedeelte van de Oostkaap te combineren met het zien van wilde dieren. Het is mogelijk om hier te overnachten in luxe safari tenten en gamedrives te maken, voor het spotten van onder andere een zeldzame familie witte leeuwen, evenals neushoorns, zebra’s, giraffen, impala’s en struisvogels.

Stop 18: Port Elizabeth

 

Port Elizabeth, een stad die sterk in opkomst is, maar niet pretentieus is en geen hoge prijskaartjes kent. Er zijn geweldige galerieën, zoals het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum, waar de mooiste kunst uit de Oostkaap is tentoongesteld. De gedenkwaardige Route 67 is een verzameling openbare kunstwerken ter nagedachtenis aan de 67 jaren die Nelson Mandela heeft gewijd aan de vrijheidsstrijd. Het meest iconische kunstwerk is ‘Voting Line’ van Anthony Harris en Konrad. Verder kan je gewoon lekker genieten van het zandstrand, of lekker shoppen in de grote winkelcentra.

Stop 19: Paterson - Addo-gebied

 

Paterson is een klein stadje in de Addo-regio in een malaria-vrij gebied. Amakhala Game Reserve: Dit reservaat is één van de mooiste van Zuid-Afrika en is de perfecte Big Five-safaribestemming. Meer dan zevenduizend hectare ongerepte bush spelen gastheer voor een groot aantal Afrikaanse dieren in het wild en de Bushman’s rivier kronkelt er doorheen. Zelf door Bart bezocht gedurende zijn reis in dit gedeelte van Afrika. Addo Elephant National Park: In de omgeving van Addo kun je naast de Big 5: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard, ook nog de big 7 treffen. Dit is inclusief de rechtse walvis en de grote witte haai.

Stop 20: Graaff Reinet

 

Graaff Reinet is een stad met een rijke geschiedenis en is de oudste stad in de Oost-Kaap.

Het plaatsje wordt vrijwel geheel omringd door het Camdeboo National Park. Meer dan tweehonderd van de gebouwen in de stad zijn nationale monumenten en daardoor heeft het stadje zijn typisch 19e-eeuwse uitstraling behouden. Naast 220 historische bezienswaardigheden, is het meest opvallende gebouw de Nederlands Hervormde Kerk, een opmerkelijk voorbeeld van neogotische architectuur dat zich midden in de stad bevindt. Velen beschrijven Graaff Reinet als de parel van de Karoo. Je vindt hier monumenten van de Boerenoorlog. Ook is er een museum met in de tuin de grootste levende wijnstok ter wereld, waaraan nog ieder jaar druiven groeien. Tips voor onderweg: Bedford. Deze plaats in de Karoo heeft haar koloniale Britse karakter grotendeels behouden, wat geresulteerd heeft in een groot aantal prachtige tuinen, die geëerd worden in zowel lokale gerechten als tijdens het jaarlijkse festival. Cradock. We adviseren een pauze in de reis in te lassen om gelegenheid te hebben voor het ontdekken van het voormalige centrum van de Vrijheidsstrijd. Hier vind je het Cradock Four monument en het Lingelihle Township, de voormalige woonplaats van de beroemde vrijheidsstrijders, dat een bezoek onder begeleiding van een gids zeker waard is. Het Schreiner House museum: het voormalige woonhuis van de schrijfster Olive Schreiner, o.a. bekend van “A Story of An African Farm”. Karoo specialiteiten zijn overal verkrijgbaar, niet in de laatste plaats in het Tuishuise and Victorian Manor restaurant and hotel, waar chef Maswazi Mabusela bekroonde Xhosa gerechten klaarmaakt, zoals ‘stoboti’. 10 kilometer buiten Cradock ligt het mooie Mountain Zebra National Park, opgericht ter bescherming van de bedreigde bergzebra en tevens het domein van cheeta’s, leeuwen en buffels, te midden van uitgestrekte vlaktes.

Stop 21: Knysna

 

Knysna ligt aan het einde van de Tuinroute in de West-Kaap. De beboste stad Knysna groeide rond een grote warmwater lagune. De lagune is een beschermd zeereservaat. Knysna moet het voornamelijk hebben van buitenactiviteiten, welke plaatsvinden op de stranden, rivieren, bergen en meren. De Knysna Heads zijn een gigantische attractie van steile klippen die de toegang tot de lagune bewaken.

Veel schepen zijn gestrand in een poging langs deze klippen te zeilen en vandaag de dag kunnen duikers nog steeds naar de restanten duiken van de Paquita, die in 1903 is gezonken. Een verhard pad leidt naar de top van de oostelijke klip. Hier heb je een geweldig uitzichtpunt voor het maken van spectaculaire foto’s. Featherbed Nature Reserve is een particulier reservaat en een Zuid-Afrikaanse erfgoedlocatie, die ontegenzeggelijk mooi is. Het is alleen bereikbaar per veerboot en de thuisbasis van de Black African Oyster Catcher, één van de zeldzaamste kustvogels in het land. Een bijzondere excursie is tijdens de zonsondergang zweefvliegen langs de Knysna-lagune, om te genieten van de zonsondergang in één van de mooiste gebieden op aarde.

Stop 22: Oudtshoorn

 

Oudtshoorn is de ‘struisvogelhoofdstad’ van de wereld en is de grootste stad in de Klein Karoo-regio, een woestijnachtige plaats met prachtig natuurschoon. De struisvogelveren hype maakte direct miljonairs van struisvogelfokkers begin 1900, toen veren een gewild mode-item waren voor rijke burgers. Veerpaleizen werden gebouwd in en rond de stad Oudtshoorn en ze gingen zelfs zover dat struisvogels Santa’s slee binnen haalden met Kerstmis. Tegenwoordig moet Oudtshoorn het voornamelijk hebben van de langste wijnroute ter wereld (R62), de Cango-grotten, de Wildlife Ranch en de avontuurlijke omgeving en musea. Meerkat Encounters, oftewel ontmoetingen met Stokstaartjes. Op De Zeekoe Guest Farm leer je alles over deze unieke beesten. Zo kun je onder andere zien, dat ze zich opwarmen aan de ochtendzon, als ze uit hun holen komen.  De Cango-grotten zijn prachtige kalksteengrotten. Deze grotten dateren van bijna twintig miljoen jaar geleden. Het is een gangenstelsel van verborgen kamers, die diep in een dikke kalksteenlaag zijn uitgesneden. Cango Wildlife Ranch: Cango Wildlife ranch wordt beschouwd als de belangrijkste toeristische attractie van Oudtshoorn. Je vindt hier meer dan 90 diersoorten. De ranch dient als opvang voor veel bedreigde diersoorten en als educatiecentrum. Je kunt er zelfs in een kooi tussen de krokodillen duiken.

Stop 23: Swellendam

 

Swellendam ligt halverwege tussen Kaapstad en de Tuinroute en biedt gemakkelijk toegang tot de prachtige Breede-rivier. Dit charismatische stadje is de derde oudste stad van Zuid-Afrika en is een geweldige stop voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, buitenactiviteiten en natuur. De met eiken omzoomde straten van de stad lopen langs historische Cape Dutch-gebouwen. De Langeberg-bergen zorgen voor een goede beschutting. De Oude Gaol is een bezoek waard, evenals de Nederlands Hervormde Kerk. Swellendam staat ook bekend om zijn culinaire lekkernijen en is een genot voor fijnproevers, van hippe koffiebars tot traditionele boerenmaaltijden. Alles is hier te vinden.

Lavender Farm: Er is geen zoetere geur dan die van Lavendel. De Lavendel boerderij is alleen geopend in het lavendelseizoen, van maart tot september kleurt het paars. Een rondleiding over het landgoed geeft je tips voor het kweken van eigen lavendel. In de theetuin kan je genieten van de sfeer van deze plek, terwijl je lavendel koekjes eet. Drostdy Museum: Dit museum werd oorspronkelijk gebouwd in 1747 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie als hoofdkwartier voor de Landdrost . De tentoonstellingen zijn gevarieerd en omvatten onder andere het werk en leven van twee iconische figuren uit de geschiedenis van  Zuid-Afrika, president Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu. Bukkenburg Pottenbakkerij: Een prachtige studio en werkplaats in een Victoriaans huis met een prachtige landelijke charme. Er is veel aardewerk te zien en te koop. Daarnaast staat de studio bekend om zijn restaurant met de lekkerste gerechten met natuurlijk gekweekte ingrediënten.

Stop 24: Montagu

 

Montagu heeft de bijnaam het ‘bergmekka van de Kaap’ en ligt tussen Kaapstad en de struisvogel hoofdstad Oudtshoorn. Montagu is beroemd om zijn boomgaarden, wijngaarden en interessante rotsformaties evenals de hete minerale bronnen met helende werking. De stad heeft een aantal prachtig bewaard gebleven voorbeelden van Kaap Nederlandse en Georgische nationale monumenten. De warmwaterbronnen zijn een unicum voor Montagu en een kronkelige wandeling genaamd ‘Lovers Walk’ voert je langs grillige rotsen naar de bronnen.  Er zijn ook een aantal avontuurlijke activiteiten zoals mountainbiken, paragliding en abseilen. Drie prachtige en historische gebouwen vormen het Montagu Museum & Art Gallery en maken integraal deel uit van de geschiedenis van dit gebied. Het toont ook het talent van lokale kunstenaars met inspirerende stukken.

Stop 25: Kaap Agulhas

 

Vaak wordt er gedacht dat de Indische en de Atlantische oceanen elkaar in het Cape Point Nature Reserve in Kaapstad ontmoeten, maar dit is een veel voorkomende misvatting. De werkelijke ontmoetingsplaats van de Indische en Atlantische Oceaan ligt in Kaap Agulhas, waar je tegelijkertijd met één voet in elke oceaan kunt staan. Al ligt in werkelijkheid de scheidslijn kilometers in de oceaan. Kaap Agulhas is echter het zuidelijkste puntje van Afrika en is een natuurlijk wonder. Het is ook de thuisbasis van de tweede oudste werkende vuurtoren in Zuid-Afrika met een spectaculair uitzicht, na het beklimmen van de 71 treden naar de top. Scheepswrak: Je kunt een Japans scheepswrak bezoeken net voorbij het meest zuidelijke punt. Wandelen: Er zijn een aantal routes om te wandelen, die je onderdompelen in het landschap en waar je kunt genieten van de stilte in het Fynbos. Black Oyster Catcher Winery: Dit is een particuliere wijnboerderij die dicht bij Elim ligt. Hier worden lokale gerechten geserveerd, die perfect gecombineerd worden met geweldige wijnen.

Stop 26: Hermanus

 

Hermanus ligt aan de zuidkust van de West-Kaap langs Walker Bay en is een populaire toeristische vakantiebestemming. Hermanus wordt beschouwd als de beste bestemming ter wereld om walvissen, dolfijnen en zeehonden te spotten. De walvissen zwemmen elk jaar vanaf Antarctica om hun jongen te baren en groot te brengen, waardoor Walker Bay hun thuis is van ongeveer juli tot november. Het beroemde Hermanus Cliff Path biedt bezoekers een uitzonderlijk uitzicht op deze zachte reuzen, die soms slechts 10 meter uit de kust liggen. De aankomst van walvissen wordt aangekondigd door de Whale Crier, die zijn hoorn laat horen om dit aan te geven. Hermanus is niet alleen een stad om walvissen te spotten. Deze levendige stad beschikt ook over musea, kunstgalerijen, markten en geweldige restaurants. Het grootste strand in Hermanus is Grotto Beach en heeft de  “Blauwe Vlag” . Natuurreservaat Fernkloof: Dit reservaat is voor degenen die willen wandelen in een omgeving van groenblijvende bossen en kustheesters. Er is tevens een bergmeer om in te zwemmen. Dolfijnen en walvissen spotten doe je per boot.

Stop 27: Stellenbosch

 

Stellenbosch wordt vaak omschreven als het kroonjuweel van de Kaapse wijnlanden. Het is een bestemming van wereldklasse voor wijn en kunst.

Er zijn veel voorbeelden van Kaap-Nederlandse, Georgische en Victoriaanse architectuur langs de met eiken omzoomde straten. Het is de tweede oudste stad in Zuid-Afrika en werd gesticht in 1679. De universiteit zorgt voor een jeugdige uitbundigheid. Gastronomie is in Stellenbosch een kunstvorm en borden zijn meestal meesterwerken van passie en creativiteit. Ook voor de natuurliefhebbers is het een prachtige stad, met een aantal wandelpaden in het natuurreservaat Jonkershoek. Er bevinden zich meer dan 150 wijnboerderijen en landgoederen in Stellenbosch waar iedereen, van de wijnkenner tot de beginnende wijndrinker, geniet van wat hier met zoveel passie wordt gemaakt. Wij kunnen diverse excursies verzorgen met wijn als hoofdthema. De V.O.C. vind je overal in het centrum terug. Het lokale dorpsmuseum bestaat uit vier historische huizen en tuinen die bewaard zijn gebleven en in sommige gevallen gerestaureerd zijn.

Stop 28: Kaapstad

 

Kaapstad wordt ook wel Moederstad genoemd. Kaapstad is verslavend, inspireert tot ontdekking en is door de prestigieuze New York Times uitgeroepen tot de beste plaats ter wereld om te bezoeken. Deze levendige multiculturele stad is een gezonde mix van stedelijk en comfortabel wonen, bruisende uitgaansgelegenheden en natuur en ontspanning. Met de oceaan en witte zandstranden binnen handbereik.Ben je een shopper: in het V & A Waterfront, één van Afrika's belangrijkste winkelcentra, kan je je hart ophalen. Of je gaat naar Kaap de Goede Hoop, het Kaapseschiereiland. Hier kan je per Flying Dutchman Funicular naar de vuurtoren. Ook vind je hier de beroemde bavianen. De route kan je vervolgen met een bezoek aan de pinguïns in Sommerset of de robben in Houtbaai. Tafelberg: Ga per kabelbaan naar de top van de Tafelberg, het beroemdste oriëntatiepunt van Kaapstad. Inmiddels hebben meer dan 26 miljoen mensen de kabelbaan naar de top genomen, waar het uitzicht op de stad en de oceaan een ongelooflijke ervaring is. Robbeneiland: Is aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. Hier heeft de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, 18 jaar van zijn 27-jarige gevangenisstraf doorgebracht. Robbeneiland geeft je een blik in het verleden van Zuid-Afrika, het apartheidsregime en geeft inzicht hoe één van de  grootste mannen in de geschiedenis, zijn gevangenschap heeft doorstaan. Kaappunt Natuurreservaat: Het reservaat is een paradijs voor natuurliefhebbers en beslaat een gebied van bijna 8000 hectare met rijke en gevarieerde flora en fauna en grillige klippen. Buck, bavianen en Kaapse bergzebra’s zwerven vrij rond in dit natuurlijke wonderland, dat uitnodigt om ontdekt te worden. V & A Waterfront: De charme van een historische haven gecombineerd met uitgebreide shop mogelijkheden. Er is voor elk wat wils, van eersteklas restaurants tot markten en historische musea. Met volop parkeergelegenheid. Botanische tuinen Kirstenbosch: Beschreven als de mooiste tuin van Afrika, ligt deze botanische tuin tegenover de oostelijke hellingen van de Tafelberg. Het is een tuin met uitsluitend inheemse Zuid-Afrikaanse planten. Vaak worden hier muziekconcerten gegeven onder de sterrenhemel.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required