Nieuwsgierig New York

Wie van stedentrips houdt, heeft keus te over. In New York komt alles wat een city trip tot een onvergetelijke reis maakt bij elkaar. Op de kaart gezet door landgenoten (VOC 1609) en nu de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika met maar liefst 9,5 miljoen inwoners, verdeeld over vijf stadsdelen. De drukte en levendigheid inspireerde Sinatra tot de hit New York, New York met de uitspraak ‘The city that doesn’t sleep’. De stad biedt zoveel dat je door wilt gaan met genieten. Deze ‘buzz’ blijft onherkenbaar verbonden met herinneringen aan de Big Apple. Deze ‘vibe’ ervaar je niet in andere steden. New York is uniek en prikkelt de nieuwsgierigheid. Wat dacht je van een verkenning te voet of per fiets? Ben je er klaar voor?

Keuzes maken

De vijf stadsdelen ‘boroughs’ The Bronx, Brooklyn, Queens, Manhattan en Staten Island hebben elk hun eigen karakter. Het noordelijkste deel van de stad is The Bronx. Hier ligt het beroemde Yankee Stadium van de New York Yankees. Honkbal (base ball) is erg populair in de VS. Als je de kans krijgt om een wedstrijd mee te maken, is dat echt aan te raden. Ook al ken je de regels niet, de sfeer is indrukwekkend, een spektakel dat wij niet kennen. In dit deel van de stad ligt ook de geboortegrond van de rap en hiphopcultuur. De wijk in opkomst hier is Williamsburg.

Foodmarket op Williamsburg

 

Williamsburg is de jongste New Yorkse wijk in opkomst. Het ligt in het noordelijk deel van Brooklyn, langs East River. Ga op zaterdagmiddag, dan is er op de rivier oever een sprankelende alternatieve foodmarkt: Smorgasburg. Je vindt hier ambachtelijke brouwerijen en koffiebranders, jonge modeontwerpers, designers en kunstenaars in hun ateliers en werkplaatsen.

Wandelen over Brooklyn Bridge

 

De meeste inwoners wonen in het stadsdeel Brooklyn. Dit hippe stadsdeel is een culturele smeltkroes op zich zelf. Deze stadswijk heeft naast een rijke bouwgeschiedenis ook een lange kustlijn met stranden en het bekende pretpark ‘Coney Island’.
Brooklyn Bridge is de oudste hangbrug van New York en verbindt Brooklyn met Manhattan over de East River. Als je over de brug loopt, krijg je een uniek beeld van beide stadswijken. Ooit liepen we de brug van Brooklyn naar Manhattan en keken we onze ogen uit over de skyline. Recent hebben we de 486 meter lange hangbrug omgekeerd per fiets verkend. Gestart in Manhattan was Brooklyn nu ons einddoel. Ruim vijf meter onder het speciale wandel- en fietspad razen de auto’s af en aan. Vergeet niet om halverwege even om te draaien en maak enkele adembenemende foto’s van down town Manhattan voor je Facebook of Instagram account. Hier zie je New York zoals je het kent uit de films en tv-series.

Reisbureau bart Limburg Brooklyn bridge

Eenmaal in Brooklyn kun je natuurlijk naar het beroemde Riverside Café gaan voor een heerlijke maar prijzige lunch. Dit café ligt bijna onder de brug en het uitzicht op de stad is legendarisch. Denk eraan: geen gymschoenen, en na 17.00 uur is jasje-dasje hier de dresscode. Je kunt natuurlijk ook lekker op een bankje in Brooklyn Bridge Park gaan zitten en van de overkant genieten terwijl je ondertussen een heerlijke, zelf meegebrachte bagel oppeuzelt.

Reisburo Bart limburg wwet de weg in New York

Ga van Manhattan af!

 

Manhattan is de meest bekende en de dichtstbevolkte stadswijk van New York. Manhattan roept beelden op ons netvlies van wolkenkrabbers. Central Park, wijken als Greenwich Village, Harlem en de theaterwijk Broadway. Onze ervaring is dat Manhattan nergens zo mooi en indrukwekkend is als vanaf een afstandje. Bijvoorbeeld vanaf de gratis! Ferry (veerboot) naar Staten Island. Als bonus kom je hierbij ook op prettige kijk- en fotografeerafstand langs ‘the Lady of Liberty’, beter bekend als het Vrijheidsbeeld.

Nederlandse wortels
 

De vierde stadswijk is Queens. Dit stadsdeel groeit snel, hier is de etnische diversiteit het grootst. Nederlandse, Waalse, Britse en Duitse emigranten hebben hier hun eerste nederzettingen zoals Nieuw-Amsterdam gebouwd. Velen maken als eerst kennis met dit stadsdeel omdat hier de twee grote luchthavens La Guardia Airport en John F. Kennedy Airport (JFK) liggen.
De vijfde wijk is Staten Island. Pak hiervoor de gratis Staten Island Ferry vanaf Manhattan of fiets over de Verrazano Narrows Bridge vanuit Brooklyn. Op dit eiland ligt een van de grootste bossen van de stad, Staten Island Greenbelt. In deze 25 km² grote groene long kun je fijn picknicken en heb je de keuze uit bijna zestig kilometer lange wandelpaden. Op enkele minuten lopen vanaf de ferry kun je het 9/11 monument bekijken. Een wandeling over de ‘Boardwalk’ langs South Beach is ook een aanrader. Op Staten Island kun je heerlijk relaxen en de stad, die nooit slaapt, vanaf een afstandje bekijken.

 

Het is onmogelijk om alle wijken in één korte trip te verkennen. Als je New York echt wilt beleven, is het beter om keuzes te maken.

Mijn reisgezel en culinair specialist Puck heeft nog drie extra tips die ze graag wil delen.

 

Pak eens de fiets

In tegenstelling tot tien jaar geleden, is fietsen door de hele stad nu een populaire bezigheid. Vooral over de boulevards langs de Hudson en East River en door Brooklyn. Je hebt het citi-bike systeem, op elk pleintje zie je de bekende blauwe huurfietsen staan. En overal vind je zogenaamde ‘bike-rentals’. Let op: die bij Central Park zijn er speciaal voor de toeristen en relatief duur.

High Line Park

High Line Park is een echte verrassing. Het is een groene strook op hoogte (boven straatniveau, op viaducten) waar vroeger de goederentreinen door Chelsea en Meatpackers District liepen. Dit park is erg geliefd bij mensen die rust in de stad zoeken. Onderweg zie je overal muurschilderingen (legaal en illegaal) en kunstwerken. Echt gaaf!

TravelXl Bart Limburg High Line park New York

Pucks Koffiemomentje

Overal in deze snelle stad kan je de lekkerste koffie kopen. ‘To go’ (meenemen) of om er ter plekke van te genieten. Laat de Starbucks nu eens links liggen en ga op zoek naar het logo met de blauwe fles van ‘Blue Bottle coffee’. Dit zijn kleinschalige coffee barretjes, vaak gecombineerd met een fietsenwerkplaats, 2e hands boekwinkeltje, cupcake bakkerij ,T-shirt drukkerijtje of galerie. Ze worden gerund door jonge professionele barista’s, die alles van koffie weten en er enthousiast over vertellen. Proef ook eens een slow coffee, speciaal voor jou met de hand opgegoten.

Oooh, oooh New York
Als je New York hebt gezien en ervaren, zul je na afloop net als Alicia Keys zuchten: ‘Oooh, oooh  New York’

Eindpunt of begin?

New York is naast een veelzijdige stedenbestemming ook een prima uitgangspunt voor een verdere verkenning langs de Amerikaanse en Canadese oostkust. Per huurauto is een rondje van bijvoorbeeld twaalf dagen via Boston, het Canadese Quebec, Montreal, Ottawa, Niagara Falls terug naar Amerika via Amish Country, Washington DC en Philadelphia een prima cirkel die begint en eindigt en New York.

Biografie Wilma Lankhorst


Wilma Lankhorst reist al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze planeet. Ze verkent steden, bezoekt musea en eilanden, fietst graag langs rivieren of laat zich regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ze veel bestemmingen. Vijftien jaar was ze actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ze de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heeft ze een
reisblog waarop ze wekelijks haar reiservaringen deelt. In 2013 is haar boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Wilma is getrouwd en runt samen met haar partner een Bed & Breakfast.

© tekst Wilma Lankhorst © foto’s Puck Kerkhoven

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Maandag gesloten

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Reisbureau bart Limburg Brooklyn bridge
Reisburo Bart limburg wwet de weg in New York
TravelXl Bart Limburg High Line park New York
Reisbureau bart Limburg Brooklyn bridge
Reisburo Bart limburg wwet de weg in New York
TravelXl Bart Limburg High Line park New York
Reisbureau bart Limburg Brooklyn bridge
Reisburo Bart limburg wwet de weg in New York
TravelXl Bart Limburg High Line park New York