TravelXL Bart Limburg in de voetsporen van de Big 5

Door Bart Limburg

 

Reisverslag studiereis Tanzania.

Een bezoek aan het Afrikaanse continent lag alweer een tijdje achter mij. Zuid-Afrika en Kenia waren toen het reisdoel maar nu was dan toch eindelijk Tanzania aan de beurt. Met dank aan reisorganisatie Travel Trend die deze plaats beschikbaar stelde.

 

kijk in onze eigen Afrika reisgids voor voorbeeld reizen

Tanzania, een land vol prachtige Nationale Parken, ongerepte natuur, enorme kuddes wild en de authentiek levende Masai bevolking.

Wereldberoemd zijn de Kilimanjaro, Serengeti en Ngorongoro maar het land biedt ook minder bekende parken en de heerlijke strandbestemming Zanzibar.

Samen met 3 reisbureau collega’s uit den lande vertrokken wij 3 november j.l. per rechtstreekse KLM machine naar luchthaven Kilimanjaro, Arusha. Na een voorspoedige vlucht, een goede 8 uur, landden wij in letterlijk “donker Afrika”. Goede temperatuur, prettige luchtvochtigheid en een chauffeur die al klaar stond om ons naar de Kia Lodge te brengen, maakte de goede ontvangst kompleet.

Ons eerste overnachtingshotel de Kia Lodge ligt op een steenworp afstand van de luchthaven. Heeft zicht op de Kilimanjaro, eenvoudige bungalowkamers, en een goede warme douchestraal, een zwembad en een eenvoudig ontbijt. Enige opmerking: de ontbijtruimte is open en in onbewaakte ogenblikken kunnen er dus vogels aan het voedsel komen. Wij hebben ook overnacht in de Meru Game Reserve, die ligt ongeveer een uur rijden van de luchthaven. Biedt mooiere kamers en een sfeervollere ambiance. Heeft ook zelf nog een kleine dierenopvang, zodat je meteen al enige inheemse diersoorten ziet. Erg leuk.

Vanuit Arusha is onze eerste kennismaking met de overweldigende natuur het Arusha National Park. Hier vind je wel giraffen, zebra’s heel veel flamingo’s en klein wild maar geen roofdieren.

Op naar het echte werk……….

Ons volgende park wordt Lake Manyara.

In een goede 3 uur tijd rijden wij met onze Toyota Jeep van Arusha naar Lake Manyara, deze weg is van goede kwaliteit. Wat niet wegneemt dat er om de haverklap vee de weg oversteekt, of zeer traag rijdende vrachtwagens het tempo vertragen. Niet dat wij haast hebben maar de westerse mentaliteit raak je nou eenmaal niet in 1 dag kwijt. Lake Manyara is eigenlijk een grote vlakte met een zoutmeer, waarbij aan één kant een steile bergrug de vallei scheidt van de rest van het land. De nabijgelegen hotels zijn dan ook alle op die bergrug gelegen en bieden in meer of mindere mate zicht op de vallei.

Het park: over onverharde wegen rijd je links en rechts speurend door dichte begroeiing richting het meer. Hier zijn het vooral bavianen, neushoornvogels, en olifanten die veelvuldig voorkomen. En het kan dus zo maar voorkomen dat je op een afstandje van een meter of 5 naar een moeder en een kleintje staat te kijken. In het meer zijn ook de nijlpaarden goed vertegenwoordigd maar veiligheidshalve staat er op ruime afstand een hek, zodat je niet in de verleiding komt om deze (gevaarlijke) beesten eens van te dichtbij te bekijken. Na een overnachting in Lake Manyara Serena Lodge vervolgen wij de safari op weg naar de Serengeti. Om er te komen rijd je langs de Ngorongoro krater en de Olduvai gorge. Het eerste gedeelte van de route er naar toe is een perfecte snelweg. Na de toegangspoort bij Ngorongoro wordt de weg stukje bij beetje minder tot je op het laatst over verharde wegen rijdt.

De Olduvai Gorge is een uitgesleten kloof waarin men de overblijfselen gevonden heeft van de eerste mens op aarde of te wel : "The Cradle of Mankind."

Dan de Serengeti, alleen de naam zegt het al:

Deze is afgeleid van de Maasai-taal (Siringet), en betekent letterlijk "Eindeloze Vlaktes".  De Serengeti toont haar schoonheid niet meteen, daar moet je eerst nog een stuk voorrijden. De incheck in het Serena Serengeti Lodge geeft al aan dat je in een heel ander gebied bent beland. Er wordt uitdrukkelijk gewaarschuwd om als het donker wordt de receptie te bellen voor een gewapende begeleider voor de wandeling naar het restaurant en de bar v.v. er zit immers geen hek om het hotel heen en de kans bestaat dus altijd dat er beesten rond om het hotel lopen. Heeft ook wel wat !!!

De volgende morgen starten wij gespannen onze safari. Van de big 5 (olifant, neushoorn, buffel,leeuw en luipaard) hadden wij tot dan toe alleen de olifant gespot. De neushoorns zouden ook hier niet gaan lukken want daar wordt op dit moment een fokprogramma mee uitgevoerd. Maar voor het overige is de Serengeti een lustoord, grote kuddes gnoes, zebra’s buffels en veel giraffen. Ook allerhande vogels van kleine honingeters, korhoenders, vreemde grote loopvogels tot de aaseters als arenden en de welbekende gieren. Poelen vol nijlpaarden en plots liggen daar dan een leeuw en leeuwin potsierlijk voor ons op de weg. Deze beesten zijn inderdaad de koning van de jungle, gaan voor niemand opzij en hebben een uitstraling van wie doet mij wat. Later komen wij in het park ook nog groepen vrouwtjes tegen met welpjes, op de wegen, in bomen. Op de gekste plekken valt er wild te spotten. Dankzij onze oplettende chauffeur zijn wij ook nog getuige van een luipaard dat bovenop een dorre struik zijn territorium overziet.  Ook een cheetah gunt ons een fotoshoot moment. Wij zouden bijna vergeten dat het bezoeken van verscheidene lodges in het nationale park ook nog tot onze taak behoorde. Dat dit belangrijk is om een goede inschatting te maken van de diverse verblijfsmogelijkheden, blijkt maar weer na afloop van de bezoeken.

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required