Ontdek Zuid Afrika

tijdens de rondreis in de voetsporen van Mandela

Dag 1

Aankomst op de luchthaven Johannesburg transfer naar

Hyde Park Villas.

 

Johannesburg (ook wel iGoli, 'City of Goldí genoemd) is een stad met ongeveer zes miljoen inwoners. Het ligt in de provincie Gauteng. De stad ziet er westers uit met in het centrum moderne wolkenkrabbers en grote winkelcentra, maar heeft tegelijkertijd ook criminaliteit, zoals elke grote stad. Het grote geweld is tegenwoordig niet meer aan de orde, toch is Johannesburg een stad waar u op uw hoede moet zijn. Vraag uw accommodatie voor advies wat betreft restaurants.

 

In de noordelijke buitenwijken van de stad vindt u de beste restaurants en winkels. Johannesburg heeft een prima klimaat. De zomers zijn heet. De meeste regen valt tussen oktober en april. De winters zijn aangenaam, overdag heerlijk warm maar het koelt ís avonds snel af. ís Nachts kan het koud worden. Toeristenbureaus vindt u op het vliegveld en in het centrum.

 

Bezienswaardigheden

Interessant is een rondleiding met gids door Soweto. Dit is een 'black townshipí ten zuidwesten van Johannesburg. Als u een museum wilt bezoeken, kunt u een gratis ëMuseums Map: Gautengí  krijgen waarin een overzicht staat van de 40 musea. De bekendste zijn: Apartheids Museum, Museum Africa (evolutie van Johannesburg), SA Breweries Museum (Afrikaanse bierbrouwerij), SA Museum of Military History (Oorlogsmuseum) en nog vele andere. Markten zijn er bijna dagelijks (Flea Market World, maandag gesloten) en op zaterdag (Market Square). Tevens zijn er grote winkelcentra waarvan de Rosebank Mall en iets verder weg die in Randburg en Sandton de grootste verscheidenheid bieden. In het Market Theatre vindt u winkels, bars, theaters en jazzmuziek. Ook Gold Reef City is absoluut een bezoekje waard. Deze nagemaakte pioniersvestiging ligt aan de zuidkant van de stad Johannesburg.

Johannesburg & Soweto Half Day City Tour (5 Hours)

Ten zuidwesten van Johannesburg is Soweto, 's werelds meest beroemde township en belangrijk monument voor de apartheid. Zoals elk uitgestrekt, zelfvoorzienend woongebied voor miljoenen, worstelt ook Soweto met de democratische verandering, maar de bezieling weerklinkt in een overvloed aan shebeens. De focus tijdens deze tour is speciaal op projecten voor de gemeenschap en duurzaam toerisme. Deze Soweto Fair Tour is inclusief: Nelson Mandela en Hector Pietersen Musea, een bezoek aan Handiworx of de Soweto Green plus een kijk op het Baragwaneth ziekenhuis en een informele nederzetting. Ook inbegrepen is een fietstocht van Phomolong & een bezoek aan een dagopvang (ook mogelijk zonder de fietstocht) behalve op vakantiedagen

 

De start van de rondleiding is bij uw accommodatie in Johannesburg (inclusief) of Pretoria (Exclusief) waar u wordt opgehaald door een van onze gidsen. We rijden door Houghton waar het huis van Mandela was. We vervolgen de weg via Munro Drive naar een uitkijkpost in de noordelijke voorsteden. Na een korte stop gaan we naar Parktown destijds het gebied van de Randlords met huizen in Victoriaanse stijl.

 

Hillbrow is de volgende stop, een voorbeeld van de Afrikaanse Renaissance. We bezoeken Constitution Hill. Vervolgens gaan we langs het Park station en maken naar verkiezing een stop bij de Johannesburgse Kunst Galerij of het Drill House. Daarna komt de Top of Africa, vanwaar we lopen naar het Gandhi Plein  en het gebied waar de meeste mijnmaatschappijen te vinden In Newtown brengen we een bezoek aan het Museum Africa en gebruiken we de lunch. Via de Mandela brug en Braamfontein verlaten we de stad.

 

Na de lunch beginnen we bij Soccer City waar de finale van de Worldcup 2010 werd gespeeld, en daarna gaan we naar de goudkust van Soweto. Als grote tegenstelling zien we ook een woonkazerne waar tijdens de Apartheid de contractarbeiders woonden en we kunnen een blik werpen op Baragwanath Hospitaal en de vele taxis die daar zijn. Dan een bezoek aan een onofficiÎle nederzetting. Daarna gaan we naar Walter Sisulu Square of Dedication, waar in 1955 de Freedom Charter werd aangenomen en waar nu het nieuwe Freedom Square Hotel (4 sterren) in aanbouw is.

 

De Regina Mundi kerk markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van Soweto. Dan een bezoek aan de kinderen van  Othandweni en een school voordat we een wandeling maken door Vilakazi Street waar twee Nobelprijs winnaars gewoond hebben. Eten en drinken in een Shebeen is het volgende programma punt. U kunt in Soweto overnachten of terugkeren naar uw hotel.

Dag 2

Johannesburg;

Apartheid Museum Tour (3 Hours)

Het Apartheid Museum ligt aan de zuidkant van Johannesburg.  Hier kunt u de ëwareí geschiedenis van Zuid Afrika  leren kennen. Het illustreert de opkomst en de ondergang van het apartheids regime dat in 1948 begon en in 1994 met vrije democratische verkiezingen voor iedereen eindigde. In het museum zijn film montages, fotoís, tekstpanelen en voorwerpen die de gebeurtenissen en de menselijke kant van het gebeuren  laten zien. alles maakte deel uit van deze epische tijd, die bekend staat als ëapartheidí.

 

Er zijn 22 individuele tentoonstellingen waarbij bezoekers een dramatische en emotionele reis maken. Zij vertellen het verhaal van het door de staat gehanteerde systeem, gebaseerd op rassendiscriminatie. Een bezoek aan het Apartheidís Museum is een ontroerende ervaring. Het is een baken van hoop, die de wereld laat zien hoe Zuid Afrika met het verleden afrekent en naar een toekomst werkt voor alle inwoners van dit fantastisch land.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 10:00 - 17:00 uur geopend, behalve maandagen, Goede vrijdag en eerste kerstdag.

Adres: North Parkway and Gold Reef Road, Ormonde, Johannesburg

Tel: +27 11 309 4700

Fax: +27 11 309 4726

Savanna Private Game Reserve

Dag 3

Savanna Private Game Reserve

Sabi Sands

Luxury Suite Full Board Incl. 2 Game Drives & 1 Game Walk per day

Fly from Johannesburg OR Tambo International Airport to Nelspruit Kruger Mpumalanga International Airport (AAA Travel can make these arrangements for clients)

 

Collect car at Kruger Mpumalanga International Airport

Self-drive from Kruger Mpumalanga International Airport to Savanna Private Game Reserve ± 95 km

Het Sabi Sand Reserve werd opgericht in 1950 en bestaat uit vele private game boerderijen met een oppervlakte van 56.000 ha. Sabi Sand biedt een spectaculaire Afrikaanse safari ervaring. The Sand en de Sabi rivieren levering het broodnodige water aan het gebied. Het reservaat is ook gelegen op een dolerite dijk, de bodems zijn rijk aan voeding. Er zijn meer dan 30 verschillende lodges in Sabi Sand, waarvan vele zijn gelegen in de zuidelijke regio Kruger.

Savanna is een uniek prive wild reservaat, gelegen in het wereldberoemde Sabi Sand Game Reserve. Het is een combinatie van diverse Afrikaans wild en cultuur. De vier Luxury Suites, die tot 8 personen huisvesten, zijn van gelijke kwaliteit, maar hebben geen prive zwembad en dubbele douche. De drie “top of the range” Executive Suites, die 6 personen huisvesten, hebben hun eigen zwembad, lounge area, airconditioning, mini bar, kleine tuin, en suite badkamers met dubbele wastafel, afgeschermd toilet, een unieke dubbele douche en een prachtig Victoriaans bad. Pure katoen beddengoed met handbewerkt Afrikaans design en top kwaliteit bedden zijn standaard in deze kamers. De prachtige inrichting en luxe zorgen ervoor dat dit de meest luxueuze tenten in Afrika zijn.

U kunt gebruik maken van de vele faciliteiten zoals de diner kamer, lounge, bar en houten dek, allen met prachtig uitzicht op de waterplek die veel wild aantrekt! Full English Breakfast en lunch word geserveerd op de openlucht veranda en het diner of in de boma of in een unieke South African Railways wagon, gebouwd in 1914. Safari’s worden begeleid door professionele en zeer geschikte rangers en trackers, die alles van het gebied af weten! De drie Landrovers, die speciaal voor uw comfort zijn aangepast, geven u het ultieme safari gevoel! In de namiddag kunt u een safari maken en genieten van de zonsondergang, de rust en de sfeer van de Afrikaanse bush!

Tussen de vele avonturen in kunt u relaxen aan het zwembad, of rondneuzen in de Curio winkel. Voor de liefhebber worden er ook wandel safari’s georganiseerd, zodat u de schoonheid van de Afrikaanse flora en fauna nog beter kunt bezichtigen. Ontbijt en diner in de bush kan geregeld worden op aanvraag en ook een culturele excursie naar het dorpje van Shangaan kan geregeld worden door de lodge.

Ezulwini Valley

Dag 6

Reilly's Rock Hilltop Lodge Ezulwini

Main House/Garden Cottage En-suite Dinner, Bed & Breakfast

 

Self-drive from Sabi Sands to Ezulwini Valley, Swaziland ± 315 km

Lobamba is het hart van de koninklijke Ezulwinivallei, waar monumenten, musea, cultuur en handwerken te vinden zijn.  Koning Mswati III woont op een groot landgoed in deze vallei en regeert samen met zijn moeder, Koningin Moeder of Ndlovukazi (Vrouwtjes Olifant). Elk jaar in augustus krijgt de koning de kans om een vrouw te kiezen voor zijn steeds toenemend aantal echtgenotes tijdens de traditionele Umhlanga (Riet) Dans. Alle jonge maagden dansen dan voor de Vrouwtjes Olifant en de koning kiest uit deze dames wie zijn volgende echtgenote zal zijn – zij kan deze eer dan niet naast zich neerleggen!  De vorige koning, de geliefde Koning Sobhuze II, was de langst regerende koning ter wereld.

Er wordt gezegd dat hij meer dan 500 kinderen heeft verwekt gedurende zijn 65-jarig bewind. De meeste tophotels liggen in de vallei.

 

Er zijn veel activiteiten mogelijk, zoals golfen op een 18-hole kampioens golfcourse, paardrijden of wandelen.

Of misschien heeft het nachtleven van de moderne casino’s meer aantrekkingskracht. Een heel ander karakter heeft een  cultureel bezoek aan een traditioneel bijenkorf huttendorp. De schitterende Swazi handwerken zullen ongetwijfeld een plek vinden in de koffer!

De marktkraampjes zijn volgepropt met hoge giraffen en andere houten beeldhouwwerken. De meest aansprekende souvenirs zijn de felgekleurde handgemaakte mandjes met hun zigzag patronen in groen, paars, geel en rood.

Gelegen aan de Nyonyane berg (Execution Rock), met prachtige uitzichten over de met wild bewoonde Mlilwane vlaktes, en de Ezulwini Vallei, ligt Reilly’s Rock op een bijna hemelse plek. In de tuinen kunt u heerlijk tot rust komen terwijl u geniet van de geluiden uit de bush.

 KwaZulu Natal

Dag 8

Ghost Mountain Inn Mkuze

Superior Room Bed & Breakfast

Self-drive from Mlilwane to Mkuze ± 265 km

Mkuze Private Game Reserve wordt sinds 1912 beschermd en is, omdat er veel verschillende ecosystemen zijn (steppe, moeras, bos en rivier),  een bezoek meer dan waard. Er is een grote verscheidenheid aan watervogels zoals visarenden, pelikanen, reigers en wilde ganzen. Ook wild, waaronder gnoes (‘wildebeest’), neushoorns (wit en zwart), nijlpaarden en krokodillen zijn hier te zien Er zijn verschillende begeleide wandelingen en game drives mogelijk.  Bij de receptie kunt u hiernaar informeren. Maar het is uiteraard ook mogelijk op eigen gelegenheid het park te verkennen en langs de verschillende drinkplaatsen rijden om het wild te zien. Een interessante wetenswaardigheid van het park is de begraafplaats van een van de stamhoofden van de Kwajobes die al enkele honderden jaren in dit gebied leven. Hoewel alleen personen die behoren tot deze stam hun voorvaderen kunnen bezoeken, kunt u wel een bezoek brengen aan het culturele dorpje. Dit geeft een goede indruk van de manier van leven en de traditionele ambachten van deze noordelijke Zulu-stam.

Aan de voet van de legendarische ‘Ghost Mountain’ in Mkhuze in noordelijk KwaZulu Natal ligt de Ghost Mountain Inn. Hier wordt een grote verscheidenheid in excursies aangeboden onder leiding van enthousiaste en  ervaren gidsen, zoals game drives, boottochten, vogel spotten, vissen op tijgervis en culturele tochten naar een Zulu dorp.

In de 5 akkers tuin vindt u niet alleen veel inheemse planten maar ook nog een zwembad, tennisbanen, een spa en een vogelaar hut.

 

Op korte rijafstand vindt u de volgende wild – en kust parken van Maputaland en de Olifantkust: Het Mkuze Wildpark met haar verscheidenheid aan natuur en vermaarde vogel spotten (meer dan 450 soorten);

 

Het Hluhluwe – Imfolozi wildpark met de ‘Big Five’; Lake Jozini voor het vissen op tijgervis en erna een drankje op de boot; Het St. Lucia Lake werelderfgoed gebied voor nijlpaard en krokodil tochten, Cape Vidal voor walvis spotten (in het seizoen); Het Tembe Olifanten Park (hier vindt u de laatste echte wilde olifanten in Zuid Afrika);

 

Het Ndumu Wild Reservaat – een vogel paradijs; en niet te vergeten Kosi Bay, met haar prachtige natuur en traditionele vis methodes en het Sodwana Reservaat voor diepzee duiken, kite surfing, paardrijden, vissen en ongerepte stranden.

Dag 9

Ghost Mountain Inn Mkuze

Lake Jozini ligt aan de voet van de Lebombo Mountains en is een van de grootste dammen van Zuid-Afrika. Er zijn een aantal prachtige kloven met een grote verscheidenheid aan vogels. Aan de westelijke kant van de dam  vindt u olifanten, neushoorns, nijlpaarden en krokodillen. De 13 soorten vis gevonden in de dam zijn onder andere tilapia, meerval, modder vis, karper en de gewilde tijger vis.

 

Mkuze heeft een verbazingwekkende verscheidenheid aan omgevingen, variërend van de oostelijke hellingen van de Lebombo Mountains naar stukken van rollend acacia savanne, moerassen, bossen en rivieren. Wildlife omvat een zwart-witte neushoorn, olifant, giraf, luipaard, cheetah, buffels en antilopen. Van de vogels zijn er  420 soorten geregistreerd.

De Drakenbergen

Dag 10

Three Trees at Spioenkop Three Trees at Spioenkop

Luxury Room Full Board. Incl Tea & Coffee

Met de machtige Drakensbergen als achtergrond kijkt u uit over de Mfazimnyama Vallei van het Spioenkop Game Reserve. Hier ligt  Three Trees at Spioenkop (ook bekend als  Three Tree Hill lodge). Deze  Eco-vriendelijke  lodge, die het keurmerk van  Fair Trade in Tourisme en Green Leaf draagt,  hecht grote waarde aan verantwoord tourisme en biedt niet alleen een prachtige omgeving maar combineert lokaal geteelde producten met superieure gastvrijheid. De ideale plek om te relaxen en de motor weer goed op te laden.

Dag 11

Three Trees at Spioenkop

 

Spioenkop Battlefield Tour (morning)

Romantisch gelegen op de top van een heuvel met uitzicht over 'Big Sky Country', de tour vertelt over de bloedigste dag van de oorlog. Op die heuvel waren Louis Botha (de 1ste minister-president van de Unie van Zuid-Afrika), Winston Churchill (uitgeroepen tot de meest bekende Brit van de 20e eeuw) en Mohandas Gandhi (de toekomst Mahatma). Het resultaat van deze strijd bevestigd dat die vroege rampen van 'Black Week' niet alleen beginners geluk waren. Spioenkop is misschien wel de meest bekende van alle gevechten tussen de Britten en de Boeren.

Dag 12

Self-drive from Spioenkop to Champagne Castle ± 70 km

Champagne Castle Hotel Drakensberg Deluxe room Full Board

 

Dit is een buitengewone accommodatie op een buitengewone locatie namelijk de voetheuvels van de Centrale Drakensbergen in KwaZulu Natal.  Het uKhahlamba Drakensberg Park is een Wereld Erfgoed gebied en versterkt daar mee het motto van dit 4-sterren hotel: ìSense of Placeî. Kortom, dit hotel wordt gezien als heel speciaal. Het hotel zal in alle opzichten een geweldige indruk maken maar de nabijheid van en het uitzicht op de Drakensbergen zal dit overtreffen. De toppen van de bergen vormen een altijd interessant decor. U kunt hier kortere en langere wandelingen maken, paard rijden, vissen, tennissen, bowlen en golfen met altijd de berg die de omgeving beheerst.

 

De geologische vorm van Zuid-Afrika kan heel simpel beschreven worden als  een binnenlands hoogland, in het westen, oosten en zuiden omringd door berghellingen. De bergketen van de Drakensberg maakt deel uit van de oostelijke glooiingen, die ongeveer 4000 m hoog zijn. De Bergen van de Draken zijn niet door tektonische opstuwing gevormd maar door erosie.

De basis van de berg was oorspronkelijk deel van het supercontinent Gondwanaland dat ongeveer 300 tot 100 miljoen jaar geleden uiteen viel om de nieuwe continenten, zoals Afrika, Antarctica, India en Zuid Amerika te vormen. De vorming van continenten nam miljoenen jaren in beslag en werd vergezeld door opstuwing, breuken, afsplitsingen en vele vulkanische uitbarstingen. Het land van het hedendaagse KwaZulu-Natal was vroeger bedekt met een 1000 m dikke laag lava.  Deze gestolde massa van zware granieten stenen drukte op de lagen van zandsteen eronder. Vanwege het hoge reliÎf en de daarmee gepaard gaande steile hellingen naar de Indische Oceaan, ontstond er veel erosie. Alluviale stroompjes en rivieren deponeerden puin onderaan de glooiingen en droegen het fijnere materiaal weg. De ruige steile bergwanden van de Drakensbergen werden zodoende gevormd door miljoenen jaren van erosie.

 

Umhlanga Coastlines

Dag 14

Caza Beach Guest House Umhlanga

Standard Room Bed & Breakfast

 

Self-drive from Champagne Castle to Umhlanga Rocks  ± 240 km

 

Gedurende de Grote Trek, toen de Nederlandse kolonisten naar het binnenland van Zuid-Afrika trokken, volgden zij het pad van de minste weerstand.  Het eerste grote obstakel dat zij tegen kwamen was het gebied van de Mgenirivier.  Ze vonden wel een geschikte doorwaadbare plaats maar tegen 1850 was het hier zo druk dat een nieuwe doorgang een prioriteit werd.  Deze werd net boven de 93m hoge waterval gebouwd.  Hieruit ontstond  de behoefte  aan een dorp met faciliteiten voor de transportrijders.

 

Het nieuwe dorp werd vernoemd naar burggraaf Howick (later Earl Grey, Brits Minister van KoloniÎn). De regering nam de lokale kastelein in dienst om de veerboot te bedienen, maar dit eindigde in een ramp toen zijn zoon in een overstroming werd meegesleurd (over de waterval heen) terwijl hij bezig was een paard over de rivier te leiden.  Een stapel stenen onderaan de waterval markeert zijn graf.  Hij was niet het enige slachtoffer.  In de jaren erna werden meer reizigers en hun voertuigen in de watervallen meegesleurd. Het werd ook een nogal modieuze maar lugubere zelfmoordplek en ongeveer 20 mensen verloren op die manier hier hun leven.  In 1872 werd een houten brug gebouwd om de doorgang te vervangen maar deze bleek gevaarlijk en bleef mensenlevens eisen.  Uiteindelijk werd de brug zelf weggespoeld in vreselijke overstromingen.  Een nieuwe brug werd in 1903 gebouwd.  Vandaag is Howick een welvarend stadje, bekend om zín houtplantages, veehouderijen en zuivelproductie.

 

Geschiedenisliefhebbers en mensen die geinteresseerd zijn in het leven van Nelson Mandela moeten er zeker voor zorgen dat zij hun pelgrimstocht naar het Mandela Capture Monument maken. Deze belangrijke plaats is waar 's werelds meest bekende anti-apartheid activist, Nelson Mandela, werd aangehouden terwijl hij incognito reisde van Durban naar Johannesburg. Deze belangrijke gebeurtenis was een levensveranderend moment voor hem, want het was het begin van zijn 27 jaar opsluiting voor zijn politieke idealen.

 

Het kustplaatsje Uhmlanga Rocks was oorspronkelijk deel van de suikerplantage van Sir Marshall Campbell. Hij was het die de kleurrijke riksja introduceerde op de boulevard van Durban. Toen een verbinding werd gemaakt tussen Mount Edgecombe en Umhlanga Rocks, werd het gebied populair bij de lokale boeren die kleine kavels van de kust

huurden en er vakantiehuisjes op bouwden. In 1931 werd Umhlanga Rocks tot dorp uitgeroepen en meer huizen, hotels, pensions en winkels werden bijgebouwd.  Het eerste hotel, het Victoria Hotel, werd herbouwd en werd het Umhlanga Rocks hotel genoemd.

 

Het eerste strandhutje, de Oyster Box, werd in 1869 gebouwd en is nu het Oyster Box Hotel.  Het tinnen dak van dit huisje werd gebruikt als navigatiebaken totdat in 1953 de automatische vuurtoren werd gebouwd.  De Natalkust is ëGreat White Sharkí territorium waar aan het einde van de 50íer jaren een paar ernstige aanvallen door haaien plaatsvonden.  Daarom werden er in 1962 haainetten gespannen.  Nu kunt u met een gerust hart heerlijk zwemmen en zonnebaden op de prachtige stranden.

 

Caza Beach is een luxe Guest House gelegen in La Lucia nabij Umhlanga Rocks. Het heeft een tuin met inheemse planten en een mooi zwembad voor de warme dagen. De sfeer is relaxed en gastvrij. Het strand ligt op 20m afstand. Caza Beach biedt u een actieve zowel als een ontspannen vakantie.

 

Dag 15

Umngazi River Bungalows

Port St Johns Upper Bank Sea View Room Full Board

Self-drive from Umhlanga Rocks to Port St. Johns  ± 380 km

 

Zoals de naam al aangeeft is het een ruw en bergachtig gebied met talloze scheepswrakken langs de uitgestrekte verlaten stranden. Het heeft vrijwel geen infrastructuur vergeleken met de rest van Zuid Afrika. Het was een zwart thuisland in het apartheid tijdperk en werd niet de moeite waard gevonden om te ontwikkelen. Het is nog steeds een arm gebied met traditionele hutjes en vee dat vrijelijk rond loopt en zelfs langs de grote weg graast. Het is een vrijwel onbedorven paradijs.

Een ecologisch zeer interessant rotsachtige gebied, een puur Afrikaanse kustlijn met lange witte verlaten stranden, grote wouden  en watervallen die vanuit de rotsen de zee in tuimelen. Het is de parel in de kroon van de toch al zo prachtige Oost Kaap. De zon schijnt hier vrijwel altijd en u kunt vissen, wandelen, veilig zwemmen, vogels bestuderen enz.  Een extra  bonus  is dat er geen malaria voorkomt.

Gelegen aan de zogeheten Wild Coast in de Oostelijke Kaapprovincie. De naam Port St. Johns komt van het Portugese schip Sao Joao dat in 1552 strandde in de monding van de rivier Umzimvubu. Het stadje ligt aan de oever van deze rivier, die zich in de loop der eeuwen een weg door de oerrotsen baande Hierdoor ontstonden er twee 300m hoge bolwerken aan weerskanten van de rivier. In 1905 was de rivier diep genoeg en werd beschouwd als een van de beste havens in Zuidelijk Afrika, maar het open houden van de riviermonding kostte te veel geld en hierdoor ging de industriÎle ontwikkeling aan het stadje voorbij.

Het staat nu bekend om zín ongerepte natuurlijke schoonheid en ontspannen levensstijl. Port St Johns biedt ook een unieke samensmelting van culturele rijkdommen De Xhosa cultuur, zowel traditioneel en modern, is altijd aanwezig. Op straat zult u een sangoma (traditionele genezer) in al zijn mooie kleren zien lopen, de klanken van kwaito muziek uit een meubelzaak horen en de eeuwig aanwezige minibusjes moeten ontwijken. De schelle geluiden en kleuren contrasteren sterk met de herinneringen uit de koloniale geschiedenis. U zult Xhosa, Afrikaans en Engels in de straten horen, alsook buitenlandse talen uit de monden van de vele toeristen. Het dichtbegroeide bos grijpt elke kans aan om het stadje in te dringen zodat een korte wandeling u snel de stille bossen invoert. En de zee is altijd aanwezig met het geluid van de brekende golven tegen de ruwe rotsen die de stille baaien bewaken. Port St Johns biedt u wat u maar wilt: zonnebaden op ongerepte stranden of deelnemen aan een van de vele eco-vriendelijke bezigheden tot comfortabele accommodaties en unieke activiteiten.

De Wild Coast is misschien wel Zuid Afrikaís meest spectaculaire & minst toeristische regio met zijn rotsachtige kustlijn, grote wouden, afgeschermde grotten en riviermondingen. Het is slechts op korte afstand van Umngazi, een prijzenwinnende familie resort & spa. De met riet bedekte bungalows liggen te midden van de tuinen en bieden een perfect verblijf om heerlijk te relaxen. Hier kunt u heerlijk aan het strand liggen en naar de zee luisteren, of een begeleide wandeling maken, of wellicht zelf gaan wandelen, de moerassen verkennen, met de kano de rivier op, vogels spotten of gewoon de prachtige natuur bewonderen die dit gebied te bieden heeft.

Mthatha & East London

Dag 18

Mthatha & East London

Nelson Mandela Freedom Trail Tour

Self-drive from Umngazi to Mthatha ± 100 km

 

Dit is een historische rondleiding die u meeneemt naar de stad , in het voetspoor van Nelson Mandela. Het hoogtepunt van deze tour is een bezoek aan Qunu Village waar president Mandela opgroeide en zijn laatste rustplaats is.. Ook word het dorp van Mqhekezweni bezocht waar hij een groot deel van zijn levensjaren in het Great Place onder de Regent Koning Jongintaba Mtirara leefde. Dit is de plaats waar hij leerde over leiderschap

 

Self-drive from Mthatha to East London ± 230 km

East London is gelegen aan de kust van de oostelijke Kaapprovincie en heeft de grootste rivierhaven van Zuid-Afrika. De haven is gelegen aan de mond van de Buffalo rivier. Er bevindt zich een prachtige baai met een mooi surfstrand. Het toeristenbureau kunt u vinden aan de Argyle street achter het stadshuis

Aan het strand is een aquarium dat absoluut een bezoek waard is. In het ìEast London Museumî kunt u het enige dodo ei ter wereld bezichtigen. De dierentuin en de botanische tuinen zijn in het Queens Park te vinden. Als u culturele belangstelling heeft, kunt u in het ìGuild Theaterî terecht voor ballet, theater, etc. De winkels en restaurants zijn aan de rivierbedding in het ìLatimer Landingî gebied. Voor zwemmen en surfen kunt u natuurlijk naar het strand en de rivier.

 

Quarry Lake Inn East London Standard Room Bed & Breakfast

In een rustige buitenwijk van East Londen ligt het 4 sterren guesthouse Quarry Lake Inn. Met een mooi uitzicht op een steengroeve, de natuurlijke omgeving van bomen en planten en een overvloed aan vogels en dieren maakt het verblijf bij Quarry Lake Inn de moeite waard.. Quarry Lake Inn beschikt over elegante en ruime kamers met elk een balkon of een tuin en uitzicht op het zwembad.

Port Elizabeth

(Nelson Mandela Bay)

Dag 19

Cape Flame Guest House Port Elizabeth

Standard Room Bed & Breakfast

 

self-drive from East London to Port Elizabeth (Nelson Mandela Bay) ± 300 km

 

Port Elizabeth is gelegen op steile heuvels met uitzicht op de ëNelson Mandela Bayí. PE, zoals de stad wel genoemd wordt, ligt aan de kust in de oostelijke Kaapprovincie. Het is een vriendelijke stad, met in het centrum parken en stranden. Tevens heeft de stad veel gebouwen in historische stijl. In 1976 is in deze stad de legendarische Steve Biko zodanig mishandeld dat hij in coma geraakte en drie dagen later overleed in een cel in Pretoria.

In het centrum bevindt zich een toeristenbureau. PE heeft een groot aantal mooie parken. Het ëSettlersparkí is gelegen in de vallei van de Baakensrivier. Dit park heeft prachtige inheemse planten en bomen. De vogelliefhebbers kunnen zich er prima vermaken. Ten noorden van dit park ligt het ëSt. George Parkí. Dit is het thuishonk van de lokale cricketclub. Hier bevinden zich tevens zwembaden en tennisbanen. Het ëPort Elizabeth Museumí is een groot en mooi museum met archeologische en antropologische tentoonstellingen. Het bevat tevens een tropenhuis, een slangenpark en een dolfinarium. Het strand biedt genoeg mogelijkheden tot ontspanning zoals zwemmen en windsurfen.

 

Het Nelson Mandela stadion, op de oever van het North End meer gelegen, is het eerste stadion in deze omgeving dat alleen voor voetbal gebruikt gaat worden. Het stadion, een van de nieuwe, speciaal voor het WK gebouwde stadions, was een heel jaar voor het begin van het grootste sport evenement in de wereld, gereed,  een grootse prestatie voor de stad.

Het stadion heeft een opvallende, unieke dakconstructie en een spectaculair uitzicht op het North End Meer. Voor de bouw van dit stadion werden alle internationale voetbal wedstrijden in het Oostelijke Provincie rugby stadion, het EPRU Stadion gespeeld. Het speelveld is natuurlijk gras en er omheen ligt kunstgras. Een van de eerste grote gebeurtenissen was de begeerde Soweto derby tussen Orlando Pirates en Kaizer Chiefs - een wedstrijd die altijd een maximaal aantal supporters trekt in Zuid-Afrika.

Dit Guesthouse combineert de luxe van een klein hotel met de persoonlijke service van een guesthouse. Op korte afstand van het strand in de luxe woonwijk Summerstrand ligt het guesthouse toch niet al te ver van het zakencentrum, de luchthaven, restaurants en cinema's.

 

Cape Town

Dag 20

Four Rosmead Cape Town Luxury Room Bed & Breakfast

 

Fly from Port Elizabeth Airport to Cape Town (AAA Travel can make these arrangements for clients)

 

Collect car at Cape Town International Airport

Self-drive from Cape Town International Airport to Four Rosmead ± 20 km

 

Kaapstad is een van de mooiste steden van de wereld. De lengte van het verblijf maakt geen verschil, iedereen komt in de ban van de schoonheid van bergen, zee en wijngaarden. Kaapstad is de hoofdstad van de westelijke Kaapprovincie. Het is een stad met twee gezichten, Europees en Afrikaans. Het is een mengeling van eerste en derde wereld. Er zijn weinig plekken waar arm en rijk zo dicht naast elkaar leven. Ondanks deze verschillen is Kaapstad een ontspannen en veilige stad, die zeker niet overgeslagen mag worden.

 

Het toeristenbureau waar informatie over Kaapstad en het Kaaps Schiereiland verkregen kan worden, bevindt zich in de Waterfront in het gebouw ëDe Clock Towerí.

Bezienswaardigheden

 

 

Kaapstad bevat een aantal interessante musea zoals het South African Museum met planetarium, het Bo-Kaap Museum en de National Gallery. In het centrum van de stad aan de Grand Parade bevindt zich het Castle of Good Hope. Dit fort is in 1666 door Van Riebeeck in de tijd van de VOC gebouwd en is nu nog steeds het hoofdkwartier van de Western Cape Military. De Tafelberg is gelegen aan de zuidkant van Kaapstad. Deze berg met zijn, de naam zegt al, tafelvorm geeft ueen prachtig uitzicht over de gehele stad. De kabelbaan of lopend is de weg naar boven en daar zijn heerlijke wandelingen te maken. Het Victoria & Alfred Waterfront is een sfeervol winkelcentrum aan de haven van Kaapstad. Het is er dag en nacht druk.  Winkelen, eten, uitgaan en leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het Aquarium, waar het zeeleven van Zuid-Afrika wordt vertoond. Vanuit het Waterfront vertrekken tevens boten naar Robben Island, waar in de tijd van de VOC de gevangenen opgesloten werden en waar Nelson Mandela vele jaren heeft doorgebracht. Het is raadzaam van te voren te boeken (Tel: 021 419 5111). Ook rondom Kaapstad is er veel te zien, zoals de Botanische Tuinen van Kirstenbosch. Het schiereiland waar Kaapstad op ligt is een prachtig gebied met schitterende flora, heerlijk om te wandelen. Een bezoek aan Cape Point en Kaap de Goede Hoop is absoluut de moeite waard. Onderweg is een stop bij de Boulders in Simonís Town om de pinguÔns begroeten een aanrader

 

Four Rosmead heeft alle karakteristieken van een bijzonder hotel. De ligging, stijl en persoonlijke service maken het tot een speciale ervaring in Cape Town. Het werd gebouwd in 1903 en hoewel gerenoveerd, werd het tot nationaal monument verklaard.   Het resultaat is een klassiek Cape hotel met een rijke geschiedenis.

Dag 21

Cape Town

Half Day Cape Town Tour incl. Castle, District 6, Table Mountain Cable Car & Coffee

 

U bezoekt de Tafelberg, Kasteel de Goede Hoop, District Six, de Bo-Kaap (Maleise Wijk), een kopje koffie in de Company Gardens en u bent er als de oudste traditie in Kaapstad wordt uitgevoerd om 12.00 uur - De Noon Gun.

 

Dag 22

Cape Town

Robben Island Tour

U kunt een boottocht over Table Bay nemen, bezoek dan het beruchte Maximum Security Gevangenis. Ga mee op een 45 minuten durende bustour met een gids, u heeft de mogelijkheid om de Murray's Bay Harbour te verkennen net zoals politiedistrict attracties:  de islamitische heiligdom, of Kramat, en de Museum Shop.

 

Dag 23

Cape Town

Full Day Cape Point Tour incl. entrance fees: Penguins & Cape Point

Een bezoek aan Kaapstad zonder het zien van Cape Point is ondenkbaar. Wij bieden deze ervaring met als hoogtepunten: De Twaalf Apostelen, Lions Head, Cape Town City Bowl, Victoria and Alfred Waterfront, Robbeneiland, Bloubergstrand en het zuidelijke schiereiland.

 

Dag 24

Cape Town

Half Day Wine Tour incl. Cellar tour with 2 wine tastings

Een wijnproeverij in de Kaapse Wijnlanden is iets om van te genieten. Dicht bij Kaapstad vindt u wijngaarden zoals Constantia, Stellenbosch, Paarl en Franschhoek alle deel uitmakend van de Kaapse Wijnlanden. We bezoeken een aantal van deze bekende landgoederen. De Middellandse zee klimaat schept de juiste combinatie van zon en regen en de lokale wijnen zijn vaak bekroond met een gouden certificaat in internationale wedstrijden. Kom en doe mee op een Kaapse wijn tour

 

Dag 25

Check out and self-drive to Cape Town International Airport  ± 20 km

Terms and conditions

As detailed in the AAA Travel Terms & Conditions.

This quote is subject to availability and is based on the specified properties and room types detailed in the itinerary.

 

Includes

Route Description

Transfers as detailed

Accommodation for 24 nights

12 nights on a bed and breakfast basis

2 nights on a dinner, bed and breakfast basis

10 nights on a full board basis

Activities and excursions, game drives and game walks as per the above itinerary

 

Excludes

Daily conservation fees and entrance fees into national parks and private reserves

Car hire

Flights

Drinks, telephone, tips, gratuities and all other items of a personal nature

Kijk ook eens op te doen

 

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 41a    6511CC Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   nijmegen@travelxl.nl

 

Openingstijden:

Maandag van 12.00 tot 18.00

Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

Subscribe to our mailing list

* indicates required