Algemeen beeld en tips voor het reizen naar Suriname.

Ter promotie van deze (toen nog) vrij onbekende bestemming, ben ik 10 jaar geleden op studiereis gegaan naar Suriname. Tijdens deze reis zijn we o.a. op audiëntie geweest bij de toenmalige minister van transport, Communicatie en toerisme drs. G. Castelen, om te brainstormen over Suriname als toeristische bestemming.

 

Belangrijkste tip is om goed voorbereid op reis te gaan. Het is geen bestemming om op ‘de bonnefooi’ te bereizen, omdat er maar weinig wegen zijn en de meeste lodges alleen per boot of vliegtuigje te bereiken zijn. Verder wordt er in de binnenlanden niet of nauwelijks Nederlands of Engels gesproken, dus een goede gids die de omgeving en taal kent is echt een uitkomst. Wij werken met diverse reisorganisaties samen om dit voor u te kunnen regelen.

Suriname is circa 40 jaar onafhankelijk.

 

Dit is ontstaan op verzoek van voornamelijk Nederland zelf. Nederland heeft na 300 jaar koloniale overheersing veel sporen achter gelaten die o.a. terug te zien zijn in straat- en plaatsnamen. Suriname had zonder inname van Nederland nooit echt bestaan en wordt nog steeds min of meer geregeerd vanuit het voormalige moederland door het binnenstromen van ontwikkelingsgelden.  Nadeel van deze situatie is de massale uitstroom van Surinamers naar Nederland, om de werkloosheid en onzekerheid te ontvluchten. Van alle Surinamers woont circa 40% in Nederland. Voor veel Surinamers zijn de verwachtingen echter tegengevallen, omdat ook hier een deel werkloos is en men wordt gezien als allochtoon, een term waar men in Suriname nog nooit van had gehoord.

Klimaat;

Bij aankomst op Johan Adolf Pengel airport, de internationale luchthaven, valt de vochtige warmte als een deken over je heen. Door de ligging dichtbij de evenaar heeft Suriname een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur bedraagt 27 graden en ’s nachts koelt het nauwelijks af. Bovendien wordt het al vroeg in de avond, vanaf een uur of 7, donker.                                           Er valt jaarlijks meer neerslag dan in Nederland, ongeveer 60mm per maand gemiddeld. Daarom is het grootste deel van het land bedekt met oerwoud en veel mooie planten en bomen soorten. Er dient dus het hele jaar rekening te worden gehouden met neerslag, maar toch is het jaar globaal verdeeld over 4 seizoenen;

-korte regen tijd, begin december tot begin februari

-korte droge periode, februari tot half april

-grote regen tijd, mei tot half augustus

-grote droge tijd, half augustus tot november

De seizoenen kunnen per jaar nogal wisselen en ook in een drogere periode kan het flink regenen. De buien zijn meestal kort en hevig en het voordeel is dat het daardoor even lekker afkoelt. We hebben dit zelf tijdens onze reis ook meerdere keren ervaren. Het is aan te raden om vooral bedekkende (katoenen) kleding te dragen om zowel verbranding, als muggenbeten tegen te gaan.

Reismogelijkheden;

Bij een bezoek aan Suriname is Paramaribo natuurlijk de eerste stad waar reizigers kennis mee maken. Maar omdat het land een prachtig binnenland heeft met ongerept regenwoud, kolkende rivieren en inheemse stammen, is het aan te raden om voor vertrek uit Nederland al te gaan oriënteren naar de verschillende reismogelijkheden. Ruim 100km ten zuiden van de kust houdt de weg op en ben je verder aangewezen op vervoer per korjaal, smalle houten bootjes, die eigenlijk alleen bestuurbaar zijn door bewoners van het gebied die alle stroomversnellingen in de rivier kennen. Het is ook mogelijk om je te verplaatsen per vliegtuigje. De kleine toestellen landen middenin het regenwoud op airstrips ter grootte van een voetbalveld.

Er moet dus van tevoren het nodige worden geregeld, vervoer, verblijf proviand en een gids die het gebied en de taal kent, want in het binnenland worden andere inheemse talen gesproken. Wij helpen u graag met het samenstellen van een reis bestaande uit diverse segmenten.

Paramaribo;

 

De enige echte stad van Suriname waar twee derde van de bevolking woont, circa 250.000, op een oppervlakte van slechts 3% van het hele land. De smeltkroes van culturen is duidelijk merkbaar, bijvoorbeeld door de zeer ruime keuze aan restaurants. De stad heeft meer een dorpse uitstraling door veel laagbouw en houten gebouwen en staat sinds juni 2002 op de Werelderfgoed lijst van Unesco. De Hollandse zuinigheid blijkt uit de vele historische houten panden in het centrum, omdat hout in die tijd ruimschoots aanwezig was.  Baksteen werd alleen gebruikt als fundering voor de bouw van houten huizen en van belangrijke regeringsgebouwen, zoals in de omgeving van Fort Zeelandia.

De oude stadskern is ruim 300 jaar oud en door alle weersinvloeden zijn de meeste gebouwen echt toe aan de nodige renovatie. Het leukste is om de stad te voet te verkennen, eventueel met een lokale gids. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is Fort Zeelandia, een voormalig Hollands verdedigingsbolwerk. De basis van het fort werd gelegd door de Engelsen en versterkt door de Hollanders in 1667 toen het in Zeeuwse handen viel. De 5 bastions dragen dan ook Zeeuwse namen.  Het fort werd in 1967 gerenoveerd en daarna werd het Surinaams museum binnen het complex gehuisvest. Het museum werd echter in 1982 verjaagd door het nationale leger dat zijn hoofdkwartier in het fort inrichtte. Een dieptepunt in de geschiedenis is de beruchte moord op 15 tegenstanders van het militaire regime op de binnenplaats van het fort, bekend onder de naam ‘december moorden’.  Inmiddels is het fort in 1995 wederom gerenoveerd en is het museum weer opengesteld voor publiek.

Verder leent de omgeving van Paramaribo zich uitstekend voor het maken van fietstochten. De tour die wij hebben gemaakt was ongeveer 30km en nam de hele middag in beslag. Na een oversteek met een pontje over de Suriname rivier hebben we de Commewijne plantage bezocht en o.a. een bezoek gebracht aan fort Nieuw Amsterdam.

Ook ’s avonds komt de stad tot leven in de vele restaurants, bars en discotheken. Regelmatig treden er ook bands op in de buitenlucht en het is erg moeilijk om dan tussen de swingende Surinamers stil te zitten.

Brownsberg;

 

Dit natuurpark ligt op 112km ten zuiden van Paramaribo en is 8400 hectares groot. De rit er naartoe duurt circa 3 uur en gaat voornamelijk over onverharde bauxiet wegen. Vooral na regenval kunnen er veel kuilen en plassen in de weg zitten. Stichting natuurbehoud Suriname beheert op het ruim 500 meter hoge Mazaroni plateau een aantal logeer gebouwen, dus het is mogelijk om hier te overnachten. Vanaf de rand van het plateau is er bij helder weer een prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer, wat ongeveer even groot is als de provincie Utrecht. Dit hebben wij de ochtend dat we hier wakker werden ook mogen ervaren.

Brownsberg staat vooral bekend om de prachtige natuur en bijna 300 vogelsoorten die hier leven. Verder leven er veel vlinders, en zoogdieren waaronder herten, konijnen, eekhoorns en brulapen. Het is aan te raden om goede wandelschoenen mee te nemen, want vanaf het plateau zijn er wandeltochten naar watervallen en kreekjes, waarvoor eerst afgedaald moeten worden en daarna een flinke klim terug wordt gemaakt. Een bezoek aan de Irene waterval is bijvoorbeeld zeker de moeite waard. Nog een andere tip voor vogelliefhebbers; neem een goede verrekijker mee, want de vogels zitten vaak verstopt in de boomtoppen. Voordeel is dat je vanwege de hogere ligging van Brownsberg je niet of nauwelijks last hebt van muggen. De trip naar Brownsberg kan ook als dagtocht geboekt worden, maar aan te raden is het inclusief overnachting te boeken en daarna verder te reizen het binnenland in. Onze tocht ging na 1 nacht Brownsberg verder naar het eilandje Danpaati in de boven Surinamerivier.

Danpaati;

 

De betekenis is ‘eiland bij het dorp Dan’. Dit eco resort is onderdeel van een gezondheid en ouderen project. De opbrengst komt dus ten goede aan projecten voor de lokale bevolking. Het is alleen mogelijk om hier per boot te komen. De trip vanaf Paramaribo of Brownsberg is circa 2-3 uur per bus tot het plaatsje Atjoni waar de weg eindigt en het vervoer verder gaat per boot (korjaal). Dat is nog ongeveer 3 uur over de rivier, bij laag water kan dat een stukje langer zijn. Dus enig geduld en zitvlees van handig zijn, maar het uitzicht onderweg maakt alles goed.

Na de eerste 30 minuten varen is het mogelijk om een stop te maken bij het dorp Jaw Jaw. Dit is een Saramaccaans bosneger dorp en hier wordt nog geleefd volgens de traditionele Afrikaanse cultuur. De mensen leven hier van de jacht, visserij en landbouw. Er is geen stromend water, dus baden en wassen gebeurt in de rivier.

De eerste aanblik van Danpaati is na een tocht van 3 uur over het water extra mooi. De ‘vakantie-huisjes’ aan het water beschikken over eenvoudige douche en toilet, maar tijdens ons verblijf was de waterpomp stuk dus moesten ook wij ons in de rivier wassen. Op zich geen probleem want het water is schoon en lekker koel, enige nadeel is dat er ook piranha’s in het water leven……. Verder beschikt het eiland in de rivier over een gezellige recreatieruimte, gemaakt van hout en riet en een met palmbladeren bedekt dak. Tevens een bar met uitgebreide keus aan drankjes. Alle maaltijden, fris, koffie en thee zijn inbegrepen tijdens een overnachting. Het verblijf in Danpaati betekent vooral genieten van de rust, de prachtige omgeving en de plaatselijke bevolking. Voor mensen die niet de hele dag alleen maar in een hangmat willen liggen zijn er de volgende activiteiten mogelijk; bezoek aan het verderop gelegen dorpje Dan met rondleiding en wandeling door het regenwoud, vissen en/of zwemmen in de rivier en in de stroomversnellingen. Het is aan te raden hier minimaal 2 nachten te verblijven en daarna nog verder het binnenland in te gaan, of met een binnenlandse vlucht of boot weer terug te gaan naar de bewoonde wereld. Vanaf Danpaati ligt er op circa een kwartiertje varen een airstrip Botopassi en van hieruit vertrekt het vliegtuigje terug naar Paramaribo. Een hele belevenis, ook voor de lokale bevolking, want het hele dorp was uitgelopen om ons uit te zwaaien en om de nieuwe voedselvoorraad op te halen. Onderweg terug hadden we een prachtig uitzicht over het regenwoud.
Naast Danpaati zijn er ook nog andere ‘eco’ lodges in het binnenland die we kunnen boeken, zoals Anaula, Palumeu en Kasikasima.

 

Omdat Suriname zelf niet over mooie stranden beschikt, kunnen we voor een eventuele strand verlenging de terugreis combineren met bijvoorbeeld Curaçao.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Maandag gesloten

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required