Maatwerk rondreis Namibië. U bepaalt de stops en de duur. Wij regelen de rest

Stop 1:  Windhoek

 

Windhoek is de hoofdstad van Namibië en werd gesticht door de Duitsers. Het was ooit  Duits grondgebied en is gelegen in het centrum van het land. Deze stad wordt vaak beschreven als netjes en ordelijk. Een contrast met de omliggende Afrikaanse gebieden. De Duitse invloeden zijn voornamelijk te zien in de architectuur en te proeven in het eten en het bier.

 

Windhoek is beslist westers, maar authentieke Namibische invloeden zijn te zien en te voelen, vooral als het gaat om vlees, de kwantiteit en kwaliteit is legendarisch in dit deel van de wereld. Het is een kleine compacte stad en in 1 dag zijn de bezienswaardigheden te bekijken. Namibië Crafts Center is een inspirerende plek waar creativiteit en passie samenkomen. Het is een outlet met authentiek Namibische producten, van leerwerk en mandvlechtwerk tot handgeschilderde textiel en sieraden.

 

Christuskerk: Deze kerk is het meest herkenbare monument van Windhoek en is gebouwd van lokale zandsteen in neogotische en art nouveau-stijl.

Onze tip: Ga bij een verblijf in Windhoek zeker eten en/of een drankje doen bij het legendarische Joe’s Beerhouse. Alleen al voor de bijzondere inrichting, maar zeker ook voor de sfeer en het heerlijke eten (vooral vlees).

 

Stop 2: Kalahari

 

De Kalahari is een verlaten gebied met rode duinen, geel gras en hier en daar een boom. Het is een immens groot gebied, namelijk 900.000 km² en beslaat een groot deel van Botswana, het oosten van Namibië en delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. De oudste bewoners van deze regio zijn de San oftewel Bosjesmannen. U maakt kennis met de flora en fauna in dit bijzondere gebied.

 

Stop 3: Fish River Canyon

 

De Fish River Canyon is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het Afrikaanse continent en is de grootste canyon van Afrika en na de Grand Canyon de 2e grootste ter wereld.

De uitgestrekte eindeloosheid is de meest bezochte attractie van Namibië geworden, terwijl het toch zijn afgelegen en geïsoleerde gevoel heeft behouden. De Fish River Canyon is een 160 kilometer lang ravijn, dat tot 27 kilometer breed is en op zijn diepst 550 meter. Het is één van de meest populaire wandelpaden in Zuid-Afrika, maar uitsluitend voor de geoefende wandelaar.

Stop 4: Aus

 

Aus verschuilt zich tussen heuvels en werd gesticht na de Eerste Wereldoorlog, toen de Duitsers zich overgaven aan Zuid-Afrikaanse troepen en dit gebied een interneringskamp werd voor Duitse officieren.   Het staat tegenwoordig vooral bekend om zijn Namibische Feral paarden. Het zijn ‘s werelds enige wilde, in de woestijn levende paarden. Er zijn veel theorieën in omloop hoe deze paarden in dit ruige landschap terecht zijn gekomen. Eén ervan is dat ze afkomstig zijn van een schip, dat gestrand is voor de kust.

Stop 5: Namibrand natuurreservaat

 

Het Namibrand natuurreservaat is een privé-natuurreservaat dat is opgericht om de unieke ecologie, flora en fauna van de zuidwestelijk Namibische woestijn te helpen beschermen en te behouden. Het is een schitterend mooi landschap met bijzondere overnachtingsplekken.

 

Stop 6: Sossusvlei

 

Sossusvlei is misschien wel één van de meest spectaculaire locaties ter wereld.

Het is een grote, witte, zout- en kleipan die wordt omringd door enkele van ‘s werelds hoogste rode zandduinen.

Voor fotografen een toplocatie. Zij bezoeken de zandduinen vaak vlak voor zonsopgang en zonsondergang wanneer de kleuren het sterkst zijn. Je waant je in een buitenaards landschap. Dune 45 : Deze duin is een sterduin en is hoogstwaarschijnlijk het beeld dat je in je hoofd oproept wanneer je aan de Sossusvlei denkt. Het wordt vaak beklommen door bezoekers en reikt meer dan tachtig meter hoog. Deadvlei: Dit is een kleipan die herkenbaar is aan de donkere, dode kameelstruiken, die tegenover de witte pan bodem staan. De bomen hier worden geschat op meer dan 900 jaar oud. Big Daddy Dune: Dit is de hoogste duin in het Sossusvlei-gebied en reikt tot ongeveer 350 meter. Velen nemen de uitdaging aan om deze imposante natuurlijke zandstructuur te beklimmen.

Stop 7: Namib woestijn/Naukluft N.P.

 

De Namib woestijn/Namib-Naukluft national park is één van de oudste en grootste woestijnen ter wereld, die naar schatting 43 miljoen jaar geleden ontstaan is. Het bestaat uit verschillende gebieden, onder andere: Sesriem Canyon: Deze natuurlijke kloof werd miljoenen jaren geleden doorsneden door de ooit machtige Tsauchab-rivier en ontleent zijn naam aan de vroege Afrikaner-trekkers die zes leren riemen moesten gebruiken om water in emmers te verzamelen. De bodem van de Canyon houdt vaak water vast in het droge seizoen.

Stop 8: Swakopmund

 

Swakopmund is de grootste kustplaats van Namibië en heeft de oceaan aan de ene en de woestijn aan de andere kant. De stad werd gesticht in 1852 als de belangrijkste haven voor Duits Zuidwest-Afrika en de stad heeft nog steeds zijn Duitse invloed behouden, van de geplaveide straten tot de architectuur.  Het Swakopmund Museum heeft een grote ruimte gewijd aan de ‘Peoples of Namibia’. Het heeft een schat aan artefacten uit de verschillende etnische groepen van Namibië. Er is ook een uitgebreide verzameling kunstvoorwerpen uit de Duitse koloniale periode.

 

Sandwich Harbour 4X4 Tour is een excursie naar één van de meest spectaculaire en ontoegankelijke bestemmingen van Namibië: Sandwich Harbour. Het is een Unesco-wereld erfgoedlocatie binnen het Namib Naukluft-park. Deze prachtige lagune wordt geflankeerd door hoge duinen aan de oostzijde en de zee in het westen. Sandboarden is één van de activiteiten in deze omgeving.

Stop 9: Damaraland

 

Khorixas was vóór de onafhankelijkheid van Namibië de hoofdstad van de regio Damaraland en is een praktische stop. De naam komt van de Khori Bush. Hoewel deze stad de reiziger weinig te bieden heeft, ligt het dicht bij een aantal van de beste attracties van Namibië.

 

Damaraland is vernoemd naar het Damara-volk dat in dit gebied leeft. Dit oude land bevat vele te ontdekken schatten en is nog steeds één van de minst bezochte gebieden van Namibië, waardoor het een verborgen juweel is. Het is een ontzagwekkend berggebied dat een thuishaven is voor wilde dieren die zich aangepast hebben om te overleven in dit ruige landschap, waaronder de zeldzame woestijn-olifanten en de vrij rondzwervende zwarte neushoorns. Je vindt hier ook een versteend bos met overblijfselen van ongeveer vijftig bomen die meer dan 260 miljoen jaar geleden door overstromingen in het gebied achterbleven.

Damara Living Museum: Het Damara-volk behoort samen met de Bosjesmannen tot de oudste bevolkingsgroepen van Namibië en dit levende museum geeft je de kans om deze cultuur te ontdekken die nergens anders in de wereld te vinden is. De Spitzkoppe is één van de meest beroemde bergen van Namibië en heeft een concentratie van Bosjesman-tekeningen. De Brandberg is de hoogste berg van Namibië (2606) en is de plek van de beroemde ‘White Lady’ Bosjesman-tekening.

Twyfelfontein: Deze rotsachtige locatie is eveneens aangewezen als UNESCO-werelderfgoed en is één van de grootste en belangrijkste concentraties van rotskunst in Afrika. Het bevat ongeveer 2000 rotstekeningen. Er zijn lokaal ook allerlei stenen gereedschappen en kunst voorwerpen gevonden

Palmwag: Een natuurreservaat in het noorden van Namibië. Het bestrijkt een uitgestrekt gebied en heeft een leuke lodge met campsite om te overnachten. Wild vind je in Palmwag in overvloed en omvat een verscheidenheid aan soorten, waaronder luipaarden, leeuwen, cheeta’s, woestijnolifanten en giraffen. Dit reservaat heeft de grootste populatie zuidwestelijke zwarte neushoorns in Afrika en een lokale organisatie zorgt voor hun bescherming.

Stop 10: Etosha National Park

 

Het Etosha National Park is het grootste natuurreservaat in Namibië. Het belangrijkste kenmerk van het park is een zoutpan, de Etosha Pan, die zo groot is dat hij vanuit de ruimte te zien is. De dieren die door dit grimmige land trekken, hebben zich aangepast aan de droge omstandigheden en ze zijn allemaal afhankelijk van talloze waterpoelen die verspreid liggen in het reservaat. Sommige waterpoelen zijn door mensen gemaakt en andere hebben een natuurlijke oorsprong.

 

Het park heeft tal van lodges met waterplaatsen die ‘s nachts verlicht zijn om het wild beter te kunnen spotten. Je maakt kans om o.a. zwarte neushoorns, leeuwen, olifanten en de moeilijk te spotten luipaarden te zien. Dit gebied is een droom voor natuurfotografen en safari liefhebbers.

Omdat het park erg uitgestrekt is, stellen we in onze routes vaak 2 verschillende verblijfslocaties voor. Het is in Etosha toegestaan om zelf door het park te rijden, maar het is zeker aan te raden om hier onder begeleiding een gamedrive te maken vanuit de lodge, omdat de rangers vaak meer zien en sporen kunnen zoeken.

Stop 11: Grootfontein

 

Grootfontein ligt in het noordoosten van Namibië en heeft een weelderige, groene omgeving. Het staat bekend om zijn vee- en akkerbouw. In de zomer verandert deze plek in een kleurenparadijs wanneer Jacaranda en Flamboyant bomen bloeien en alles blauw, rood, groen en paars kleurt. In deze omgeving is ook weer voldoende wild te vinden. De Hoba-meteoriet is de grootste meteoor die tot op heden op aarde is gevonden. Deze meteoor is naar schatting ongeveer 80.000 jaar geleden neergestort en weegt ongeveer 50 ton. Het werd ontdekt in 1920 tijdens het ploegen door een lokale boer. Nadat de meteoriet was uitgegraven, werd het tot nationaal monument verklaard. Deze meteoor is volgens deskundigen geschat op tussen de 200 en 400 miljoen jaar oud.

Stop 12: Otjiwarongo

 

Otjiwarongo is een grote stad met de bijnaam Pleasant Place. Het staat bekend als de cheeta hoofdstad van de wereld, omdat het Cheetah Conservation Fund (CCF) hier is gevestigd. Dit centrum houdt zich bezig met de bescherming van de grote carnivoren van Namibië, met name cheeta’s en luipaarden. In de lodge Okonjima zit de Africat foundation, ook zeker een bezoek waard en de beste plek om cheeta’s in het wild te zien.

Een ongewone attractie is de Crocodile Ranch. In dit kale landschap verwacht je eigenlijk geen ranch waar men de beroemde Nijlkrokodil fokt.

Stop 13: Zambezi en Caprivi strip

 

Een paar jaar geleden werd de Caprivi strip in Namibië omgedoopt tot de Zambezi regio. De Zambezi-regio is de enige regio die zijn grenzen deelt met vier landen: Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe.

 

De Zambezi-rivier wordt omringd door 3 andere rivieren, de Chobe, Kwando enLinyanti. Deze waterrijke gebieden combineren rivierbossen met uitgestrekte wetlands, waardoor de Zambezi-regio vier nationale parken heeft om de diverse soorten wild in dit gebied te beschermen, waaronder vier van de beroemde Big Five.

 

Bwabwata National Park staat bekend als ‘het volkspark’ vanwege de integratie van de lokale fauna en de lokale bevolking die hier leeft. Deze unieke regeling komt zowel de lokale bevolking als de aanwezige dieren ten goede. Mudumu National Park heeft veel water ten opzichte van de droge landschappen van Namibië en dat is te danken aan het feit dat het aan de Kwandorivier grenst. Het heeft rustige lagunes, vloeiende kanalen en spectaculaire rivierwouden.

 

Mamili National Park is een waterrijk sprookjesland en heeft dierenrijke eilanden, riviergeulen en wetlands. Het wordt vaak beschreven als de Okavango Delta van Namibië, maar dan nog moeilijker bereikbaar. Impalila Island ligt aan de samenvloeiing van de Zambezi en Chobe Rivier, twee van de machtigste rivieren van Afrika. Het is eigenlijk een vier landenpunt; Namibië, Zimbabwe, Zambia en Botswana komen hier samen.

Stop 14: Chobe National Park

 

Chobe National Park (Botswana) is ongetwijfeld één van de beste safaribestemmingen ter wereld. In dit park vind je de grootste concentratie van de Afrikaanse olifant in Afrika. De overvloed aan dieren in dit reservaat is geconcentreerd rond de Chobe-rivier. Niet zo gek, want waar water is, is leven. Het Chobe National Park biedt ook een unieke manier om de Afrikaanse wildernis te ervaren tijdens een riviersafari. De rivier krioelt van de nijlpaarden en krokodillen en ook de vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken met een keur aan unieke exemplaren. Op de oever kun je dan het overige wild spotten dat zich onbedreigd voelt.

Stop 15: Victoria Falls

 

Victoria Falls / Botswana / Zimbabwe

Op een korte afstand van de stad Livingstone ligt één van de zeven (natuurlijke) wereldwonderen: de Victoria watervallen. De lokale naam is de ‘Mosi-Oa-Tunya’ die zich vertaalt naar ‘de rook die dondert’.

De nevel van de watervallen is te zien in de stad Livingstone en men komt van heinde en verre om dit wereldwonder zelf te aanschouwen.

Livingstone is vernoemd naar Dr. David Livingstone, de eerste Europeaan die de watervallen heeft ontdekt. De stad is een versmelting van kunst, kunstnijverheid, musea, koloniale architectuur en traditioneel dorpsleven, die allemaal een fascinerend inzicht in de Afrikaanse manier van leven bieden. Livingstone wordt vaak het toeristenhart van Zambia genoemd.

Rond de Victoria watervallen worden allerlei activiteiten georganiseerd: van ultralight-en helikoptervluchten tot quad-rijden, raften en rivierboot-safari’s.

 

Devils Pool ligt direct aan de rand van Victoria Falls en is een opwindende en een onvergetelijke ervaring. Waden door het water naar wat aanvoelt als de rand van de wereld. Het is meestal toegankelijk tussen half augustus en half januari, afhankelijk van de Zambezi-waterstanden. Deze trip is zeker niet zonder gevaar.

 

De Royal Livingstone Express is Afrikaanse romantiek op zijn best en voert je terug naar een wereld van elegante treinreizen. Het zien van het spectaculair wilde landschap is een herinnering die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan. Ook de innerlijke mens komt niets te kort.

Het Livingstone Museum is verdeeld in secties die betrekking hebben op archeologie, geschiedenis, etnografie en de natuur. Eén van de hoogtepunten is de originele David Livingstone-memorabilia, waaronder tribale artefacten en gesigneerde brieven.

Stop 16: Hwange National Park

 

Hwange National Park (Zimbabwe) was ooit het jachtgebied van de lokale bevolking en is het grootste en oudste wildpark van het land. De grootte zorgt voor een scala aan vegetatie, die vervolgens resulteert in een diversiteit aan wild. Hwange National Park is een populaire bestemming vanwege de nabijheid van Victoria Falls. De populatie van de (elders) bedreigde wilde hond wordt tegenwoordig beschouwd als één van de grootste in Afrika. Het landschap van Hwange National Park varieert van woestijn tot bos en graslanden. Er wordt wel gezegd dat je Afrika niet hebt beleefd als je niet in Hwange bent geweest. Cederberg regio zal je aandoen, naar Namibïe als je reis start in Kaapstad. Dit is dan de eerste stop op weg naar de Fish River Canyon in Namibië.

 

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required