Zuid-Afrika

i.s.m. Travel Trend

September 15, start van een prachtige studiereis Zuid-Afrika.

De reis begint met een vriendelijke ontvangst in de KLM lounge op Schiphol. Ondanks het vroege uur, start de groep met een glas champagne, proost.

De vlucht verloopt voorspoedig en in de avond komen wij aan in Kaapstad.

Omdat het een studiereis is worden wij netjes opgewacht door een vertegenwoordiger van Thompson Travel één van de agenten van Travel Trend. Met een heuse touringcar worden wij naar de Pepperclub gebracht. De Pepperclub is een goed 4*hotel direct gelegen aan Longstreet, de uitgaansstraat van Kaapstad. Meteen maar even een drankje gedaan in een van de lokale barretjes. Sfeer proeven is immers verplicht.

De volgende ochtend staat in het teken van een excursie naar Boo Kaap, één van de oudere wijken van Kaapstad waar vroeger de slaven gehuisvest waren maar een wijk die nu weer helemaal hip is. Ter plaatse deden wij nog even een kookcursusje bij een lokale bewoner en aten dus smakelijk. Vanaf de Boo kaap rijden we naar de Tafelberg.

Eenmaal aangekomen nemen wij de makkelijke route naar boven met de gondel. Onderweg zien wij mensen die het op de avontuurlijke manier doen.

Wij hebben geluk, de Tafelberg is niet gehuld in mist en het uitzicht is fantastisch. Kijkend naar de wolken die over de berg trekken en vervolgens oplossen in het niets word je even helemaal relaxed.

’s Avonds hebben we een heerlijk diner aan het Victoria & Albert Waterfront, een toeristische trekpleister vanwege het grote winkel- en restaurant-aanbod en direct gelegen aan de haven. De visliefhebber kan hier zijn hart ophalen maar vanzelfsprekend serveren ze ook heerlijke vleesmaaltijden.

Wij verblijven 3 nachten in Kaapstad, op 3 verschillende locaties. De Pepperclub was de 1e, daarna volgt het Hollow on the Square: een centraal gelegen hotel met een prima ontbijt. Als laatste verblijven wij in het sjieke 5* The Bay hotel, direct aan het strand van Camps Bay gelegen. Het diner was er heerlijk, evenals het ontbijt de volgende morgen, helaas was het net te winderig om even in één van de zwembaden te plonsen. Ook voor het strand was het nog te fris.

Wij maken nog een rondrit over de kaap en bezoeken het nationale park en natuurlijk Kaap de Goede Hoop. Onderweg zien wij nog wild en een enkele baviaan. Ook de pinguïnkolonie te Sommerset wordt nog bezocht. De excursie naar de robben in Hout Baai is ook inbegrepen en ook leuk om te doen.

Khayelitsha is een township met anderhalf miljoen mensen, waarvan de meesten nog in de bekende blikken hutten wonen en een gedeelte in de nieuwe Mandela huizen. De township kent een goede verbinding met de stad voor degenen die werk hebben. Verder wordt er de grootste bibliotheek van Zuid-Afrika gebouwd.

Travel Trend is sponsor van het “Orange Babies” project. Voorafgaand aan de reis hebben wij dan ook geld ingezameld voor dit goede doel. Maar wat nog veel unieker was: wij konden zelfs een bezoek brengen aan een van de projecten gelegen in de Township Khayelitsha. Wij bezochten een soort buurthuis waarin men allerlei voorlichtingscursussen gaf. Een soort huisartsen post en een kinderdagverblijf. Voor het bezoek aan de allerkleinsten hadden een paar collega’s nog snel in Kaapstad speelgoed gekocht.

Vanuit Kaapstad vertrekken wij naar Stellenbosch. Onderweg wordt geluncht bij een prachtig landhuis uit de tijd van de V.O.C.

Te Stellenbosch verkeer je in een spagaat. Enerzijds zijn de gebouwen allemaal even prachtig en de meesten uit de vroege koloniale periode, anderzijds bruist de stad vanwege de grote aantallen studenten en galerijen. Uitgaan is dus geen enkel probleem en aan eetgelegenheden is al helemaal geen gebrek.

Natuurlijk doen wij een wijnproeverij, alleen was die een beetje kort vanwege het strakke schema.

Wij verblijven deze nacht in de Evergreen Manor, een prachtige B&B waarbij je voor lief neemt dat alle kamers anders zijn en niet altijd even modern. De ontvangst was allerhartelijkst en het ontbijt uitstekend.We maken het niet te laat, morgen wacht ons een lange rit. Wij gaan naar Plettenberg Bay om de walvissen te spotten.

Plettenberg Bay

Ons verblijf is in Hotel Whalesong, tot dan toe de minste van onze hotels. Kamers en faciliteiten waren prima, maar de douche was koud. Ook dat heb je soms.

Plettenberg bay is zelf niet echt de moeite waard. Het strand is echter prachtig en wij worden voor de excursie zo vanaf het strand als een reddingsboot in zee gelanceerd. De zee is rustig. Helaas is er geen overschot aan walvissen vandaag, alleen een moeder met kind en daarvoor gelden speciale regels. Die mag men niet te dicht naderen, logisch. Helaas zien wij ze daardoor maar moeizaam.

Wel spotten wij nog een groep humpback dolfijnen, deze schijnen vrij zeldzaam te zijn.

De landing met de boot op het strand doet je denken aan de invasie te Normandië. We varen met een noodvaart het strand op. Lekker spectaculair.

Wij vervolgen onze rit naar Cape St Francis en bezoeken onderweg nog een Aloë Vera plantage. Hier lunchen we en krijgen tekst en uitleg over deze heilzame plant. Natuurlijk is een bezoek aan de winkel dan een must. Ook brengen we een bezoek aan de Featherbed Nature Reserve, een natuur park gelegen aan een inlandse baai en alleen per boot bereikbaar.

Helaas spotten wij geen mooie vogels of andersoortige beesten. Wel is het uitzicht spectaculair. Met name hoe eb en vloed zich door de nauwe opening van de baai persen is machtig om te zien.

Cape St Frances ligt aan de kust en een soort van Bloemendaal aan zee.

Ons resort is werkelijk fantastisch gelegen en van alle gemakken voorzien.

Wij krijgen de middag de tijd om zelf te ervaren wat de mogelijkheden zijn en een aantal van ons gaat bodyboarden en zelf ga ik met een reisgenoot golfen op 1 van de 2 golfbanen. Een caddy biedt zich spontaan aan en wij hebben de middag van ons leven. Heerlijk in de zon op een prachtige baan een balletje slaan, wat wil je nog meer.

De volgende morgen brengen wij een zoek aan de Cape St Frances pinguïn en zeevogel opvang. Deze is gelegen naast een historische vuurtoren.

Wij vervolgen onze reis en rijden naar de omgeving van Port Elizabeth voor ons verblijf in de Amakhala Game Reserve. Bij aankomst krijgen wij eerst een fantastisch lekkere lunch bij een schitterend uitzicht. Vervolgens worden wij allemaal in andere lodges ondergebracht ,verspreid over het uitgestrekte terrein van dit resort. Dit omdat alle lodges zeer kleinschalig zijn.

De mannen zitten in de Bukela Game Lodge.

Het is werkelijk een prachtige lodge en helaas ontbreekt de tijd om er ten volle van te genieten. Wij gaan namelijk op game drive!!!  Samen met nog 4 andere gasten en de ranger stappen wij in een open 4 wheel drive safari wagen.

Dankzij de open constructie is het zicht onbelemmerd. Foto’s maken is dus ook geen enkel probleem. Wij spotten van alles. Onderweg wordt nog een sundowner genuttigd, een hapje en een drankje op een plek met een wijds uitzicht over het terrein. Wij zien nog net een neushoorn met kind de bush in lopen. Als de avond valt worden wij een beetje overvallen door het temperatuur verschil en bevriezen bijna ( niets gewend) de rit duurt nog iets langer, want er loopt een olifant op het pad.

’s Avonds doen wij in een van de andere lodges een braai en bezichtigen gelijk ook nog even wat andere kamers. De volgende ochtend doen wij precies hetzelfde, wij doen de gamedrive en ondertussen bezoeken wij enkele van de andere lodges.

Helaas aan alles komt een eind, zo ook aan ons Afrika avontuur.

De bus brengt ons naar Port Elizabeth. Hier bezichtigen wij nog de Ibahyi Town Lodge, genieten van een heerlijke lunch en winkelen nog een paar uurtjes in het ultra moderne winkelcentrum voordat wij de vlucht naar Johannesburg moeten nemen en daar overstappen op de vlucht naar Amsterdam

Met dank aan Travel Trend en hun agent voor deze perfect verzorgde reis.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required